Cauta

Sabotajul conductelor Nord Stream. Dacă și cablurile submarine de internet și electricitate sunt vizate?

Sabotajul conductelor Nord Stream. Dacă și cablurile submarine de internet și electricitate sunt vizate? / Foto: printscreen

Sabotajul conductelor Nord Stream 1 și 2 ridică temeri în ceea ce privește cablurile submarine utilizate pentru internet sau electricitate. Războiul hibrid, aflat la marginea unui conflict de mare intensitate, se desfășoară acum în adâncuri.

Odată cu sabotarea gazoductelor Nord Stream 1 și 2, războiul hibrid abia a început. Acum, îngrijorarea se referă la alte infrastructuri subacvatice. Continentele sunt conectate prin cabluri optice de internet sau linii electrice care trec pe fundul mărilor. În cazul în care acestea ar fi afectate, un haos fără precedent ar afecta multe țări din lume și în special Europa.

Blackout digital în toată Europa

Aproximativ 99% din comunicațiile electronice intercontinentale sunt transportate prin cabluri submarine. Există peste 400 de linii submarine care alcătuiesc o rețea de 1,3 milioane de kilometri. Cel mai lung cablu are 3900 km și leagă Asia de Sud-Est de Europa de Vest prin Marea Roșie. Jean-Luc Vuillemin, directorul rețelelor internaționale ale Orange, avertizează că, în cazul unui saboraj, nu ar exista internet în Europa.

Cablurile internet permit accesul la rețea (pentru divertisment, consum, etc), dar mai ales pentru tranzitul tranzacțiilor financiare, cum ar fi Swift (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications). Peste 10 000 de miliarde de dolari „trec” prin aceste linii submarine. Dacă acestea ar fi tăiate, pierderile financiare pe parcursul mai multor zile ar crea un dezastru economic care s-ar adăuga la criza energetică și alimentară cauzată de războiul din Ucraina.

O altă sursă de îngrijorare este comunitatea serviciilor de informații, care folosește aceste linii pentru a face schimb de informații strategice pentru securitatea statulelor.

Navele „oceanografice” ale Rusiei

Aceste dispozitive sunt monitorizate îndeaproape și în permanență de către navele militare ale țărilor europene, mai ales că, de câțiva ani, nave militare rusești au fost observate în apropierea coastei irlandeze, pe unde trec aceste „autostrăzi ale informației”, scrie BFM TV.

În august 2021, în largul coastelor Irlandei, Yantar, o navă „oceanografică” rusă folosită pentru misiuni de informații, a urmărit traseul cablurilor submarine de telecomunicații Celtic Norse și AEConnect-1, care leagă Irlanda de Statele Unite. Aceste cabluri transportă aproape toate comunicațiile și tranzacțiile financiare din lume. La bordul navei se afla un mini-submarin capabil să se scufunde până la o adâncime de 6 000 de metri.

Amenințare pentru cablurile de alimentare

O altă țintă mai puțin discutată ar putea fi cablurile electrice submarine care transportă energie dintr-o țară în alta. În urmă cu doar un an, cea mai lungă legătură din lume, de 720 de kilometri, a intrat în funcțiune între Norvegia și Marea Britanie. Această metodă de distribuție devine din ce în ce mai populară pentru furnizarea sau schimbul de energie electrică între diferite țări.

Într-un articol publicat în The Economist, Christopher Guérin, directorul Nexans, estimează că până în 2030 vor fi instalate 72.000 km de astfel de cabluri, de șapte ori mai mult decât volumul actual. Iar acum toată această infrastructură este amenințată de sabotaj, ceea ce va agrava criza energetică.

Sabotajul conductelor de gaz subacvatice din Marea Baltică confirmă temerile legate de un război hibrid pe fundul mării. Și, în ciuda supravegherii sporite, încărcăturile explozive ar fi putut fi plasate cu luni sau săptămâni în urmă pentru a fi detonate de la distanță la momentul potrivit, sunt de acord specialiștii.

Sabotajul cablurilor de internet sau de electricitate ar putea fi considerat un act de război, dar în aceste situații ar fi dificil de atribuit unui stat, chiar dacă Rusia ar fi principalul suspect.

Ultimele stiri

  • „Statul paralel”, dezintegrat la ordinul SUA!
  • Americanii nu mai cred în capitalismul american
  • Profit să iasă. Big Pharma bate palma cu producătorii chinezi de medicamente
  • Mourinho poate da cea mai mare lovitură din istoria fotbalului
  • Adio, mândria fotbalului românesc!
  • Zeci de miliarde de euro pentru ”PNRR”-ul Ucrainei. Zelenski a promis că stârpește corupția
  • Tragedie la Spitalul de Psihiatrie din Sibiu. Internată cu forţa, o femeie de 30 de ani s-a spânzurat în baie!
  • S-a legalizat invazia. Statele europene, obligate să primească și să finanțeze migranții
  • Avertizare ANM. Vremea se schimbă radical: vin ploile! Care vor fi cele mai afectate zone din ţară
  • Ce este taxa pe kilometraj pe care, mai nou, şoferii trebuie s-o plătească. De unde începe totul
  • Exit mobile version