Cauta

Războiul din Ucraina dezvăluie „dezastrul” forțelor terestre britanice / Dependență „istorică” de SUA

Franța, Polonia și Germania au livrat recent echipamente militare Ucrainei, în război cu Rusia. Marea Britanie contribuie, de asemenea, la aceste livrări, cheltuind anul trecut aproape 2,3 miliarde de lire sterline. Cu toate acestea, apărarea Marii Britanii se află într-o „stare dezastruoasă”, potrivit Londrei și Washingtonului.

Deși este capul de pod european pentru livrările de arme către Ucraina, armata britanică este slăbită de un buget în scădere și de alegerile strategice de a renunța la anumite capacități.

Dependență moștenită de americani

Retrasă istoric la coada plutonului, în urma Navy și a Air Forces, British Army – forțele terestre – experimentează acum limitele alegerilor strategice de abandonare a anumitor segmente.

Dacă britanicii s-au prezentat ca fiind capul de pod european pentru livrările către Kiev, cu 2,3 miliarde de lire sterline cheltuite anul trecut, ei se confruntă acum cu o realitate amară: mai multe voci de la Londra și Washington avertizează asupra „stării dezastruoase” a apărării regatului, notează Europe1.

Atât de mult încât guvernul intenționează să își actualizeze recenta revizuire strategică în următoarele câteva săptămâni. „Au pus multă încredere în noile tehnologii, în inteligența artificială, în cibernetică. Mult mai puțin pe combatanți. Se văd nevoiți să își corecteze în grabă ținta și își dau seama că modelul lor nu este adaptat la brutalitatea contextului”, explică un cunoscător al armatei britanice.

Mai multe arbitraje strategice au slăbit forța de luptă a Marii Britanii. În primul rând ponderea, cu reducerile ale efectivelor. Trupele terestre au pierdut 10.000 de soldați, în curând încă 3.000. În al doilea rând, echipamentul este îmbătrânit. La începutul anilor 2000, armata britanică dispunea de 900 de vehicule blindate, față de 148 în prezent.

În special, teatrele de operațiuni din Irak și Afgagnistan au dus la achiziționarea de echipamente care se adaptează imediat la combaterea terorismului, dar care nu sunt suficient de robuste pentru o armată convențională.

Traiectoria bugetară s-a topit și ea. Bugetul de apărare al Regatului Unit se situează în prezent la 2% din PIB, la nivelul recomandărilor NATO, chiar dacă multe țări europene au crescut acest nivel după ce Rusia a început războiul în Ucraina.

Acest lucru l-a determinat pe un ofițer francez de rang înalt să spună că „britanicii nu mai pot nici măcar să se gândească la desfășurarea unei operațiuni fără a fi susținuți de americani”. Această pierdere de autonomie strategică este și mai frapantă în domeniul descurajării. De exemplu, submarinele britanice cu rachete balistice cu propulsie nucleară (SSBN) trebuie să se oprească în SUA înainte și după fiecare patrulare pentru a încărca și descărca focoasele nucleare.

La nivelul italienilor și germanilor

De asemenea, British Army nu are nici măcar un singur satelit de observație propriu. „Un concept ciudat de suveranitate”, a comentat o sursă militară de la din Paris. „Această dependență de americani este moștenirea celui de-al Doilea Război Mondial. Da, este o pierdere de autonomie, dar SUA sunt în continuare cea mai bună armată din lume, nu au greșit în alianța lor”, a nuanțat o altă sursă militară.

Cu toate acestea, la Washington, armata britanică este considerată în prezent ca fiind la un nivel secundar și se consideră chiar că ar avea dificultăți în a ajunge la nivelul armatei germane sau italiene.

Ultimele stiri

  • Un bărbat înarmat care a încercat să incendieze o sinagogă din Franța, ucis de poliţie
  • Comunicat de presă COLEGIUL ECONOMIC ”VIILOR”
  • Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Cum va fi vremea în prima parte a lunii iunie
  • Terifiant! Director de închisoare, asasinat. Primise ameninţări cu moartea de la deţinuţi
  • Planuri de călătorie date peste cap. Zeci de oameni au ratat zborul Cluj Napoca-Paris. Ce s-a întâmplat la aeroport
  • Polițiști înjurați și amenințați de mai mulți indivizi, în plină stradă. Imaginile publicate de Sindicatul Europol – VIDEO
  • Ciucă: „Șansa PNL este să aibă candidat la președenție”
  • SUA avertizează că nu acceptă un joc la două capete al Chinei. Ori cu occidentul, ori cu rușii!
  • VIDEO| Putin și Xi își anunță frăția și condamnă Statele Unite
  • Guvernul mai împrumută 1,3 miliarde!
  • Exit mobile version