AcasăȘTIRI EXTERNENATO, autorizată să răspundă militar la atacuri cibernetice

NATO, autorizată să răspundă militar la atacuri cibernetice

NATO, autorizată să răspundă militar la atacuri cibernetice

În teorie, toate mijloacele sunt utilizabile pentru că Articolul 5 al Alianței se aplică și atacurilor cibernetice.

Pentru NATO, un atac cibernetic major poate fi acum considerat un atac armat și poate declanșa un răspuns, dacă este necesar. Organizația și-a statutat noua doctrină asupra atacurilor informatice la ultimul său summit de la Bruxelles din 14 iunie.

„Amenințările cibernetice la adresa securității Alianței sunt complexe, distructive, coercitive și din ce în ce mai frecvente, după cum s-a demonstrat recent prin incidentele de ransomware și alte amenințări cibernetice împotriva infrastructurii noastre critice șiinstituțiilor noastre democratice”, au justificat membrii Alianței într-un comunicat, citând în mod explicit Rusia și China.

„Nu ne vom limita doar la apărare cibernetică”

„Dacă este necesar, vom impune sancțiuni care nu se vor limita doar la apărarea cibernetică”, a avertizat comunicatul. Pe de altă parte, NATO își reafirmă principiul solidarității definit de Articolul 5, care prevede că atunci când unul dintre membrii Alianței este atacat, ceilalți sunt îndreptățiți să riposteze pentru a-l apăra. Acest articol se aplică acum și atacurilor cibernetice, precizează comunicatul NATO.

Dar, în timp ce un atac armat sau o incursiune militară sunt suficient de clare de demonstrat, conceptul de „atac cibernetic major” este relativ în ceață, notează ABC.

Greu cu hackerii

De exemplu, atacul cibernetic asupra Colonial Pipeline, din luna mai, în SUA, se încadrează în această definiție? Ar fi fost necesar în acest caz bombardarea Moscovei, acuzată că se află în spatele grupului DarkSide, responsabil de originea atacului? Un spital care a suferit un atac de tip ransomware, în scopuri ticăloase, este țintit de această nouă doctrină?

În plus, identificarea agresorului din spatele unui atac cibernetic nu este întotdeauna ușoară și va fi foarte dificil de demonstrat că un anumit grup de hackeri este legat de un guvern, scrie Slate.

Este greu de imaginat cum armata americană ar da buzna cu tancurile într-o clădire pentru a ataca un hacker sârb, spre exemplu.

De fapt, Articolul 5 a fost invocat o singură dată de la crearea NATO în 1949: după atacul din 11 septembrie 2001 asupra World Trade Center.

author avatar
Tudor Borcea
256 afisari

1 COMENTARIU

  1. Deci daca se hecareste din Soci pac dispare Soci da daca se hecareste din Crimeia pac dispare Crimeia..Unde e Crimeia a disparut precum Atlantida.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger