Cauta

SUA pun laserul pe rachetele hipersonice ale Rusiei și Chinei

SUA pun laserul pe rachetele hipersonice ale Rusiei și Chinei / Foto: Lockheed Martin

Marina SUA dezvoltă sisteme de energie dirijată ca o potențială apărare împotriva rachetelor hipersonice, a declarat cel mai înalt amiral al Marinei, calificând progresele făcute de Rusia și China în tehnologia armelor hipersonice drept „o preocupare semnificativă”.

Amiralul Michael Gilday, șeful operațiunilor navale, a declarat joi că dezvoltarea unor sisteme care ar folosi lasere de mare energie sau microunde de mare putere pentru a distruge o amenințare este o prioritate de top pentru Marina Militară.

„Din punct de vedere defensiv, ne concentrăm asupra amenințării”, a declarat Gilday joi, în timpul unui eveniment organizat la Heritage Foundation. „Nu o ignorăm”.

În urma Rusiei și Chinei

Rachetele hipersonice, care se deplasează cu o viteză de cinci ori mai mare, sau chiar mai mult, decât viteza sunetului, reprezintă o provocare unică pentru sistemele defensive americane. Ele zboară mult mai repede decât rachetele tradiționale și nu evoluează, ca rachetele balistice, pe traiectorii previzibile, ceea ce le face mult mai dificil de detectat și interceptat.

Gilday a remarcat progresele făcute de adversari precum Rusia și China în domeniul armelor hipersonice. „Acestea reprezintă o preocupare semnificativă”, a spus Gilday. „Atât Rusia, cât și China dezvoltă aceste capacități și vor pune în practică aceste capacități în scurt timp”, scrie CNN.

Rusia a folosit racheta sa hipersonică Kinjal în războiul din Ucraina, în timp ce China a testat anul trecut un vehicul de planare hipersonic.

Sistemele de energie dirijată, care utilizează lasere sau emițătoare de microunde pentru a distruge un sistem sau pentru a-i perturba componentele electronice, reprezintă o opțiune potențială pentru apărarea împotriva armelor hipersonice.

În această lună, Marina a instalat sistemul laser HELIOS de la Lockheed Martin pe distrugătorul USS Preble. HELIOS (High Energy Laser with Integrated Optical-dazzler and Surveillance) este cel mai recent sistem din cadrul eforturilor Marinei de a pune în funcțiune arme laser defensive mai puternice și mai capabile.

Heidi Shyu, subsecretarul apărării pentru cercetare și inginerie, a numit sistemele de energie dirijată ca fiind un domeniu tehnologic de importanță critică pentru Departamentul Apărării.

Timp de ani de zile, sistemele de energie dirijată care utilizează lasere sau emițătoare de microunde pentru a distruge ținte au fost subiect de science-fiction, dar tehnologia s-a maturizat în cele din urmă până la punctul în care poate fi pusă în teren de către armată, a declarat Shyu la începutul acestui an.

Eșecuri la testele hipersonice

În 2014, Marina Militară a testat și desfășurat cu succes un sistem de arme laser pe nava USS Ponce în Golful Persic. Sistemul a fost capabil să angajeze drone, avioane mici și ambarcațiuni mici. Anul trecut, Marina a testat un sistem laser mai avansat pe nava USS Portland.

SUA se află încă în procesul de testare a diferitelor sisteme hipersonice, unele dintre acestea fiind întârziate de o serie de eșecuri la teste. Dar Gilday a declarat joi că serviciile sunt în continuare angajate în succesul programului. Armata va fi prima care va pune în funcțiune racheta hipersonică  anul viitor, în timp ce Marina plănuiește să pună racheta pe distrugătoare în 2025 și pe submarinele de atac rapid în 2028.

Ultimele stiri

  • Statele Unite consideră că operaţiunea israeliană de la Rafah rămâne „limitată”
  • AUR: Nicolae Ciucă prejudiciază campania electorală prin panourile uriașe amplasate în țară
  • Ciolacu s-a întâlnit cu investitori americani în domeniul energiei
  • Ciucă: „Cota unică nu și-a încheiat aplicabilitatea în România”
  • Cum pot economisi românii mai mulţi bani de la o lună la alta. Greşeala pe care s-o eviţi!
  • Partidele Politice Fantomă strivesc România între măsele
  • Scene şocante la bordul unui avion: un bărbat a început să alerge pe culoar. Ce au făcut poliţiştii (VIDEO)
  • Alege ce citești
  • Ordin pe unitate: ARMATĂ OBLIGATORIE!
  • Actul cu care NU poţi merge la vot! Șeful AEP, mesaj pentru alegătorii români
  • Exit mobile version