Cauta

Grand Hotel du Boulevard, la Bulevard! (I)

Pe la 1867-1868, pe un teren viran de la întretăierea Podului Mogoșoaiei cu Bulevardul Academiei, între Consulatul Rusesc şi Mănăstirea Sărindari, perimetru în care librarul Leon Alcalay își expunea cărțile, revistele și broșurile, începe construcția marelui „Hotel Herdan”, botezat astfel după numele unui antreprenor francez din industria morăritului și panificației, pe nume Jaques Herdan, noul proprietar al terenului.

Planul hotelului a fost realizat de arhitectul Palatului Universității București, Alexandru Hristea Orăscu. Construcția, concepută în stilul neoclasic german, abundând la interior în coloane de marmură și candelabre aurite, respecta curentul adoptat în carieră de arhitectul târgoviștean, promotor al clasicismului.

Pe vremuri, pe acest amplasament fusese vatra boierilor Corbeanu, case trecute ulterior prin căsătorie pe numele vel-vornicului Grigore Băleanu. Terenul va ajunge apoi în administrarea baronului grec Sachelarios pentru ca, mult mai târziu, Maria Blarenberg să-l înstrăineze către Herdan. Hotelul, înfiinţat, clădit și exploatat de Jacques Herdan, începe să funcționeze în 1873, iar primul mare eveniment este reprezentat de o grandioasă expoziție de pictură. Sunt invitați să-și etaleze operele artiști precum Theodor Aman și Carol Popp de Szatmari. De asemenea, sunt expuse lucrări din colecțiile personale deținute de Regele Carol I, Mihai Kogălniceanu, Vasile Boerescu, Cezar Bolliac, Gheorghe G. Cantacuzino, Alexandru Davilla sau Alexandru Odobescu, picturi diverse dintre care se remarcă opere semnate de Cranach, Tizian, Tintoretto, Fragonnard, Watteau sau Daubingy.

În preajma Independenței României, hotelul își schimbă nu doar proprietarul, ci și numele, devenind „Grand Hotel du Boulevard”, un nume care va face vâlvă în epocă. Înainte ca proprietatea să ajungă pe mâinile unui italian pe nume Bertola, Herdan realizează o serie de îmbunătățiri de ultimă generație, Boulevard devenind primul hotel din Capitală cu apă curentă în camere. Ascensoarele și iluminatul electric vor apărea după 1900, când Hotel du Boulevard Bertola va deveni cel mai bun hotel al Capitalei.

Material realizat în cadrul „București-Centenar” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

Ultimele stiri

  • Vehiculele Green Deal nu sunt pentru muritorii de rând. Prețurile cresc, în loc să scadă
  • Accident rutier cumplit, în Joia Mare. Doi oameni au murit, în Argeș
  • Elefantul lui Buddha ar putea strivi în curând Dragonul lui Confucius
  • Pică transferul lui Coman?! Arabii n-au mai venit la București
  • Dolarul puternic, marea amenințare pentru dușmanii Americii
  • Bursa este pe moarte!
  • Marea Baltică, lac NATO… dar controlat din Kaliningrad (!?)
  • Aveți grijă pe cine primiți în casă de Paște!
  • Lista celor 9 candidați care intră în cursa electorală pentru Primăria Capitalei
  • Șeful InfoCons atrage atenția, înainte de Sărbători: „Masa de Paşte poate să aibă 250 de aditivi, iar sare şi zahăr cât pentru două săptămâni”
  • Exit mobile version