AcasăȘTIRI EXTERNEGiganții petrolieri, denunțați ca „mincinoși” la Davos. ONU: „Au ascuns date despre...

Giganții petrolieri, denunțați ca „mincinoși” la Davos. ONU: „Au ascuns date despre încălzirea globală”

Giganții petrolieri, denunțați ca „mincinoși” la Davos. ONU: „Au ascuns date despre încălzirea globală” / Foto: printscreen

O „mare minciună”: industria petrolieră a ascuns ceea ce știa despre încălzirea globală, a denunțat secrtarul general al ONU la Forumul Economic

„Unii giganți petrolieri au colportat marea minciună” despre încălzirea globală, a declarat miercuri, la Davos, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, la câteva zile după publicarea unui studiu despre ceea ce știa gigantul petrolier american ExxonMobil despre acest risc în urmă cu 40 de ani.

„Cochetăm cu dezastrul climatic”

„Unii producători de combustibili fosili erau conștienți, în anii 1970, că produsul lor emblematic urma să încălzească planeta. Dar, la fel ca și industria tutunului, au ignorat propriile date. Unii dintre giganții petrolieri au colportat marea minciună”, a declarat Guterres de la Forumul de la Davos.

Potrivit acestuia, „cei responsabili trebuie să fie urmăriți în justiție”, așa cum au fost companiile de tutun. Aceasta este o referire la cele 246 de miliarde de dolari pe care giganții tutunului din SUA au fost de acord să le plătească în 1998 către 46 de state, pe o perioadă de 25 de ani, pentru a acoperi costurile de tratament a foștilor fumători.

Încă din anii 1980, gigantul petrolier ExxonMobil a avut previziuni remarcabil de exacte privind încălzirea globală făcute de proprii săi oameni de știință, ceea ce s-a dovedit a fi exact ceea ce s-a întâmplat zeci de ani mai târziu, a confirmat un studiu publicat joi în prestigioasa revistă Science, notează France 24.

Cu toate acestea, compania a pus sub semnul întrebării în mod public, de ani de zile, stadiul cunoștințelor științifice în acest domeniu, a mai subliniat publicația.

„Astăzi, producătorii de combustibili fosili și susținătorii lor continuă să lupte pentru a crește producția, știind foarte bine că modelul lor de afaceri este incompatibil cu supraviețuirea umană”, a mai spus Guterres.

„Această nebunie ține de science-fiction, când știm că prăbușirea ecosistemului este un fapt științific dur”, a spus el, adăugând că „cochetăm cu dezastrul climatic”.

Joia trecută, Organizația Meteorologică Mondială a confirmat că ultimii opt ani au fost cei mai călduroși din istorie. În sens mai larg, secretarul general al ONU a criticat angajamentele climatice „dubioase” sau „obscure” ale multor companii în ceea ce privește un obiectiv de emisii zero de carbon.

Acest lucru „induce în eroare consumatorii, investitorii și autoritățile de reglementare cu narațiuni false”, a spus el, apreciind că deschide ușa pentru „greenwashing” „Angajamentele noastre în materie de climă necesită implicarea deplină a sectorului privat”, a insistat el, afirmând că „bătălia pentru a ține obiectivul de 1,5 grade (de încălzire globală) va fi câștigată sau pierdută în acest deceniu.

author avatar
Tudor Borcea
372 afisari

5 COMENTARII

  1. clubul mincinosilor…..dau vina uni pe alti….pana acum era AURUL NEGRU….acum a devenit blestemul negru….încalzirea planetei nu are nici o legatura cu petrolul sau carbuni ,face parte din ciclurile cosmice ale planetei ,dezechilibrele actuale ale climei arata ca clima se va schimba ori spre încalzire ,ori spre era glaciara….pe care o preferati….pe plus40 grade sau minus 50grade ?

    • Potrivit acestuia, „cei responsabili trebuie să fie urmăriți în justiție”, așa cum vor fi urmariti si escrocii criminali care au fabricat si pus pe piata serurile ”anti” covid!
      Corect!

  2. Asa este sub pomul cunostintei binelui si raului, la care am aderat prin protoparintii speciei umane.
    Tot ce astazi ti se pare bine, maine constati ca e rau…
    Solutia este doar la Pomul Vietii.

  3. Încălzirea pu lii, planeta pamant este un purice pe lângă un bloc cu 10 etaje ce este soarele. Si daca oprești si îngheți tot, puricele nu va avea nici un efect asupra blocului. Chiar atat de cretinoizi suntem?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger