Cauta

UE, lovită de „un val de cocaină” fără precedent, avertizează Europol. În Olanda, care nu vrea România în Schengen, au loc execuții pe stradă

UE, lovită de „un val de cocaină” fără precedent, avertizează Europol. În Olanda, care nu vrea România în Schengen, au loc execuții pe stradă

Europa este lovită de un „val de cocaină” care provoacă o creștere a violenței, potrivit Europol.

Europol admite că problema este mai gravă decât a estimat anterior, rețelele de crimă organizată fiind mai bine conectate și din ce în ce mai violente.

Columbia, „cămara” cocainei pentru SUA și Europa

Vineri, miniștrii justiției din șase țări vest-europene s-au întâlnit la Amsterdam și au căzut de acord să facă mai sigure punctele de intrare pe teritoriile lor, cum ar fi porturile, pe fondul creșterii dramatice a traficului de droguri.

„În ultimii patru ani, am asistat la capturi record în Europa de Vest în fiecare an consecutiv, cu cel puțin peste 240 de tone de cocaină confiscate în 2021, cel puțin, probabil chiar mai mult”, a explicat Jan Op Gen Oorth, șeful departamentului de comunicare al Europol.

„Așadar, este vorba de o cantitate mare de cocaină pe piață”, a adăugat el, scrie Euronews.

Oficialii din domeniul securității au convenit să consolideze legăturile cu partenerii din America Latină, cum ar fi Peru și Columbia, unde, potrivit ONU, plantațiile de frunze de coca identificate au crescut cu cel puțin 43% din 2020.

Columbia este cel mai mare producător de cocaină din lume, iar o mare parte din produs ajunge în SUA și Europa.

În luna mai, un raport al UE a acuzat nivelurile record ale traficului de droguri ca fiind cauza principală a violențelor de pe întregul continent.

În Olanda, spre exemplu, au avut loc mai multe decese legate de bandele de traficanți de cocaină, în special în Amsterdam.

Printre acestea se numără și cel mai cunoscut reporter de investigații al țării, Peter R. de Vries, care a fost împușcat pe stradă în capitala olandeză în iulie anul trecut. Procurorii spun că asasinarea sa a fost legată de rolul său în procesul unui cap al mafiei olandeze a drogurilor.

Europol, cu sediul la Haga, clasifică drogurile pe locul doi în clasamentul celor mai mari amenințări la adresa securității UE, după terorism.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • USR – și falimentul este garantat!
  • SUA și China, pe cale să înceapă „decuplarea”?
  • Revoluția engleză anti-VAR se propagă în Europa?!
  • Ce înseamnă să te pui cu Rusia. Băncile occidentale trag ponoasele
  • „Bogăția discretă”: strategia menită să evite ochii curioși
  • Sancțiunile sunt doar pentru fraieri. Companiile din UE se îmbogățesc din afacerile cu Rusia
  • Nimic nu se pierde, totul se transformă. Apa din haznale trebuie folosită în agricultură
  • De la New York la Tokyo: piețele bursiere, creștere record
  • China cucerește porturile lumii
  • Exit mobile version