AcasăȘTIRI EXTERNEBlocarea călătorilor ruși nu va ajuta la câștigarea războiului din Ucraina

Blocarea călătorilor ruși nu va ajuta la câștigarea războiului din Ucraina

Volodimir Zelenski dorește ca Occidentul să interzică călătorii ruși în speranța de a spori presiunea internă împotriva lui Vladimir Putin. Apelurile din partea statelor europene pentru o reprimare a vizelor sunt, de asemenea, din ce în ce mai puternice.

Astfel de măsuri pot părea atrăgătoare în lumina agresiunii lui Putin în Ucraina, dar nu există nicio garanție că ar funcționa așa cum se așteaptă susținătorii lor.

Deși țările europene individuale pot respinge cererile de viză pentru Rusia de regulă, Uniunea Europeană are arme mai bune și mai corecte la îndemână.

Ar trebui să se concentreze pe eliminarea privilegiilor de viză nejustificate pentru oligarhii Rusiei, oferirea de vize umanitare pentru a ajuta oponenții regimului și încurajarea exodului de creiere – elite, studenți, oameni de știință –  ceea ce ar contribui mult mai mult la erodarea capacității lui Putin de a-și susține invazia și represiunea brutală.

Miniștrii de externe reuniți săptămâna viitoare la Praga vor analiza propuneri de blocare a rușilor din UE. Până în prezent, Europa a limitat interdicțiile de călătorie la oficialii de rang înalt, dar membrii UE de la granițele Rusiei cer mai mult. Republica Cehă, Estonia, Letonia și Lituania au impus deja reguli mai stricte în materie de vize și și-au exprimat sprijinul pentru o interdicție la nivel de bloc.

Dar o interdicție generală bazată pe cetățenie ar fi răspunsul greșit, subliniază Washington Post. În primul rând, ar însemna o pedeapsă colectivă. Nu toții rușii sunt responabili pentru acțiunile unui autocrat. În această logică, Germania, care a curtat regimul Putin ani în șir, ar fi la fel de vinovată.

În mod similar, unii susțin că o interdicție ar putea stârni disensiuni interne împotriva Kremlinului. Fără îndoială, ar provoca o oarecare nemulțumire – rușii au beneficiat de vize care oferă acces în spațiul Schengen al UE mai mult decât orice altă naționalitate – dar aproape sigur nu va declanșa o presiune suficientă pentru a forța regimul să își schimbe cursul. Cel mai probabil, ar consolida narațiunile propagandiștilor despre Occident.

Ce poate face Bruxelles-ul în schimb? În primul rând, Europa ar trebui să termine ceea ce a început când vine vorba de miliardarii bine conectați cu Moscova. Asta  înseamnă înăsprirea controalelor în toate statele membre, eliminarea „vizelor de aur” și a altor scheme folosite ca soluții de oligarhi și revizuirea cazurilor celor cărora li s-a acordat deja rezidența sau dubla naționalitate.

Mai important, Europa ar trebui să facă eforturi pentru a-i atrage pe cei mai talentați oameni din Rusia, să ușureze procesul de mutare a savanților, inginerilor și profesioniștilor din domeniul tehnologiei, accelerând o rată deja dăunătoare de plecări.

Astfel de măsuri vor fi mai complicate și, probabil, mai puțin satisfăcătoare decât respingerea pur și simplu a noilor veniți din Rusia. Dar ar fi mai echitabile, mai puțin divizatoare, mai bune pentru Europa – și, cel mai important, mult mai susceptibile de a-l lovi pe Putin acolo unde îl doare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
171 afisari

2 COMENTARII

  1. Adică dă-le dracului de libertăți, important e să fie mereu Occidentul câștigător. Dacă nu le pot lua rușilor resursele materiale, măcar să le ia pe alea umane. Că resursele Romaniei le-au luat pe toate. Pe unde te-ai școlit atât de bine, jurnalistule?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger