AcasăzppCum a cumpărat Israelul sprijinul Occidentului. Palestina, trădată pentru un pumn de...

Cum a cumpărat Israelul sprijinul Occidentului. Palestina, trădată pentru un pumn de bani

Cum a cumpărat Israelul sprijinul Occidentului. Palestina, trădată pentru un pumn de baniCum a cumpărat Israelul sprijinul Occidentului. Palestina, trădată pentru un pumn de bani / Sursa FOTO: wikimedia.org

Războiul de 11 zile din Fâșia Gaza, prin care Israelul și-a reafirmat autoritatea în teritoriile ocupate, a scos la iveală nu neapărat acest aspect (oricum, necontestat în mod real de nimeni), ci un altul. Forța militară a Tel Avivului este azi una care nu mai poate fi neglijată de nimeni. După demonstrația făcută pe palestinieni, până și Iranul și-a înghițit retorica antisionistă, realizând că marele dușman din regiune joacă în altă ligă decât el. Însă un ochi avizat a observat și altceva în bătălia din Gaza: confruntare inegală dintre Israel și Palestina a lăsat să se vadă ce arme de ultimă generație dețin evreii. Iar analiza lor arată cine și de ce îi sprijină.

Bombardamentul continuu al Israelului asupra „Teritoriilor ocupate” au dus la moartea a cel puțin 213 persoane, dintre care 61 de copii. Amnesty International ar spune că acestea sunt crime de război, dar altceva ne interesează acum.

David și Goliat, varianta revizuită

În timp ce Hamas a tras cu „praștia” în adversarul său, Israelul s-a năpustit cu toată furia asupra Palestinei, făcând un adevărat exercițiu de război: a decretat stare de război și nu s-a ferit să folosească, arme de mare precizie, furnizate de o industrie aflată în plină expansiune; să nu uităm, totuși, că Israelul este al optulea cel mai mare exportator de arme de pe planetă!

Însă arsenalul său militar este susținut și de importurile de arme. Sau, mai cu seamă de aceste importuri, în valoare de miliarde de dolari. De sute de miliarde! O afacere de pe urma căreia Occidentul face bani frumoși. De aceea și apără cu înverșunare cauza israeliană în dauna celei palestiniene.

America, principalul furnizor de arme al Israelului

America este, de departe, cel mai mare furnizor de arme al Israelului. Între 2009 și 2020, peste 70% din armele cumpărate de Israel au provenit din SUA, potrivit bazei de date a Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), care monitorizează traficul de arme la nivel global; însă, atenție, americanii vând arme Tel Avivului an de an din 1961 încoace!

De exemplu, între 2013 și 2017, SUA au livrat arme Israelului în valoare de aproape 5 miliarde de dolari. O parte din acest arsenal fabricat în America a fost fotografiată și în Gaza, în timpul recentelor bombardamente. Culmea ipocriziei este că, la un moment dat, președintele Joe Biden „și-a exprimat sprijinul pentru încetarea focului” (declarație oficială a Casei Albe”), dar cu numai câteva ceasuri înainte aprobase un contract de vânzare de arme către Israel în valoare de 735 de milioane de dolari (conform dezvăluirilor Washington Post).

  • În baza unui acord care se întinde din 2019 până în 2028, America pompează anual 3,8 miliarde de dolari în Israel drept ajutor militar. Suma reprezintă, atenție, 20% din bugetul de apărare al Israelului!

Mai toți giganții din industria americană de armament fac afaceri profitabile cu Israelul: Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, General Dynamics, AMETEK, UTC Aerospace și Raytheon.

Germania ține aproape

Germania este al doilea cel mai mare exportator de arme către Israel. Aproape un sfert (24%, mai exact) din importurile de arme făcute de Tel Aviv între 2009 și 2020 a provenit din Germania. Potrivit unui think-tank britanic (CAAT), nemții au emis licențe pentru vânzări de arme către Israel în valoare de 1,6 miliarde de euro (perioada 2013-2017). Numai constructorul ThyssenKrupp Marine Systems a făcut șase submarine Dolphin pentru Israel, iar compania Renk AG le-a echipat (modernizat) toate tancurile din gama Merkava.

Tancuri Merkava
Tancuri Merkava

În timpul conflictului cu Palestina, cancelarul Angela Merkel l-a sunat pe Benjamin Netanyahu, exprimându-și „solidaritatea” cu Israelul și reafirmând „dreptul Israelului de a se apăra” împotriva atacurilor cu rachete din partea Hamas.

Italia, Marea Britanie și Canada fac și ele afaceri profitabile

Italia, Marea Britanie și Canada fac și ele afaceri profitabile cu Tel Avivul, după cum vedem. Altfel, cauza israeliană nu se apără pe gratis, nu-i așa?! Roma furnizează 5,6% din importurile majore de arme convenționale ale Israelului (perioada 2009-2020, potrivit Sipri). Între 2013 și 2017, valoarea contractelor s-a ridicat la aproape 600 de milioane de dolari (în principal, avioane de antrenament și componente pentru elicopterele de atac Apache, plus arme de asalt).

  • Și, la fel ca SUA și Germania, și Italia s-a alăturat corului de susținători ai cauzei israeliene. Singura reacție demnă a avut-o, culmea, sindicatul muncitorilor din portul Livorno, care în plin război în Gaza au refuzat să încarce o navă ce transporta arme în portul israelian Ashdod.

„Portul Livorno nu va fi un complice în masacrul poporului palestinian”, a anunțat Unione Sindicale di Base.

Marea Britanie nu a făcut publice datele afacerilor militare derulate cu Israelul, dar se știe că în 2015, de exemplu, a acordat o licență de peste 500 de milioane de euro pentru vânzarea armelor. Însă, valoarea reală a înțelegerii cu Tel Avivul este mult mai mare, dat fiind faptul că mulți coloși din industria militară britanică fac afaceri cu guvernul condus de Netanyahu (arme de asalt, hardware militar – inclusiv sofisticatele sisteme BAE): Atlas Elektronik, Meggitt, Penny&Giles Controls, Redmayne Engineering, Senior PLC, Land Rover și G4S.

La un nivel mult mai mic regăsim Canada, (0,3% din importurile Israelului de arme convenționale majore realizate între 2009 și 2021, potrivit SIPRI).

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
771 afisari

3 COMENTARII

  1. Am văzut aici tot șirul sponsorilor războaielor pt banii cum se vede și acuza ei veșnic pe alții ca sunt pericole!!!! Răsplată ii așteaptă fix pe măsură faptelor astea sunt timpurile!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Mugur Isărescu trage semnalul de alarmă: „Când datoria depășește 50%, trebuie luate măsuri”. Urmează îngheţarea pensiilor şi a salariilor?

Guvernul promite majorări de salarii şi pensii în anul electoral 2024, dar în 2025 ar putea veni prăpădul. Semnalul de alarmă l-a tras guvernatorul...

S-au scos „armele” în campania electorală din SUA. Donald Trump şi Joe Biden s-au atacat de la distanţă

Campanie electorală "murdară" în SUA. S-au scos armele "grele". Donald Trump l-a numit din nou pe Joe Biden drept un "escroc", sâmbătă, în Texas,...
proger