AcasăȘTIRI EXTERNEȘi Gazprom e dependent de Europa. Va pierde Rusia jocul gazelor?

Și Gazprom e dependent de Europa. Va pierde Rusia jocul gazelor?

În condițiile în care prețurile europene la energie sunt la niveluri amețitoare, s-ar putea părea că Rusia deține toate atuurile pe termen scurt în ceea ce privește gazele naturale.

Dar jocul pe termen lung pentru Gazprom este periculos:compania întâmpină dificultăți în a redirecționa gazul siberian în altă parte – iar cifrele arată clar acest lucru, notează Politico. Rusia este pe cale să trimită 16 miliarde de metri cubi pe an către China prin singura sa conductă siberiană, în comparație cu cei aproximativ 200 mld. mc pe an pe care i-ar fi vândut în mod normal Europei.

Gazoductul Rusia-China, denumit „Power of Siberia”, va putea transporta în cele din urmă 38 de miliarde de metri cubi pe an atunci când va fi complet operațional, în 2025. Cu toate acestea, planurile sino-ruse privind orice conectivitate suplimentară a conductelor par în prezent îndepărtate și descurajante din punct de vedere comercial.

În plus, de la acordul inițial privind gazoductul din 2014, dinamica gazelor naturale s-a schimbat pentru China: energiile regenerabile și chiar hidrogenul sunt alternative din ce în ce mai viabile. Astfel, Gazprom ar putea rămâne în cele din urmă cu un activ blocat.

Chiar și cele mai optimiste proiecții duc capacitatea de export a gazoductului rusesc către China la 128 de miliarde de metri cubi pe an până în 2030 – încă considerabil mai mică decât vânzările istorice către Europa.

În concluzie, până în 2030, Gazprom are puține opțiuni în afara Europei.

Chiar dacă Rusia a trimis încă 3,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale lichefiate (GNL) în China și în prima jumătate a acestui an, China preferă să cumpere GNL din Statele Unite, nu gazele naturale din Rusia prin conducte terestre.

Într-adevăr, cumpărătorii chinezi au contractat deja aproximativ o treime din cei aproximativ 160 de miliarde de metri cubi din următorul val de capacitate de export de GNL din SUA, actuală sau planificată.

Pe de altă parte, lăsând la o parte vulnerabilitatea sa imediată, Europa a deschis acum posibilitatea de a elimina importurile rusești până în 2030, dacă nu chiar mai devreme. Viitoarea capacitate de a se lipsi de gazul rusesc este în sine o formă de influență, iar europenii trebuie să își facă eforturile mai ambițioase și mai transparente.

Dacă devine mai clar că cel mai important canal de export al Gazprom se închide definitiv, gigantul gazului ar putea fi decapitalizat în mare măsură de investitori.

Președintele Vladimir Putin înțelege piețele de energie, speranța sa ar putea fi aceea de a restabili în Europa mai mulți clienți conformi pentru Gazprom. La urma urmei, compania a mai fost nevoită să își închidă producția înainte – așa cum a făcut-o în timpul blocajelor COVID-19 – și cu puține probleme.

S-ar putea să se gândească că va trebui să aștepte Europa doar pentru o iarnă. Dar, fără acces imediat la expertiza și echipamentele de GNL din Occident și în contextul topirii permafrostului de sub conductele Gazprom, aceasta este o propunere cu risc ridicat. Și dacă Europa poate reuși în această primă rundă, Gazprom și Putin riscă să piardă jocul pe termen lung.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
9.063 afisari

9 COMENTARII

  1. Un factor foarte important care lipseste din acest articol este PRETUL. La ce pret prefera China sa cumpere GNL american in loc de gaz rusesc?

  2. V-ați găsit cui să plângeți de milă!! Zombii din vest se întreg în a inventa scenarii care(speră ei) vor crea tot felul de probleme rușilor. Visați băieți că vine frigul!

  3. Rusia NU trebuie sa vanda tot ata gaz cat a vandut ieftin Europei. La pretul actual al gazului Rusia va obtine venituri mai mari decat obtinea, cand vindea ieftin gaz Europei. Deci nu cantitatea conteaza, ci pretul.
    Deocamndata nu numai china este un client al Rusiei, ci si marea Indie. mai sunt tari care au gaz, dar daca Rusia vinde indeiei si Chinei cu 20% mai ieftin decat alte tari, va avea clienti mari, care prefera sa construiasca o singura conducta si nu zeci si sa aibe constant gaz, sa nu depinda de conflicte locale ca cele din tarile turcice su cele din nordul Africii sau Orientul Mijlociu, zone politica instabila.
    Europa ar trebui sa se gandeasca de doua ori ce va face mai ales ca tarile OPEC au cam intors spatele Occidentului si problema nu va fi numai gazul, ci si petrolul!
    O analiza superficiala in acest articol!!!

  4. Toată lumea comentează… Eu mă întreb ce face Rusia cu gazele neconsumate: le arde, micșorează producția închizând puțuri ? După aia cum le redeschide fara banii rezultați din vânzările către Europa? Gazele nu pot fi ținute pe loc sau depozitate în cantități așa de mari

  5. Rusii sunt cei mai nenorociți subdezvoltati ai acestei lumi . Asa au fost in evul mediu , asa au fost în comunismul lui Lenim și al lui Stalin . Ei au cea mai lunga perioada sub ideologia comunista care continua in mod ascuns sa conviețuiasca cu democrația criminalului Putin . Toată lumea ar trebui sa se ferească de acest popor de mujici .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger