AcasăȘTIRI EXTERNERusia: „România a cumpărat avioane F-16 înfrânte deja în întreaga lume”

Rusia: „România a cumpărat avioane F-16 înfrânte deja în întreaga lume”

Rusia: „România a cumpărat avioane F-16 înfrânte deja în întreaga lume”/Foto: Forțele Aeriene Române

După zvonurile cu privire la o posibilă achiziție de avioane F-16 de către Ucraina, în presa din Federația Rusă a fost reluat narativul fals cu privire la înzestrarea statelor NATO cu avioane americane F-16.

Zvonurile au fost alimentate de faptul că săptămâna trecută, în cadrul unei expoziții din Ucraina, compania americană Lockheed Martin a prezentat mai multe machete cu aeronave F-16, Kievul având mare nevoie de avioane de luptă moderne, pentru a înlocui flota de avioane sovietice.

Informaţiile nu sunt confirmate de surse oficiale ucrainene – cum ar fi ministerul apărării – dar se presupune că Lockheed Martin a propus spre vânzare Ucrainei avionul de luptă multi-rol F-16 Block 70/72, scrie Defense Romania.

„F-16 au fost impuse României și Bulgariei”

Vzglyad, portal rus apropiat Kremlinului, vorbește în termeni critici de o posibilă achiziție de F-16 de către Ucraina și se face referire inclusiv la România și la Bulgaria. Rușii reiau astfel narativul despre F-16, aeronave aflate în regiune nu doar sub comandă română, cât și a Poloniei, fiind achiziționate și de către vecinii de la sud de Dunăre.

„Vânzare mare”, precizează ironic sursa citată. „Statele Unite oferă avioane F-16 înfrânte deja în întreaga lume”, spun rușii. Site-ul respectiv continuă și reia narativul fals dezinformându-și cititorii vorbind de faptul că avioanele americane ne-au fost „impuse”.

„Acum a venit rândul Ucrainei care a primit o astfel de ofertă. Anterior, aceste avioane au fost literalmente impuse României și Bulgariei, tot pentru a înlocui aeronavele sovietice”, scrie sursa citată.

Ceea ce omit rușii e că între aliați achizițiile militare nu se impun. Cât despre România, nu ne-a impus nimeni să achiziționăm F-16, a fost doar decizia noastră. Nu doar de natură militară, ci și politică. Dar nu impusă. La fel de bine puteam alege Gripen sau Eurofighter.

Mai mult, după ce s-a vehiculat la vremea respectivă o posibilă licitație, Ministerul Apărării a propus aeronave F-16 second hand. Iar decizia nu a fost impusă, a fost aprobată de Consiliul Suprem de Apărare al Țării și trimisă mai apoi Parlamentului.

Faptul că aeronavele nu sunt noi, nu înseamnă că nu sunt performante. Ele au trecut printr-un amplu proces de modernizare, proces care va continua în țară la Aerostar Bacău iar resursa de viață este la jumătate.

Ăștia-s banii, asta-i marfa

Decizia de a achiziționa F-16 nu a fost impusă ci a ținut și de factorul economic. Potrivit comunicatului CSAT din 2010:  „Având în vedere că România nu dispune de resursele financiare necesare pentru achiziţionarea unor avioane multirol noi, CSAT a aprobat propunerea MApN de achiziţionare a 24 de avioane F-16 în uz, propunere care va fi trimisă Parlamentului pentru dezbatere şi decizie”.

România și-a făcut calculele și a decis că e mai bine să achiziționeze mai multe aeronave second hand decât mai puține noi. A contat și decizia politică. Achiziționarea de avioane F-16 a sporit interoperabilitatea dintre România și SUA, dar și cu celelalte state membre NATO.

 

author avatar
Tudor Borcea
648 afisari

4 COMENTARII

  1. ,,Cât despre România, nu ne-a impus nimeni să achiziționăm F-16, a fost doar decizia noastră”
    Hai bre!.Rablele din Portugalia a fost optiunea noastr?.Se pare ca mataluta vezi stirile TV la un aparat de radio .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger