AcasăȘTIRI EXTERNEMasacru în Bagdad. ISIS lovește din nou

Masacru în Bagdad. ISIS lovește din nou

Masacru în Bagdad. ISIS lovește din nou

Violența a adus din nou doliu în capitala irakiană. Cel puțin 35 de oameni au fost uciși și alte zeci răniți luni, 19 iulie,  într-un atac revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic, într-o piață dintr-o suburbie șiită din Bagdad.

Într-un mesaj publicat la câteva ore după atac pe canalul său Telegram, ISIS susținut că unul dintre atacatorii săi kamikaze și-a detonat centura explozivă.

Al doilea atac de la începutul anului

Potrivit surselor de securitate și medicale, numărul persoanelor decedate este de cel puțin 35, între care 15 femei femei și copii, în timp ce numărul răniților era de 50. Autoritățile au temeri că bilanțul sumbru va crește, având în vedere că multe persoane sunt rănite grav.

Acesta este al doilea atac revendicat de ISIS de la începutul anului în capitala irakiană, unde doi teroriști kamikaze s-au aruncat în aer într-o piață din Bagdad, ucigând 32 de persoane.

Bucăți de oameni și lumânări aprinse

Explozia a avut loc luni după-amiază într-una din piețele populare din cartierul șiit Sadr, din estul Bagdadului, unde mulți oameni s-au adunat la cumpărături în ajunul uneia din cele mai importante sărbători musulmane, Eid al-Adha.

Bucăți de corpuri umane, haine, sandale erau împrăștiate în mijlocul tarabelor devastate. La fața locului, poliția și echipele criminalistice au chestionat martori, în timp ce locuitorii s-au adunat și au aprins lumânări.

Președintele denunță „o cruzime fără precedent”

Răniții au fost transportați la un spital din Sadr, iar ministerul sănătății a promis că va pune la dispoziție resurse pentru a ajuta echipele medicale copleșite. Președintele irakian Barham Saleh, a denunțat pe Twitter „o crimă de o cruzime fără precedent”. „Îi vizează pe civilii noștri din Sadr  City în ajunul sărbătorii. Ei nu acceptă faptul că oamenii se bucură, chiar și pentru o clipă ”, a condamnat el.

„Noaptea tristă a Eid-ului în Irak”, a postat pe Twitter delegația Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) în Irak. Irakieni anonimi și-au exprimat durerea și pe rețelele de socializare.

Zonă mereu instabilă

ISIS, care a controlat zone mari din teritoriul irakian între 2014 și 2017, a fost învins de trupele irakiene susținute de o coaliție internațională condusă de Statele Unite. Celulele acestei organizații sunt totuși prezente în țară, în special în zonele montane și deșertice.

Sadr City, o suburbie populară din Bagdad, este fieful sținătorilor turbulentului lider șiit Moqtada al-Sadr, a cărui influență este adesea decisivă în politica irakiană, scrie 20 Minutes.

Cu câteva zile în urmă, Moqtada al-Sadr a anunțat că intenționează să boicoteze alegerile legislative programate pentru luna octombrie într-o țară afectată de ruina economiei, în special de căderea energiei electrice.

Acest atac are loc, de asemenea, cu câteva zile înainte de următoarea vizită în Statele Unite a premierului Moustafa al-Kazimi, care va fi primit de Joe Biden, la 26 iulie.

author avatar
Tudor Borcea
253 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger