AcasăȘTIRI EXTERNEDupă scandalul submarinelor, SUA vor să-i sufle un nou contract Franței

După scandalul submarinelor, SUA vor să-i sufle un nou contract Franței

După scandalul submarinelor destinate Australiei, SUA revin pentru a concura cu Franța în domeniul fregatelor.

Washingtonul a dat undă verde unei posibile vânzări către Grecia a patru fregate, în timp ce Parisul a încheiat în septembrie un acord prealabil privind vânzarea a trei fregate franceze către marina elenă.

Se va repeta istoria? La mai puțin de trei luni de la acordul încheiat între Statele Unite, Australia și Marea Britanie (AUKUS), care torpilase un mega contract de submarine franceze către marina australiană, administrația lui Joe Biden încearcă acum din nou să-i sufle Franței un bănos contract de apărare.

Oferta SUA și furia Parisului

Președintele francez Emmanuel Macron și premierul grec Kyriakos Mitsotakis au semnat, la sfârșitul lunii septembrie, un acord pentru furnizarea către Grecia a trei fregate de apărare și intervenție, în valoare de 3 miliarde de euro.

Vineri, Departamentul de Stat american a anunțat, vineri, 10 decembrie, că a pre-aprobat un proiect de vânzare către Atena a patru fregate de luptă și echipamentele acestora, în valoare de 6,9 ​​miliarde de dolari (aproximativ 6,1 miliarde de euro).

Washingtonul a aprobat, de asemenea, modernizarea fregatelor grecești din clasa MEKO, pentru o sumă estimată la 2,5 miliarde de dolari. În declarație se spune că contractul, în ambele cazuri, „va fi atribuit câștigătorului unei licitații internaționale” pentru modernizarea marinei grecești.

Conform acordului franco-elen, anunțat cu mare pompă la 28 septembrie, la Paris, trei fregate de apărare și intervenție (numite Belharra la export) urmează să fie construite în Franța de Naval Group, la Lorient (Morbihan), pentru a fi livrate către marina greacă în 2025 și 2026. Acordul anterior acoperă și o a patra fregată opțională.

Contractul trebuie semnat „până la sfârșitul anului”, a precizat Ministerul francez al Apărării. Pe lângă nave, include furnizarea de către producătorul de rachete MBDA a armamentului acestora (rachete antiaeriene Aster, rachete antinavă și torpile Exocet) și servicii de asistență pe o perioadă de trei ani, scrie Le Monde.

Acest anunț vine la câteva săptămâni după o criză diplomatică fără precedent între Washington și Paris. În septembrie, Statele Unite au anunțat un parteneriat de securitate în zona Indo-Pacific cu Australia și Regatul Unit, inclusiv livrarea de submarine cu propulsie nucleară pentru Canberra. Australia rupând astfel un contract gigant semnat cu Franța pentru livrarea de submarine convenţionale, provocând furia Parisului.

Ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian a denunțat o „lovitură pe la spate”, comparând metoda lui Joe Biden „cu ceea ce făcea” predecesorul său Donald Trump – un afront la adresa președintelui democrat dornic să iasă în evidență față de miliardarul republican.

author avatar
Tudor Borcea
350 afisari

6 COMENTARII

  1. Foarte bine. Să vadă și Macroul ce înseamnă piața liberă.

    Să facă o ofertă mai bună, atunci.

  2. America vrea tot, la restul multa …UE, vezi cazul Frantei, Romania, un catel ascultator , face ce i se spune

  3. Si Franta are arme bune dar nu are lobby. De exemplu despre arme poti afla cu greu doar pe net. Americanii le-au furat gagica ca au adus fidelitate in relatie. Adica una e cand propui submarine vesnice cu propulsie atomica si alta submarine cu motorina. Atunci australu s-a luminat si a zis dastea vreau.

  4. E ca atunci cand te duci la Ana Maria cu trotineta electrica la intalnire și ea te așteaptă cu Lamborghini la Obor.

  5. Și apare nenea Gigi cu Bugati si iti ia fata si strigi BHHHHHHHA BOOOOOULE BHHHHHHAAAAAAA,,,, si disperi si te topesti pe tine si nu mai ai nici baterie. Se ingroapa totul în tine te simti ca o gaura neagra.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger