AcasăȘTIRI EXTERNEBigTech și protecția datelor copiilor. Rețeaua TikTok, anchetată în Marea Britanie

BigTech și protecția datelor copiilor. Rețeaua TikTok, anchetată în Marea Britanie

BigTech și protecția datelor copiilor. Rețeaua TikTok, anchetată în Marea Britanie / Foto: printscreen

TikTok se confruntă cu perspectiva unei amenzi de 27 de milioane de lire sterline în Marea Britanie, pentru că nu a reușit să protejeze viața privată a copiilor, a declarat autoritatea britanică de supraveghere a datelor.

O investigație efectuată de Biroul Comisarului pentru Informații (ICO, organism care raportează direct Parlamentului) a constatat că aplicația de partajare de videoclipuri ar fi putut încălca legislația privind protecția datelor între mai 2018 și iulie 2020.

Amenda maximă, 4% din cifra de afaceri

ICO a emis pentru TikTok o „notificare de intenție”, un precursor al înmânării unei potențiale amenzi, care ar putea fi de până la 27 de milioane de lire sterline, scrie The Guardian. Amenda maximă pe care ICO o poate impune s-ar baza pe un calcul de 4% din cifra de afaceri anuală globală a TikTok.

„Opinia provizorie” a autorității de reglementare este că este posibil ca TikTok să fi prelucrat datele copiilor cu vârsta sub 13 ani fără acordul părinților și că nu a reușit să furnizeze utilizatorilor săi informații adecvate într-un mod „concis, transparent și ușor de înțeles”.

Comisarul pentru informații, John Edwards, a declarat: „Ne dorim cu toții ca copiii să poată învăța și să experimenteze lumea digitală, dar cu o protecție adecvată a confidențialității datelor”. „Companiile care furnizează servicii digitale au obligația legală de a pune în aplicare aceste protecții, dar opinia noastră provizorie este că TikTok nu a reușit să îndeplinească această cerință”, a adăugat el.

„Vom analiza cu atenție orice reprezentare din partea TikTok înainte de a lua o decizie finală”, a precizat ICO.

50 de investigații în desfășurare

Edwards, care și-a început mandatul de cinci ani în calitate de comisar în ianuarie, a declarat că ICO analizează, de asemenea, peste 50 de alte servicii online pentru a vedea dacă acestea respectă legile privind datele referitoare la copii. El a precizat că ICO are mai multe investigații în curs de desfășurare.

„Am fost clar că munca noastră pentru o mai bună protecție a copiilor online implică colaborarea cu organizațiile, dar va implica și acțiuni de aplicare a legii, dacă este necesar”, a spus el.

„În prezent, analizăm modul în care peste 50 de servicii online diferite se conformează codului pentru copii și avem șase investigații în curs de desfășurare care vizează companiile care furnizează servicii digitale și care, în opinia noastră inițială, nu și-au luat suficient de în serios responsabilitățile legate de siguranța copiilor”.

În luna mai, ICO a aplicat companiei de recunoaștere facială Clearview AI o amendă de 7,5 milioane de lire sterline – a treia cea mai mare amendă pe care a impus-o – pentru colectarea de imagini ale persoanelor de pe platformele de socializare și de pe internet pentru a le adăuga la o bază de date globală.

ICO a ordonat firmei cu sediul în SUA să șteargă datele persoanelor din Marea Britanie din sistemele sale. Compania a colectat peste 20 de miliarde de imagini ale fețelor oamenilor de pe Facebook, de la alte companii de socializare și de pe internet.

author avatar
Tudor Borcea
235 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger