AcasăȘTIRI EXTERNECovid-19 în China. 60.000 de morți, OMS cere „transparență mai mare”

Covid-19 în China. 60.000 de morți, OMS cere „transparență mai mare”

Covid-19 în China. 60.000 de morți, OMS cere „transparență mai mare” / Foto: printscreen

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut sâmbătă Chinei să furnizeze mai multe date, după ce, de la ridicarea restricțiilor, au fost raportate cel puțin 60.000 de decese legate de Covid-19. De asemenea, organizația a solicitat o mai mare transparență pentru a înțelege originile pandemiei.

Sâmbătă a avut loc o întâlnire între Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, și ministrul Ma Xiaowei, directorul Comisiei Naționale de Sănătate din China, în cadrul căreia organizația și-a exprimat aprecierea pentru partajarea publică a informațiilor privind situația generală din țară.

Reticența Beijingului de a oferi date fiabile

OMS a criticat în ultimele săptămâni reticența Chinei de a împărtăși date fiabile privind focarul de Covid-19, precum și definiția foarte „îngustă” a deceselor atribuite coronavirusului.

În decembrie, Beijingul și-a revizuit metodologia de numărare a deceselor legate de Covid-19. Doar persoanele care au murit direct din cauza insuficienței respiratorii legate de Covid sunt acum incluse în statistici. Această schimbare controversată a metodologiei înseamnă că un număr mare de decese nu mai sunt înregistrate ca fiind din cauza Covid-19.

După trei ani în care a impus unele dintre cele mai draconice restricții din lume, China a ridicat brusc majoritatea măsurilor sanitare, la începutul lunii decembrie, declanșând o revenire bruscă a epidemiei. Dar, spre deosebire de situația de pe teren, autoritățile nu au raportat până acum decât foarte puține, înainte ca noi date să fie publicate sâmbătă, în cadrul unei conferințe de presă.

În declarația sa, OMS nu comentează noul bilanț al deceselor raportat de China, dar afirmă că epidemiologia generală – care reflectă un val rapid și intens de boală cauzat de subvariantele Omicron cunoscute, cu un impact clinic mai mare asupra persoanelor în vârstă și a persoanelor cu afecțiuni de bază – este similară valurilor de infecție din alte țări, la fel ca și presiunea crescută asupra serviciilor de sănătate.

De asemenea, OMS face apel la autoritățile științifice chineze să împărtășească mai multe date de secvențiere genetică pentru a monitoriza mai bine evoluția virusului și afirmă că va continua să colaboreze cu China, oferind consiliere și sprijin tehnic, informează Ouest-France.

Organizația a cerut în mod repetat Chinei să împărtășească informații despre originea virusului – identificat pentru prima dată în orașul chinez Wuhan în decembrie 2019 – pentru a înțelege mai bine geneza sa.

Dezbaterea a fost aprinsă încă de la începutul pandemiei între experții care încearcă să dezlege misterul originii virusului. Studiile au ajuns la concluzia că virusul provine cel mai probabil de la animale. Acest scenariu a fost contestat de cei care cred că virusul s-a „scurs” dintr-un laborator din Wuhan.

author avatar
Tudor Borcea
122 afisari

1 COMENTARIU

  1. Chinezoii au uitat, ca de obicei sa adauge acolo inca un zero, adica e vorba pana acum de minim 600 de mii de morti din cauza armei biologice amerloce, lansate mai nou direct din spatiu, de pe sateliti !! Scapa numai care poate, bai chinezoilor micuti si cu ochii sfrijiti, oricum sunteti cam multi, asa zicea parca si amicul vostru Klaus Schwabb 🙂

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai

Românii se află în toiul pregătirilor de Paşte 2024, iar asta înseamna şi goana prin supermarketuri. Kaufland, Lidl şi Carrefour sunt câteva dintre cele...

Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis gânduri bune către românii din Diaspora, în Pastorala de Sfintele Paşte 2024.El a punctat că „Taina Pocăinţei...
proger