AcasăȘTIRI EXTERNEIsrael încheie operațiunea „Gardianul Zidurilor”. Ce acord s-a semnat cu Hamas

Israel încheie operațiunea „Gardianul Zidurilor”. Ce acord s-a semnat cu Hamas

Israel încheie operațiunea „Gardianul Zidurilor”. Acord de încetare a focului cu Hamas/ Foto: Facebook

Israel și Hamas, mișcarea teroristă islamistă aflată la putere în Fâșia Gaza, au anunțat fiecare, joi seară, că au aprobat un acord de încetare a focului „simultan și reciproc” negociat de Egipt și care urmărește să pună capăt celor peste zece zile de confruntări mortale.

Ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a lăudat IDF, salutând „realizările militare fără precedent din punct de vedere al forței, preciziei și importanței strategice în lupta împotriva grupărilor teroriste din Fâșia Gaza”, în timpul Operațiunii Gardianul Zidurilor.

Gantz a declarat însă că armata rămâne în stare de alertă maximă în caz de atacuri suplimentare din Gaza și că „realitatea de pe teren va determina continuarea operațiunii”.

El i-a îndemnat pe israelieni să respecte în continuare instrucțiunile de securitate ale Comandamentului de Apărare Pasivă.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat joi seară că armistițiul din Gaza este „o adevărată oportunitate” de a merge pe calea păcii. La rândul său, Londra le-a cerut israelienilor și palestinienilor să mențină o încetare a focului „durabilă”, în timp ce șeful ONU le-a cerut să abordeze cauzele profunde ale conflictului.

Armistițiu, dar cu ce dată?

„Cabinetul de securitate (…) a acceptat în unanimitate recomandarea tuturor oficialilor de securitate, șefului de Stat-Major al IDF (armata isrealiană), șefului Shin Bet (Serviciul de Securitate Internă), șefului Mossad (Serviciul de Informații Externe) și șefului Consiliului Național de Securitate de a accepta inițiativa egipteană pentru încetarea reciprocă a focului condiții prealabile, care va intra în vigoare la un moment care urmează să fie stabilit. Șeful Statului Major al IDF, armata și șeful Shin Bet au informat miniștrii despre realizările semnificative ale Israelului în operațiune, dintre care unele sunt fără precedent. Conducerea politică subliniază faptul că realitatea de pe teren va determina viitorul operațiunii”, se arată într-o declarație emisă de biroul premierului Benjamin Netanyahu, scrie Times of Israel.

Un oficial al grupării Hamas a confirmat că s-a ajuns la o încetare a focului „reciprocă și simultană” cu Israel, punând capăt conflictului de 11 zile din Gaza.

Ulterior, s-a stabilit că încetarea focului va intrata în vigoare în noaptea de joi spre vineri, la ora 02.

Bilanț tragic

Vineri, armistițiul, sub egida Egiptului, între Israel și Hamas a început dar gruparea islamistă a cerut Israelului să pună capăt violenței din Ierusalim și să repare daunele făcute de IDF în Fâșia Gaza.

Președintele SUA, Joe Biden, s-a angajat să ofere ajutor umanitar și ajutor pentru reconstrucție în Gaza.

Palestinienii, care au petrecut 11 zile sub bombardamentele armatei israeliene, au ieșit să sărbătorească cu steaguri și în zgomot de claxoane pe străzile din Gaza. Difuzoarele moscheilor au salutat „victoria rezistenței asupra ocupației israeliene”.

Fiecare parte a spus că este pregătită să răspundă la orice încălcare a armistițiului de către cealaltă. Cairo a declarat că va trimite două delegații pentru a monitoriza încetarea focului.

De când au început luptele, din 10 mai, oficialii palestinieni din domeniul sănătății au declarat că 232 de palestinieni, inclusiv 65 de copii, au fost uciși și peste 1.900 răniți în urma atacurilor aeriene ale IDF. Israelul a declarat că a ucis cel puțin 160 de luptători în Gaza.

Potrivit autorităților israeliene, 12 persoane au fost ucise în Israel, în timp ce sute de oameni au fost tratați după ce au fost răniți de focul rachetelor Hamas.

Hamas: „Rămânem cu degetul pe trăgaci”

Hamas a prezentat luptele ca o victorie împotriva unui inamic mai puternic din punct de vedere militar și economic.

„Este adevărat că bătălia se termină astăzi, dar Netanyahu și întreaga lume trebuie să știe că suntem cu degetul pe trăgaci și că vom continua să ne sporim capacitățile de rezistența”, a declarat Ezzat El-Reshiq, membru al Biroul politic al Hamas.

El a declarat pentru Reuters că cererile Hamas includ, de asemenea, protecția moscheii Al-Aqsa din Ierusalim și sfârșitul evacuării mai multor palestinieni din casele lor din Ierusalimul de Est, pe care Ezzat l-a descris drept „o linie roșie”.

Analiștii consideră că unul dintre principalele obiective ale campaniei Hamas a fost marginalizarea președinelui Autorității Palestiniene, Mahmud Abbas,  prezentându-se drept gardianul palestinienilor din Ierusalim, al cărui sector de est îl râvnesc.

Hamas a cerut anterior ca orice sfârșit al luptelor din Gaza să fie însoțit de o retragere israeliană din Ierusalim. Un oficial israelian a declarat că armistițiul nu include astfel de condiții.

Mahmoud Abbas, în vârstă de 85 de ani, a rămas o figură marginală în cele 11 zile de conflict. El a vorbit cu Joe Biden în timpul crizei -la patru luni după ce acesta din urmă a preluat funcția – dar Autoritatea Palestiniană, susținută de Occident, exercită puțină influență asupra Fâșiei Gaza și nu a făcut nici un comentariu public după anunțul armistițiului.

author avatar
Tudor Borcea
369 afisari

1 COMENTARIU

  1. cum e aia sa semnezi acord cu tine insuti? frumoase jocuri de culise in aceasta lume a nesinceritatii si a intereselor ascunse!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger