Cauta

Variola maimuței. „Nu toată lumea va putea fi vaccinată”. Avertisment de ultimă oră al OMS

Variola maimuței. „Nu toată lumea va putea fi vaccinată”. Avertisment de ultimă oră al OMS / Foto: Facebook

Pe măsură ce epidemia de variolă a maimuței avansează, OMS avertizează că nu există un vaccin pentru toată lumea. Prin urmare, organizația recomandă să se acorde prioritate celor mai expuși la risc, cum ar fi persoanele cu mai mulți parteneri sexuali și cei care tratează boala sau sunt implicați în cercetare.

„Este important să subliniem că vaccinarea nu protejează instantaneu împotriva infecției sau a bolii și că aceasta poate dura câteva săptămâni”, a avertizat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. Odată vaccinat, este deci necesar ca oamenii să continue să se ia măsuri de precauție.

Un singur vaccin eficient

„Această epidemie poate fi oprită dacă țările, comunitățile și indivizii se informează, iau în serios riscurile și adoptă măsurile necesare pentru a opri transmiterea și a proteja grupurile vulnerabile”, spune Tedros. OMS subliniază că ar fi înțelept să se evite greșelile făcute în gestionarea pandemiei Covid-19, când țările bogate au luat aproape toate vaccinurile disponibile timp de mai multe luni, și să se împartă în mod echitabil dozele disponibile.

În prezent, UE a aprobat un singur vaccin antivariolic împotriva variolei maimuței. Dar disponibilitatea acestui vaccin produs de laboratorul danez Bavarian Nordic nu este imediată. Cele mai multe dintre cele 16 milioane de doze sunt în vrac și va dura „câteva luni” până când vor fi disponibile în fiole gata de utilizare.

Vaccinarea se face în două doze, la un interval de cel puțin 28 de zile. Pentru persoanele care au fost vaccinate împotriva variolei în copilărie, o singură doză este suficientă. Pentru persoanele imunocompromise, se recomandă o a treia doză.

Potrivit Institutului Pasteur, acest vaccin are o eficiență de 85% împotriva virusului. În afara zonelor endemice din Africa, de la începutul lunii mai au fost depistate peste 18.000 de cazuri de monkeypox în întreaga lume. Boala a fost raportată până în prezent în 78 de țări, iar 70% din cazuri sunt concentrate în Europa.

Ultimele stiri

  • Aeroportul București-Sud va deservi peste 11 milioane de pasageri/ Băluță: Împreună am făcut primul pas – GALERIE FOTO
  • Șeful Casei Naționale de Pensii, anunț de ultimă oră pentru pensionari. Hotărârea, publicată în Monitorul Oficial
  • Nicușor Dan, complice prin pasivitate și dezinteres la dezastrul și jaful de la Arena Națională
  • Speranța gimnasticii românești între cei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Candidatul AUR la Primăria Capitalei: Procurorii ne-au anunţat că au început urmărirea penală în urma plângerii la DNA împotriva lui Nicuşor Dan
  • Un bărbat înarmat care a încercat să incendieze o sinagogă din Franța, ucis de poliţie
  • Comunicat de presă COLEGIUL ECONOMIC ”VIILOR”
  • Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Cum va fi vremea în prima parte a lunii iunie
  • Terifiant! Director de închisoare, asasinat. Primise ameninţări cu moartea de la deţinuţi
  • Planuri de călătorie date peste cap. Zeci de oameni au ratat zborul Cluj Napoca-Paris. Ce s-a întâmplat la aeroport
  • Exit mobile version