Cauta

Ultima lovitură americană la Kabul: New York Times contestă versiunea armatei

Ultima lovitură americană la Kabul: New York Times contestă versiunea armatei

Cotidianul New York Times a publicat, vineri, 10 septembrie, o anchetă care contestă versiunea Pentagonului în legătură cu ultima sa lovitură în Afganistan, indicând că este posibil să fi ucis nu un jihadist cu o maşină încărcată cu explozivi, ci un lucrător al unui ONG care transporta bidoane cu apă.

SUA au distrus, la 29 august, într-un atac aerian cu o dronă, un vehicul în Kabul, susținând că „era încărcat cu explozivi” și susținând că ar fi dejucat o tentativă de attentat a grupului Stat Islamic (ISIS).

Zece morți, majoritatea copii

Familia șoferului vehiculului, Ezmarai Ahmadi, a declarat pentru AFP, a doua zi după lovitură, că zece persoane, majoritatea copii, au fost ucise.

Potrivit cotidianului american, care se bazează pe imagini de la camerele de supraveghere și pe interviuri, mișcările lui Ezmarai Ahmadi în ziua loviturii, considerate suspecte de armata americană, au corespuns unei zile de lucru obișnuite.

NYT a indicat, de asemenea, pe baza filmărilor unei camere de supraveghere, că portbagajul maşinii era foarte probabil umplut cu bidoane de apă pe care bărbatul le aducea acasă.

Ziarul contestă, de asemenea, pe baza interviurilor cu experți, versiunea armatei americane conform căreia atacul cu drona ar fi provocat detonarea secundară a explozivilor depozitați în portbagajul vehiculului.

Pentagonul se bâlbâie

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, întrebat despre dezvăluirile NYT, a indicat că ancheta continuă şi a dat asigurări că „nicio armată din lume nu doreşte mai mult decât cea americană să evite victimele civile”.

„Lovitura s-a bazat pe o informaţii bune şi noi continuăm să credem că a împiedicat o ameninţare iminentă împotriva aeroportului”, a spus Kirby într-o scurtă declaraţie, scrie AFP.

Atacul SUA a avut loc la câteva zile după ce un atentat sinucigaș al ISIS a declanșat o explozie masivă la intrarea în aeroportul din Kabul, ucigând aproape 100 de afgani, precum și 13 membri ai serviciilor americane.

Armata americană a părăsit Afganistanul la 30 august, după 20 de ani de război. Președintele Joe Biden este criticat pentru gestionarea acestei retrageri, mai ales după imaginile șocante din aeroportul din Kabul, unde afganii încercau să se agate de avioanele americane care rulau pe pistă.

 

Ultimele stiri

  • Avertisment de la CNAS: „Atenție la înșelătorii! Casele de asigurări de sănătate nu solicită asiguraților informații despre conturi bancare”
  • „Școala românească nu are o direcție clară în fața consumului de droguri. Este grav” – Concluziile Conferinței Webdidactica, organizată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României
  • COD GALBEN de ploi, vijelii și grindină. Atenționarea meteo vizează 16 județe – HARTĂ/Cum va fi vremea în București
  •  Admiterea la liceu 2025. A fost publicată ierarhia absolvenților de clasa a VIII-a/Ce urmează pentru elevi
  • Dacian Cioloș, refuzat de un taximetrist la Aeroportul Otopeni/Ce a pățit șoferul de taxi – FOTO
  • Ce spune Grindeanu despre relaţia cu Bolojan: „Eu cred că oamenii nu se aşteaptă să fim prieteni” – VIDEO
  • Ce presupune reforma pensiilor speciale și la cât ar putea crește vârsta de pensionare. Ministrul Muncii: „Magistrații știu foarte bine la ce mă refer”
  • Dezvăluiri de culise în privința măsurilor fiscale. Grindeanu: Pîslaru a mers la Bruxelles și a venit de acolo cu un to-do list – VIDEO
  • Comunicat de presă KABE BOYS SRL
  • Comunicat de presă Ravlux Proiect SRL
  • Exit mobile version