AcasăȘTIRI EXTERNECREDIT SUISSE LEAKS! Dezvăluiri incredibile: celebra bancă elvețiană, acuzată că spală bani...

CREDIT SUISSE LEAKS! Dezvăluiri incredibile: celebra bancă elvețiană, acuzată că spală bani pentru crima organizată! De la Vatican la regi, nume grele implicate

„Suisse Secrets”: Scandal bancar uriaș în Elveția. Credit Suisse, acuzată că a ascuns bani pătați de sânge. Conturile secrete au fost dezvăluite

O scurgere de informații a dezvăluit că una din cele mai mari bănci private din lume, Credit Suisse, a găzduit timp de câteva decenii, averi uriașe de origine criminală sau ilicită. Credit Suisse „respinge cu fermitate” aceste acuzații.

Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), un consorțiu internațional format din 47 de mass-media, a publicat simultan elementele unei noi investigații, duminică, în urma unei scurgeri majore de date transmise anonim de un lansator de alertă, care ar trebui să pună banca elvețiană într-o situație dificilă.

Averi de 100 de miliarde de franci elvețieni

Potrivit investigației, Credit Suisse a acordat conturi liderilor de stat autoritari, infractorilor implicați în cazuri de tortură, trafic de droguri, spălare de bani, corupție și alte infracțiuni grave.

Aceste date se referă la averi de peste 100 de miliarde de franci elvețieni și se referă la peste 18.000 de conturi bancare. Căutările datează din 1940, dar două treimi din conturi sunt  deschise din anul 2000.

Investigațiile „Suisse Secrets” dezvăluie modul în care numărul doi din sectorul bancar elvețian nu a respectat regulile de vigilență impuse marilor bănci internaționale prin găzduirea de fonduri legate de criminalitate și corupție, în ciuda promisiunilor repetate, de zeci de ani, de a elimina clienții dubioși.

Contul Vaticanului, pe listă

Printre conturile incriminate se numără și cel al Vaticanului care nu a fost declarat și prin care s-au transferat aproape 400 de milioane de franci elvețieni pentru o tranzacție imobiliară la Londra, pentru care Sfântul Scaun a fost în centrul unui scandal.

Alte conturi problematice: cea a fostului lider algerian Abdelaziz Bouteflika sau al suedezului Stefan Sederholm, condamnat la închisoare pe viață pentru trafic de persoane în Filipine. Acesta din urmă și-a putut păstra contul deschis în 2008 la bancă, la doi ani și jumătate de la condamnare, scrie Le Matin.

Alături de regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, pe listă se află și omul din umbra fostului dictator din Zimbabwe, Billy Rautenbach, acuzat că a finanțat violența preelectorală din 2008, și un executiv al Siemens, care ar fi corupt funcționarii publici nigerieni.

Scurgerile se concentrează în principal pe țările în curs de dezvoltare: în Africa, Orientul Mijlociu, Asia și America de Sud, iar clienții domiciliați în Europa de Vest reprezintă doar 1% din total.

Per total, este vorba de 100 de miliarde de franci elvețieni (echivalentul a 95 de miliarde de euro) ascunse!

Credit Suisse a reacționat la aceste acuzații, spunând că datele studiate sunt „parțiale, inexacte sau sunt scoase din context, rezultând o prezentare părtinitoare a conducerii afacerilor” de către bancă.

„90% din conturile în cauză sunt acum închise, inclusiv peste 60% înainte de 2015”, asigură banca, care mai precizează „că efectuează o anchetă” privind scurgerea de date.

author avatar
Tudor Borcea
471 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger