Cauta

Schimbările climatice, una din „cauzele principale” ale traficului de ființe umane / Raport alarmant al ONU

Schimbările climatice, una din „cauzele principale” ale traficului de ființe umane / Raport alarmant al ONU / Foto: printscreen

„Schimbările climatice sporesc vulnerabilitatea la traficul de persoane”, a declarat într-un raport Biroul ONU pentru Droguri și Criminalitate.

Înmulțirea catastrofelor meteorologice, din cauza schimbărilor climatice, care împing milioane de oameni pe drumuri, este în prezent una dintre „principalele cauze” ale traficului de persoane, potrivit unui raport al ONU publicat marți, care face referire și la riscurile pe care le prezintă războiul din Ucraina.

Zeci de milioane de strămutați

„Schimbările climatice sporesc vulnerabilitatea la trafic”, arată studiul Biroului ONU pentru Droguri și Criminalitate (UNODC), care se bazează pe colectarea de date din 141 de țări în perioada 2017-2020 și pe analiza a 800 de cazuri judiciare.

În timp, „regiuni întregi vor deveni nelocuibile”, ceea ce „afectează în mod disproporționat” comunitățile sărace care trăiesc în principal din agricultură sau pescuit.

Acestea se găsesc „private de mijloacele lor de trai și forțate să fugă din comunitățile lor”, devenind astfel o pradă ușoară pentru traficanți, a declarat Fabrizio Sarrica, autorul principal al studiului, în fața presei înainte de publicare, informează BFMTV.

Numai în 2021, dezastrele legate de climă au provocat strămutarea internă a peste 23,7 milioane de persoane, în timp ce multe altele au fost nevoite să se mute în alte țări.

Conflictele armate, teren pentru trafic

Conflictele armate reprezintă un alt teren propice pentru traficul de persoane. În timp ce Africa este de departe cel mai afectat continent, organismul ONU atrage atenția asupra unei situații potențial „periculoase” în Ucraina, salutând totodată măsurile luate de țările Uniunii Europene pentru a primi și proteja milioane de refugiați.

„Este o provocare să știm cum să ne ocupăm de traficul generat de război și instabilitate”, a declarat Ilias Chatzis, șeful Secției de combatere a traficului de persoane și a traficului de migranți din cadrul UNODC.

„În Ucraina, de exemplu, nu trebuie doar să ajutăm țările vecine, ci și să creștem sprijinul nostru pentru autoritățile țării”, care au fost slăbite de efortul de război.

Pentru prima dată de la începutul colectării datelor în 2003, cu peste 450 000 de persoane documentate până în prezent, numărul victimelor raportate la nivel mondial a scăzut în 2020 (-11% de la an la an). Pandemia Covid-19 „a limitat capacitatea de a detecta cazurile”, în special în țările cu venituri mici din Asia, America Latină și Africa, se arată în raport.

Odată cu închiderea locurilor publice (baruri, discoteci etc.) din cauza restricțiilor sanitare, unele forme de trafic, inclusiv exploatarea sexuală, s-au mutat, de asemenea, în „locuri mai puțin vizibile și chiar mai puțin sigure”.

Ultimele stiri

  • A început participarea la reconstrucția Ucrainei. Pod peste Tisa cu banii României
  • Bomba Atomică i-a plesnit drept în freză pe domnii Platon și Aristotel
  • Poate Europa să concureze iarăși cu SUA?
  • Aprovizionarea cu gaze a Europei depinde din nou de o singură companie
  • Au dreptate și austriecii. Guvernul le-a promis profituri uriașe pe 15 ani
  • Veşti proaste pentru românii cu rate la bănci. BNR nu are deloc milă de creditele oamenilor!
  • Crima de la Padina. Fiii vrăjitoarei Sidonia, eliberați din arestul preventiv. Ce măsură a decis instanța în cazul celor trei suspecți
  • Tarifele Occidentului nu vor opri dominația economică a Chinei
  • NATO nu poate supraviețui fără America
  • Agenda ecologică de la Bruxelles, o mizerie politică
  • Exit mobile version