Cauta

Ucraina. Fostul șef al MI6 demontează „isteria” Occidentului. Kievul bate degeaba la ușa NATO

Ucraina. Fostul șef al MI6 demontează „isteria” Occidentului. Kievul bate degeaba la ușa NATO

Actuala criză Rusia-Occident poate să fi închis ușa posibilei admiteri a Ucrainei în NATO, a susținut fostul șef al serviciului de informații extern al Marii Britanii, MI6. Totodată, el nu crede că Vladimir Putin va da ordinul de invazie a țării vecine.

Adresându-se Consiliului Atlantic, fostul șef MI6, Sir John Sawers a spus că șansele ca Kievul să fie acceptat în NATO erau deja minore iar acum, în contextul actualei tensiuni, se pot diminua la zero. Think tank-ul american, cu sediul la Washington, este finanțat de o serie de state NATO, inclusiv Marea Britanie, precum și de mai multe departamente guvernamentale americane.

O linie roșie pentru Putin

Potrivit lui Sawers, recentul conflict al Occidentului cu Rusia privind viitorul Ucrainei în NATO ar putea, de fapt, să reducă oportunitatea admiterii țării în Alianța condusă de SUA, scrie Russia Today.

„Perspectiva aderării Ucrainei la NATO nu a fost niciodată foarte puternică și, după această criză, este probabil să se reducă mai mult decât înainte”, a spus el, menționând că poziția geografică și istoria Kievului ca membru al URSS au fost deja la îndoială șansele națiunii de a fi acceptată în NATO.

Aderarea Ucrainei la NATO a fost mult timp o linie roșie pentru Moscova. În decembrie anul trecut, Rusia a prezentat SUA și NATO un proiect de tratat de propuneri de securitate, care urmărea să faciliteze detensionarea la granița cu Ucraina și să asigure securitatea în Europa, incluzând în special neextinderea NATO spre est, mai ales în Ucraina.

De partea lor, occidentalii au respins cerințele Moscovei ca inacceptabile și au afirmat că ușa Alianței rămâne deschisă, fiecare stat având dreptul de a-și alege propria structură de securitate.

O invazie, „prea riscantă pentru Putin”

Pe de altă parte, Sir John Sawers a estimat că amenințarea Rusiei de a invada Ucraina „s-a retras”. Vorbind la radio BBC, fostul șef MI6 a spus: „Nu cred că președintele Putin a decis vreodată să invadeze țara și, într-adevăr, cred că ar fi fost întotdeauna o cale foarte riscantă pentru el de urmat”.

Rusia a ieșit din situație cu „o serie de câștiguri importante”, inclusiv punerea în fruntea agendei internaționale a preocupărilor sale de securitate. Sawers a mai menționat că Putin a reamintit Europei cât de mult se bazează pe aprovizionarea cu gaze rusești.

Sir John a adăugat: „Cred că, într-un fel, președintele Putin va crede că este în avans în acest sens și încă mai are diverse opțiuni militare pe care le poate folosi în Ucraina”.

Însă NATO a acuzat Rusia că continuă acumularea de trupe la granița cu Ucraina, iar secretarul general, Jens Stoltenberg, nu crede că are loc o detensionare și o retragere a trupelor, așa cum a anunțat Moscova. „Dimpotrivă, se pare că Rusia își continuă consolidarea militară”, a spus Stoltenberg.

 

Ultimele stiri

  • Nu mai poate Putin de sancțiunile europene!
  • Ursula ne-a făcut „parteneri egali” doar cât am fost buni de poză
  • Atac dur la Hidroelectrica. Are prețuri mai mari ca în Canada
  • E oficial: Hansi Flick rămâne la Barcelona până în 2027!
  • „Chefi la Cuțite” – cum s-a transformat gătitul într-un ritual televizat al ridicolului românesc
  • Studiul care spulberă utopia ”zero emisii”. E nevoie de o majorare imposibilă a cantității de materii prime
  • Radu Drăgușin a sărbătorit primul trofeu european cu tricolorul!
  • Inflamația Silențioasă: Inamicul Invizibil din Spatele Multor Boli Moderne
  • Una dintre cele mai bogate țări din lume își dorește propriul Wall Street
  • ”Golden Dome” sau Războiul Stelelor în versiunea Donald Trump!
  • Exit mobile version