AcasăȘTIRI EXTERNESUA atacă în Irak și în Siria

SUA atacă în Irak și în Siria

SUA atacă în Irak și în Siria

Statele Unite au lovit, duminică 27 iunie, miliții susținute de Iran, la granița irakiano-siriană, ucigând cel puțin cinci persoane, potrivit unui ONG, ca răspuns la atacurile tot mai mari cu drone împotriva intereselor lor în Irak

„La ordinul președintelui Joe Biden, forțele militare americane au efectuat atacuri aeriene de precizie împotriva instalațiilor utilizate de milițiile susținute de iranieni în regiunea de frontieră Irak-Siria”, a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Raidurile au vizat centre operaționale și depozite de arme situate în două locații din Siria și o locație în Irak, potrivit Pentagonului.

Aceasta este a doua astfel de operațiune împotriva milițiilor pro-iraniene din Siria dusă de Statele Unite de când președintele Joe Biden a venit la putere în ianuarie.

Interesele SUA în Irak au fost ținta unor atacuri repetate în ultimele luni. Statele Unite acuză în mod constant fracțiuni pro-Iran că sunt responsabile, scrie AFP.

De la începutul anului, peste 40 de atacuri au vizat interesele Statelor Unite în țară, unde 2.500 de soldați americani sunt desfășurați ca parte a unei coaliții internaționale pentru a lupta împotriva grupului jihadist Statul Islamic.

Utilizarea dronelor este o bătaie de cap pentru coaliție, deoarece aceste dispozitive pot scăpa de bateriile de apărare C-RAM, instalate de armata SUA pentru a-și apăra trupele împotriva atacurilor cu rachete.

Iranul trântește ușa în nasul Occidetului

Loviturile SUA vin în timp ce mai multe țări încearcă să readucă Statele Unite în acordul nuclear de la Viena din 2015 cu Iranul, din care fostul președinte american Donald Trump și-a retras unilateral țara în 2018.

După o escală în Franța, secretarul american de Stat Antony Blinken se află în Italia, unde va participa, luni, 28 ianuarie, la o întâlnire dedicată luptei împotriva ISIS. Secretarul de stat al SUA are, de asemenea, o întâlnire cu noul său omolog israelian, Yair Lapid. Reuniunea lor ar trebui să fie în mare parte dedicată problemei nucleare iraniene, care intră într-o fază delicată.

Iranul a anunțat duminică că nu va mai transmite imagini de supraveghere filmate în interiorul instalațiilor sale nucleare, la câteva zile după expirarea unui compromis între Iran și Agenția Internațională pentru Energie Atomică asupra acestui punct extrem de sensibil, scrie RFI.

Dacă Republica Islamică ia măsuri și astfel aruncă un văl peste o parte din activitatea sa nucleară, este o veste proastă pentru negocierile de la Viena.

Principiul inspecției vizuale a instalațiilor de către Agenția Internațională pentru Energie Atomică a fost extins până pe 24 iunie pentru a facilita aceste discuții nucleare la Viena, cu speranța relansării „JCPOA”, acordul istoric din 2015 care garantează caracterul civil al dosarului nuclear iranian.

author avatar
Tudor Borcea
286 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger