AcasăȘTIRI EXTERNENave rusești, în apropierea scurgerilor din conductele Nord Stream 1 și 2....

Nave rusești, în apropierea scurgerilor din conductele Nord Stream 1 și 2. Pariul lui Putin pe învrăjbirea europenilor, la iarnă

Nave rusești, în apropierea scurgerilor din conductele Nord Stream 1 și 2. Pariul lui Putin pe învrăjbirea europenilor, la iarnă

Oficiali europeni din domeniul securității au observat luni și marți nave de sprijin ale marinei ruse în apropierea unor scurgeri din conductele Nord Stream 1 și 2, probabil cauzate de explozii subacvatice, potrivit a doi oficiali occidentali din domeniul serviciilor de informații și a unei alte surse familiarizată cu această chestiune.

Nu este clar dacă navele au avut vreo legătură cu aceste explozii dar este unul dintre numeroșii factori pe care anchetatorii îi vor analiza. Submarine rusești au fost, de asemenea, observate nu departe de aceste zone săptămâna trecută, a declarat unul dintre oficialii din serviciile de informații.

Kremlin: Acuzații „previzibil de stupide și absurde”

Trei oficiali americani au declarat că SUA nu au încă o explicație amănunțită pentru ceea ce s-a întâmplat, la câteva zile după ce exploziile au părut să provoace luni trei scurgeri separate și simultane în cele două conducte.

„Îi vedem în fiecare săptămână”, a spus această persoană. „Activitățile rusești în Marea Baltică au crescut în ultimii ani. Ne testează destul de des gradul de conștientizare – atât pe mare, cât și în aer”.

Dar observațiile aruncă și mai multe suspiciuni asupra Rusiei, care a atras cea mai mare atenție atât din partea oficialilor europeni, cât și a celor americani, fiind singurul actor din regiune despre care se crede că are atât capacitatea, cât și motivația de a deteriora în mod deliberat conductele, scrie CNN.

Miercuri, oficialii americani au refuzat să comenteze informațiile despre nave. Atât Danemarca, cât și Suedia investighează, dar încă nu a fost efectuată o inspecție la fața locului, iar detaliile despre ce anume a cauzat exploziile rămân vagi. Un oficial european a declarat că există o evaluare a guvernului danez în curs de desfășurare și că ar putea dura până la două săptămâni pentru ca o investigație să înceapă în mod corespunzător, deoarece presiunea din conducte face dificilă apropierea de locul scurgerilor – deși o altă sursă familiarizată cu această chestiune a declarat că ancheta ar putea începe chiar de duminică.

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a calificat, de asemenea, marți seară, într-un tweet, scurgerile de informații drept „un aparent sabotaj”. Dar înalți oficiali occidentali s-au abținut până acum să atribuie atacul Rusiei sau oricărei alte națiuni. Kremlinul a negat în mod public că a lovit conductele. Un purtător de cuvânt a calificat acuzația drept „previzibil de stupidă și absurdă”.

Sabotaj cu ricoșeu în buzunarele europenilor?

În afară de Sullivan, oficialii americani au fost mult mai circumspecți decât omologii lor europeni în ceea ce privește tragerea de concluzii cu privire la scurgeri. Dar un oficial american de rang înalt și un oficial militar american au declarat că Rusia este în continuare principalul suspect – presupunând că evaluarea europeană privind sabotajul deliberat se confirmă – deoarece nu există alți suspecți plauzibili care să aibă capacitatea și voința de a efectua operațiunea.

Rusia a solicitat o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pe tema conductei avariate în această săptămână – lucru despre care oficialul american de rang înalt a spus că este, de asemenea, suspect. În mod obișnuit, a spus oficialul, Rusia nu este suficient de organizată pentru a se mișca atât de repede, sugerând că manevra a fost planificată în prealabil.

Dacă Rusia a provocat în mod deliberat exploziile, ar fi sabotat efectiv propriile conducte: Compania rusă de stat Gazprom este acționarul majoritar al Nord Stream 1 și unicul proprietar al Nord Stream 2.

Dar oficialii familiarizați cu cele mai recente informații spun că Moscova ar considera probabil că un astfel de pas ar merita prețul dacă ar contribui la creșterea costurilor de susținere a Ucrainei pentru Europa. Oficialii serviciilor de informații americane și occidentale consideră că președintele rus Vladimir Putin pariază că, pe măsură ce costurile energiei electrice cresc și se apropie iarna, publicul european s-ar putea întoarce împotriva strategiei occidentale de izolare economică a Rusiei. Sabotarea conductelor ar putea „arăta de ce este capabilă Rusia”, a declarat un oficial american.

author avatar
Tudor Borcea
422 afisari

6 COMENTARII

  1. De ce ar trebui sa isi arunce in aer conductele de gaz, cand robinetii se afla pe teritoriul Rusiei? Inchizi vana si pa!

  2. Este o declaratie de razboi impotriva Europei. Europenii inca mai stau in Nato impreuna cu SUA?

  3. Penibili smericanii, iar slugile lor total inconstiente.
    Gazoductele nu se mai pot repara, ar trebui sume uriase si ani de zile.
    Nu cumva sa inceapa negocieri intre UE si Rusia prin februarie, cand ajunge frigul la os, asta este ideea americanilor, sa distruga orice cale de intoarcere.
    Practic americanii ajuta UE cu un branci la marginea prapastiei.

  4. O sa fie distractie totala la iarna in acel Occident ateu, decadent si kurkubeist, sa vedem cum o sa stea in frig si cu foamea in gat toti sarantocii de acolo, ca nu toti sunt bogati, sa isi permita sa stea cu 23 de grade in case !! Lasati ca vine nazista-sefa de Ursulla si va salveaza de nu va vedeti, bai tefeleilor tampiti din Occident, o sa va cam ia draku acum, nu mult, numai asa putin 🙂

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger