Cauta

Valul migrației aduce profituri uriașe pentru giganții armamentului. UE se baricadează pe bani grei

Valul migrației aduce profituri uriașe pentru giganții armamentului. UE se baricadează pe bani grei

În timp ce europenii au fost primii care s-au ofuscat atunci când Donald Trump a anunțat construirea unui zid de-a lungul graniței dintre SUA și Mexic, UE folosește instrumente mai puțin vizibile, dar și mai costisitoare pentru a bloca calea migranților.

Tunuri sonore, drone de supraveghere, ziduri digitale sau chiar detectoare de minciuni chiar pentru a preveni fluxurile ilegale: The Guardian a listat panoplia de tehnologii utilizate de diferitele țări ale UE pentru a se proteja de „valul migrator”.

Fortăreața Europa

Eficacitatea acestor instrumente este îndoielnică, iar de comercializarea lor beneficiază câteva companii specializate în securitate.

Anul trecut, agenția Frontex a atribuit un contract de 100 de milioane de euro către Airbus și două start-up-uri israeliene pentru livrarea de drone care scanează nave care vin de pe coasta siriană în largul Maltei.

La granița cu Turcia, Grecia a construit o adevărată „fortăreață digitală”, cu un zid high-tech dotat cu camere cu rază lungă de acțiune, proiectoare și senzori multipli.

Grecia folosește tunuri puternice de sunet care generează mai mult de 162 de decibel împotriva migranților, care pot provoca afecțiuni grave ale auzului.

Tot la frontiera eleno-turcă, un balon-dirijabil echipat cu camere și transpondere transmite imagini în timp real. Acesta din urmă, dat în funcțiune în august, este capabil să parcurgă 40.000 km2 deasupra mării în căutarea bărcilor care încearcă traversarea.

În octombrie, parlamentul polonez a aprobat construirea unui zid de 350 de milioane de euro la granița sa cu Belarus, plin de detectoare de mișcare, sârmă ghimpată și camere termice.

Pe insula Samos, Grecia a deschis în septembrie un centru pentru refugiați, unde migranții sunt urmăriți de camere de supraveghere 24 de ore din 24, cu acces controlat de amprente digitale, turnicheți electronici și raze X. Cost: 43 de milioane de euro, finanțat integral din fonduri europene.

Efecte discutabile

Pentru mulți specialiști și europarlamentari, această goană tehnologică este complet inutilă. „A avea drone nu îi împiedică pe oameni să treacă granița, ci doar îi împinge să-și asume mai multe riscuri”, critică Jack Sapoch, fost membru al Border Violence Monitoring Network, un ONG care documentează încălcările drepturilor omului comise de statele membre UE.

„Și când creșteți securitatea într-un singur loc, migranții pur și simplu se mută în altă parte”, continuă el. „Europa a transformat imigrația într-o problemă de securitate” , a adăugat europarlamentarul german Özlem Demirel, scrie Slate.

În februarie, Le Monde a dezvăluit astfel legăturile dubioase dintre instituțiile europene și industria armamentului, atrase de resursele tot mai mari dedicate agenției Frontex. Piața controlului la frontieră crește cu 8% în fiecare an și se apropie acum de 20 de miliarde de euro, subliniază ziarul.

Ultimele stiri

  • Breaking news: Ebrahim Raisi, președintele Iranului, a murit în accidentul de elicopter! (VIDEO)
  • Poza Zilei
  • Horoscop 20 mai 2024 – Veți obține ceea ce doriți dacă vă folosiți seducția
  • Alege ce citești
  • USR – și falimentul este garantat!
  • SUA și China, pe cale să înceapă „decuplarea”?
  • Revoluția engleză anti-VAR se propagă în Europa?!
  • Ce înseamnă să te pui cu Rusia. Băncile occidentale trag ponoasele
  • „Bogăția discretă”: strategia menită să evite ochii curioși
  • Sancțiunile sunt doar pentru fraieri. Companiile din UE se îmbogățesc din afacerile cu Rusia
  • Exit mobile version