AcasăȘTIRI EXTERNERăzboiul din Gaza, botezul focului pentru armata Israelului

Războiul din Gaza, botezul focului pentru armata Israelului

Războiul din Gaza, botezul focului pentru armata Israelului. Chiar așa, ce-i trebuia lui Netanyahu să-și umfle mușchii în fața unui Hamas care, prin comparație, trage cu praștia asupra uriașului Iron Dome? Când a început ofensiva, purtătorul de cuvânt al forțelor armate israeliene, Hidai Zilberman, a anunțat că la bombardamentele din Gaza iau parte „80 de avioane de luptă, inclusiv avansatele F-35”. Pentru avionul american de generația a cincea produs de gigantul Lockheed Martin în cooperare cu Italia, acesta a fost oficial botezul focului.

Israelul a primit deja 27 de F-35 din SUA. În februarie 2020, a decis să nu mai cumpere încă 50 de F-35, ci 75! În acest scop, guvernul condus de Benjamin Netanyahu a deblocat alte nouă miliarde de dolari, însă asta e o poveste mai încâlcită, cu „ajutor” militar acordat de americani „fraților” israelieni și ceva împrumuturi de la US Citibank, așa că mai bine să nu insistăm pe pista asta.

În timp ce piloții israelieni erau instruiți de Forțele Aeriene ale SUA în Arizona, primind indicații despre operabilitatea avioanelor F-35, inginerii US Army au construit în Israel hangare speciale pentru acest tip de avioane de vânătoare. Sunt hangare speciale, potrivite atât pentru a asigura protecția maximă a F-35-urilor, cât și pentru decolarea rapidă a acestora, în caz de atac. În același timp, firmele israeliene din industria militară (Israel Aerospace și Elbit Systems), în strânsă coordonare cu Lockheed Martin, sporesc abilitățile F-35 (redenumit „Adir”, adică „Puternic”). Mai presus de toate, s-au avut în vedere capacitatea de a penetra apărarea inamicului și dublarea spectrului de acțiune.

Dar toate aceste capacități nu sunt necesare, cu siguranță, pentru a ataca Gaza. Orice analist militar știe asta, până și Radu Tudor o poate confirma. Atunci, de ce au folosit israelienii împotriva palestinienilor cele mai avansate avioane de luptă din lume, generația a 5-a, F-35? Răspunsul nu poate fi decât unul singur: pentru că Netanyahu a vrut să testeze ce „marfă” are, avioane de luptă F-35 și piloții lor, în acțiuni reale de război, folosind tot ce mișcă în Fâșia Gaza ca țintă într-un poligon de tragere.

Adăugate la sutele de bombardiere pe care America deja le-a furnizat Israelului, avioanele F-35 sunt și ele proiectate pentru atac nuclear, în special cu noua bombă B61-12. În curând, este de așteptat ca Statele Unite să desfășoare aceste bombe nucleare în cele două baze NATO din Italia și în alte țări europene (de ce nu, chiar și România!). Și, evident, le vor furniza și Israelului, singura putere nucleară din Orientul Mijlociu, cu un arsenal estimat la 100 – 400 de focoase nucleare.

Forțele nucleare israeliene sunt integrate în sistemul electronic NATO, în cadrul „Programului individual de cooperare” cu Israelul. Deși nu este membră a Alianței Nord-Atlantice, Israelul e acolo, are o misiune permanentă în sediul NATO de la Bruxelles. În același cadru de cooperare, Germania a furnizat Israelului șase submarine din gama Dolphin, modificate special pentru lansarea rachetelor nucleare (conform unei anchete Der Spiegel).

Dacă Israelul își dublează numărul de avioane de luptă F-35 și urmează să primească din SUA opt „tancuri” Boeing Pegasus (avioane pentru realimentarea în zbor a F-35-urilor), asta poate însemna că pregătește lansarea unui atac la un alt nivel. Poate chiar un atac nuclear? Poate chiar împotriva Iranului? E greu de crezut că strategii militari americani și israelieni strică orzul pe gâștele Hamas…

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
601 afisari

5 COMENTARII

  1. E de ce…
    Bate șaua sa priceapă iepele:
    Palestina
    Arabia
    Egipt
    Iran
    Liban
    cat si alte iepe pur sange ce nu se vor calarite…

  2. Bine ca codurile is in Sua iar tot ce tine de distrugere in masa e supervizat la nivel intergalactic de la Nagasaki incoace.

    • Pe sistemul EBU
      Alo alo ierusalim?
      no no Cairo telling and
      Egipt 12 points.
      Israel 0 points.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger