AcasăȘTIRI EXTERNEDe ce șeful MI6 scrie numai cu cerneală verde

De ce șeful MI6 scrie numai cu cerneală verde

De ce șeful MI6 scrie numai cu cerneală verde

Richard Moore dorește să respecte o tradiție care datează de mai bine de un secol, moștenită de la primul șef al Secret Intelligence Service, cunoscut mai bine sub denumirea de MI6, serviciul de informații externe al Marii Britanii.

De la Sir Mansfield Smith-Cumming încoace

Când angajații Secret Intelligence Service dau peste un document scris cu verde, știu imediat de unde a venit. Cu mâna sau pe computer, Richard Moore ține să-și scrie notele în această culoare foarte specifică.

Actualul director al MI6, în funcție din 2020, respectă  o tradiție care datează de mai bine de un secol.

În timpul unui interviu la BBC Radio 4, Richard Moore a vorbit despre acest obicei bine ancorat în viața lui de zi cu zi. Scrierea în verde reprezintă pentru el un omagiu adus lui Sir Mansfield Smith-Cumming, fondatorul și primul director al MI6, în 1909.

Acest ofițer de marină era cunoscut că lăsa memorii scrise doar cu cerneală verde, un obicei ciudat perpetuat ulterior de toți directorii agenției de informații cu sediul la Londra.

„Oricine primește o notă cu cerneală verde știe că este de la mine, la fel și textele scrise în culoare verde pe computerul meu”, a declarat Moore, cu ocazia unui interviu foarte rar în presă, scrie Le Point.

Contracarea Chinei, prioritatea majoră

MI6 este o agenție top secret care nu se dezvăluie mai deloc publicului larg. Fost ambasador britanic în Turcia, Richard Moore nu acordă niciodată un interviu în presă, deși folosește Twitter. „Într-o democrație modernă, este important să vin și să împărtășesc câteva gânduri despre ceea ce face serviciul meu, provocările cu care ne confruntăm și cum va trebui să ne schimbăm pentru a face față acestor provocări”, a spus el la BBC.

După interviu, Richard Moore a rostit o rară alocuțiune la Institutul Internațional pentru Studii Strategice, un think tank din Londra, în care a vorbit despre provocările spionajului transformate de progresele tehnologice.

„Adaptarea la o lume afectată de ascensiunea Chinei este prioritatea principală a MI6”, a spus înaltul oficial, considerând că serviciile secrete nu pot lupta singure împotriva amenințărilor fără sprijinul tehnologiei.

author avatar
Tudor Borcea
917 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger