AcasăȘTIRI EXTERNEUcraina va deschide focul dacă migranții din Belarus îi forțează granița

Ucraina va deschide focul dacă migranții din Belarus îi forțează granița

Ucraina va deschide focul dacă migranții din Belarus îi forțează granița

Autoritățile din Ucraina, o țară care se învecinează cu Belarus și cu alte câteva țări ale Uniunii Europene, se teme că migranții blocați la granițele poloneze și baltice vor încerca să ajungă în UE prin frontierele ucrainene.

Ucraina i-a avertizat vineri, 19 noiembrie, pe migranții care vor încerca să treacă granița din Belarus pentru ca apoi să ajungă în UE, amenințăndu-i că îi va respinge prin orice mijloace posibile, chiar și cu armele de foc.

„Ne pregătim pentru această situație”

„Dacă viața și sănătatea polițiștilor de frontieră sunt amenințate, vom folosi toate mijloacele de protecție disponibile prin lege, inclusiv armele de foc”, a declarat ministrul ucrainean de Interne, Denys Monastyrsky, exprimându-se în fața Parlamentului.

Mii de migranți încearcă de luni de zile să ajungă în Uniunea Europeană din Belarus. Situația a escaladat în ultimele săptămâni, o mulțime de câteva mii de oameni s-a format la granița Polonia-Belarus, provocând tensiuni semnificative între Minsk, susținut de Moscova, și Bruxelles.

Autoritățile ucrainene, țară care se învecinează cu Belarus și mai multe țări ale Uniunii Europene, se tem că migranții blocați la granițele poloneze și baltice vor încerca să ajungă în UE prin Ucraina. Europenii acuză regimul președintelui belarus Alexandr Lukașenko că a orchestrat acest aflux de migranți – în mare parte din Orientul Mijlociu – prin eliberarea de vize ca represalii pentru sancțiunile occidentale.

Unele țări, printre care Polonia și Ucraina, au acuzat direct Moscova – principalul aliat al Minskului – și pe Vladimir Putin că au tras  sforile acestei crize.

„Nu excludem posibilitatea ca Rusia să decidă să trimită intenționat un număr mare de migranți ilegali pe teritoriul nostru prin Belarus”, a judecat ministrul de Interne ucrainean, în același discurs, difuzat la televiziune. „Ne pregătim pentru această situație”, a spus el, adăugând, totuși, că situația actuală la granița dintre Ucraina și Belarus este „sub control și stabilă”.

Kievul și-a declarat săptămâna trecută intenția de a trimite mii de polițiști și gărzi de frontieră la granița cu Belarus.

author avatar
Tudor Borcea
303 afisari

3 COMENTARII

  1. Nu e nevoie. Ii tii in corturi la – 6 grade se intorc singuri acasa de la frig seara ca in Polonia…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger