AcasăȘTIRI EXTERNESUA. Cât au câștigat giganții Big Tech în războiul antitero, după 11...

SUA. Cât au câștigat giganții Big Tech în războiul antitero, după 11 septembrie 2001

SUA. Cât au câștigat giganții Big Tech în războiul antitero, după 11 septembrie 2001

Microsoft, Amazon, Google, Facebook și Twitter au câștigat peste 44 de miliarde de dolari din contracte cu guvernul SUA ca parte a „războiului împotriva terorismului” după atentatele din 11 septembrie 2001, potrivit unui raport publicat de un grup de asociații militante.

Raportul, difuzat joi, 9 septembrie, de trei mișcări activiste (Action Center on Race and the Economy, MPower Change și LittleSis), detaliază modul în care mai multe agenții și ministere americane au recurs din ce în ce mai mult la acești giganți tehnologici de mai bine de 15 ani.

Amazon și Microsoft

„Între 2004 și astăzi, giganții Big Tech au văzut că cererea federală pentru serviciile lor crește, în special de la Pentagon și Departamentul de Securitate Internă”, spun autorii.

„Amazon și Microsoft s-au remarcat în ultimii ani, Amazon multiplicându-și cu aproape 5 și Microsoft cu 8 numărul contractelor și subcontractelor lor în 2019 comparativ cu 2015”, continua aceștia.

Contractele militare semnate de Microsoft au fost astfel multiplicate cu aproape 6 între 2016 și 2018, beneficiind în special de bunăvoința administrației Trump, precizează raportul.

În ceea ce privește Amazon, „86% din contractele și subcontractele încheiate cu guvernul din 2004 au fost semnate cu agenții care au un rol central în războiul global împotriva terorismului”, asigură autorii. Google și, într-o măsură mai mică, Twitter sunt, de asemenea, citate pentru legăturile lor cu Apărarea, scrie AFP.

Pentagonul, comanditarul principal

Din 2004, Pentagonul a cheltuit 43,8 miliarde de dolari pentru a-și procura serviciile gigantilor tehnologici americani, urmat de Departamentul de Securitate Internă (348 milioane), Departamentul de Stat (258 milioane), administrarea serviciilor generale (244 milioane) și Departamentul Justiției (138 milioane), detaliază raportul.

Principalele date au fost colectate grație Tech Inquiry, un site care repertoriază contractele guvernului SUA într-o bază de date cu acces deschis. Autorii raportului cred însă că cifrele sunt mai mici decât suma totală, întrucât multe contracte nu sunt făcute publice.

Un alt fenomen descris de raport este cel al „turnichetului” prin care înalți responsabili guvernamentali vin și pleacă în/din funcții de conducere în cadrul marilor companii Big Tech.

Raportul îl citează pe Jared Cohen, fost responsabil al Departamentului de Stat, care a devenit executiv la Google, sau pe Steve Pandelides, fost membru al FBI, responsabil acum de securitatea diviziei de informatică la distanță a Amazon (AWS).

author avatar
Tudor Borcea
150 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger