AcasăNewsȘeful InfoCons atrage atenția, înainte de Sărbători: „Masa de Paşte poate să...

Șeful InfoCons atrage atenția, înainte de Sărbători: „Masa de Paşte poate să aibă 250 de aditivi, iar sare şi zahăr cât pentru două săptămâni”

Dat fiind faptul că Paștele se apropie tot mai mult, nu sunt deloc puțini cei care au început deja să facă pregătiri pentru masa de Sărbători.

Mai toată lumea vrea să aibă pe masă ouă roșii, drob, cozonac și pască. Și, de ce nu, friptură și sarmale.

Iar cei care, din diferite motive, nu gătesc acasă preparatele pe care le vor avea în meniu, de Paște, sunt îndemnați să fie cu băgare de seamă la etichetele produselor alimentare pe care le achiziționează, în contextul Sărbătorilor Pascale.

În Joia Mare, ziua în care unele gospodine încep deja, conform tradiției, să vopsească ouăle pentru Paște, se atrage atenția o dată în plus, de la nivel oficial, asupra faptului că e important ca oamenii să fie atenți la vopseaua pe care o cumpără, pentru a colora ouăle.

Se recomandă atenție și la cumpărarea celorlalte alimente ce ajung pe masa de Paște, pentru că unele pot fi pline de aditivi, drept urmare e bine să fie citită cu atenție eticheta produselor.

Șeful InfoCons: „Masa de Paște poate să ajungă la 250 de aditivi”

Șeful InfoCons, Sorin Mierlea, a adus în discuție la ce anume ar trebui să fie atenți cei care, de exemplu, cumpără ouă gata vopsite, disponibile în magazine.

În primul rând, să înțelegem că și vopseaua de ouă ajunge până la urmă să o ingerăm.

Practic, o mâncăm o dată cu oul vopsit, fiindcă face transfer dintre coaja oului și ou şi, astfel, se pune și pe mâinile noastre, ale copiilor.

Când discutăm de ouăle gata vopsite, care se regăsesc în supermarket sau pe care le comandăm online, acestea trebuie să aibă pe eticheta produsului toate ingredientele care se regăsesc în vopseaua cu care este colorat oul respectiv. Altfel, dacă nu avem toate informațiile, nu cumpărăm.

Și dacă ne gândim că într-un astfel de produs avem 11 aditivi, mai avem și în muștar, probabil încă 10, doar dintr-un nou cu puțin muștar ajungem să mâncăm 20 de aditivi, care de cele mai multe ori se dublează sau se triplează.

Așa că ar trebui să fim mai atenți și mai responsabili în condițiile în care masa de Paște poate să ajungă la 250 de aditivi, iar sare și zahăr cât pentru două săptămâni”, a atras atenția Sorin Mierlea, președintele InfoCons, joi, într-o intervenție telefonică la Antena3.

Mierlea: E bine să fim puțin mai atenți, mai cumpătați, să citim eticheta

Șeful InfoCons a atras atenția asupra faptului că și în cazul altor produse e bine ca oamenii să citească eticheta. Inclusiv în cazul unei jucării. Mai ales că e o perioadă în care se fac așa-numitele cadouri „de la Iepuraș”.

„De aceea, e bine să fim puțin mai atenți, mai cumpătați, să citim eticheta, să verificăm produsele și, nu în ultimul rând, să ne uităm și la alerte, fiindcă sunt tot mai multe produse în această perioadă în alerte, atât produse agroalimentare, dar și produsele care vin drept cadouri de la Iepuraş – fie că discutăm de o bijuterie, de o haină sau de o jucărie.

Aplicația europeană de protecție a consumatorilor InfoCons te ajută gratuit să vezi și alertele în timp real, să scanezi codul de bare și la vopseaua de ouă, şi când cumperi un produs agroalimentar, astfel că ai toate informațiile cu privire la aditivi, coloranți, conservanţi, zahăr și sare. (…)

Ar trebui să fim atenți, așadar, să citim etichetele și să alegem cele mai curate produse. Găsim produse și fără aditivi sau cu 1-3 aditivi. Trebuie doar să citim eticheta şi să fim mai atenţi”, a mai atras atenţia Sorin Mierlea, în intervenția la postul TV menționat.

author avatar
Andrei Coman
92 afisari

1 COMENTARIU

  1. un singur aditiv -boabe 18%,
    restu e doar colorant betacarcinogen pur,
    „mushtar gros de la vecina lu bunica”

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger