AcasăȘTIRI EXTERNEAsaltul migranților: invazia este fără precedent. Cifre șocante prezentate de șeful frontierelor...

Asaltul migranților: invazia este fără precedent. Cifre șocante prezentate de șeful frontierelor UE

Asaltul migranților: invazia este fără precedent. Cifre șocante prezentate de șeful frontierelor UE

Directorul agenției europene Frontex, responsabilă cu paza granițelor Uniunii Europene, a anunțat că 160.000 de migranți au intrat ilegal pe continent de la începutul anului.

Aceasta reprezintă o creștere cu 70% față de anul 2020, marcat de pandemia Covid-19, și o creștere cu aproximativ 20% față de anul 2019”, a spus directorul Frontex, Fabrice Leggeri.

„Robinetul” Belarus

Întrebat despre situația migranților prezenți în Belarus, directorul executiv al Frontex a clarificat că, de la începutul crizei, „8.000 de oameni au intrat în Uniunea Europeană și că ar putea să mai fie încă „15.000 de migranți în așteptare”.

Fabrice Leggeri, însă, nu a avut cifre precise de comunicat asupra situației migranților din Canalul Mânecii, chestiune care tensionează tot mai mult relațiile dintre Franța și Marea Britanie.

Directorul  Frontex anunțase luni că ar putea fi dislocate „alte mijloace” pentru a face față migratorii care afectează Calais, pe lângă trimiterea unui avion european care să „survoleze zi și noapte” zona, de la 1 decembrie, după cum indicase duminică ministrul de francez de Interne, Gerald Darmanin.

Schimb de date personale cu statele membre

Leggeri a reamintit, de asemenea, că misiunea Frontex este și „de a lupta împotriva criminalității” și că ar putea trece printr-o „colectare de date cu caracter personal la frontiere” care pot fi apoi furnizate statelor membre.

În ceea ce privește posibilele acțiuni cu Regatul Unit, șeful Frontex a amintit că orice operațiune era imposibilă cu un stat care nu face parte din Uniunea Europeană sau din spațiul Schengen fără un acord cu țara terță.

O reuniune europeană de criză a avut loc dumunică la Calais în absența reprezentanților britanici, la câteva zile după scufundarea unei ambarcațiuni cu migranți în largul coastelor franceze, tragedie soldată cu 27 de morți.

author avatar
Tudor Borcea
312 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger