AcasăȘTIRI EXTERNEUcraina. NATO: „Rusia încearcă să creeze un pretext pentru invazie. Nu știm...

Ucraina. NATO: „Rusia încearcă să creeze un pretext pentru invazie. Nu știm ce se va întâmpla”

Ucraina. NATO: „Rusia încearcă să creeze un pretext pentru invazie. Nu știm ce se va întâmpla”

NATO este îngrijorată că Rusia ar putea încerca să creeze un pretext pentru o invazie în Ucraina, a declarat joi, 17 februarie, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, comentând despre rapoartele privind bombardamentele peste linia de încetare a focului în regiunea Donbas din estul Ucrainei.

„Suntem îngrijorați de faptul că Rusia încearcă să organizeze un pretext pentru un atac armat împotriva Ucrainei. Încă nu există claritate, nicio certitudine cu privire la intențiile Rusiei”, a declarat Stoltenberg după o întâlnire de două zile a miniștrilor apărării NATO la sediul Alianței, la Bruxelles.

„Rusia a adunat cea mai mare forță”

Declarațiile secretarului general vin după ce bombardamente au fost înregistrate joi, în regiunile separatiste din Ucraina. Rebelii pro-ruși și forțele Kievului se acuză reciproc de deschiderea focului și de încălcarea acordurilor de pace de la Minsk, pe fondul temerilor Occidentului că Rusia pregătește un pretext pentru invadarea Ucrainei.

„Nu știm ce se va întâmpla. Ceea ce știm este că Rusia a adunat cea mai mare forță pe care am văzut-o în Europa în ultimele decenii în Ucraina și în jurul acesteia”, a spus Stoltenberg.

Șeful NATO a respins sugestiile potrivit cărora amenințarea la granița cu Ucraina s-ar fi diminuat pe fondul declarațiilor Rusiei de retragere a militarilor.

„Solicităm Rusiei să facă ceea ce spune și să-și retragă forțele de la granițele Ucrainei”, a spus el. „Acesta va fi un prim pas important către o soluție politică pașnică”.

Amenințarea Moscovei, „noua normalitate” în Europa

Aliații NATO au susținut că există încă o amenințare puternică de atac, cu peste 150.000 de militari înconjurând Ucraina pe trei părți. Moscova susține că trupele sale sunt acolo pentru exerciții și că unele au fost retrase pentru că exercițiile au fost finalizate, scrie Deutsche Welle.

Alianța caută să-și consolideze flancul estic, avertizând că amenințarea din partea Rusiei a devenit „noua normalitate în Europa”. Statele Unite spun că vor desfășura temporar aproximativ 4.700 de soldați suplimentari în Polonia, membru al UE și NATO, ca răspuns la acumularea de trupe a Rusiei în apropierea Ucrainei.

author avatar
Tudor Borcea
171 afisari

2 COMENTARII

    • A fost tare Luka la un reporter Cnn.. 🤗
      Zice domne ce cautati voi in Ucraina noi măcar avem rusi in Ucraina dar nu am vazut nici un american..

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger