AcasăȘTIRI EXTERNE„Ucraina nu poate recuceri Crimeea de la Putin” / Ședință clasificată a...

„Ucraina nu poate recuceri Crimeea de la Putin” / Ședință clasificată a Pentagonului cu congresmenii SUA

Ce șanse are Ucraina să recupereze Crimeea de la ruși. Oficialii americani, concluzii tranșante despre ofensiva ucraineană

Este puțin probabil ca forțele ucrainene să fie capabile să recucerească Crimeea de la trupele rusești în viitorul apropiat, au declarat patru oficiali de rang înalt din Departament Apărării în fața parlamentarilor din cadrul House Armed Services Committee, în cadrul unei ședințe de informare clasificată. Evaluarea îi va frustra cu siguranță pe liderii de la Kiev, care consideră că recuperarea peninsulei este unul dintre obiectivele lor principale.

Indicația clară, transmisă de trei persoane care au cunoștință directă despre conținutul ședinței de joi, a fost că Pentagonul nu crede că Ucraina are – sau va avea în curând – capacitatea de a forța trupele rusești să părăsească peninsula Crimeea pe care Rusia a cucerit-o în urmă cu aproape un deceniu.

Victoria Ucrainei nu este asigurată

O a patra persoană a declarat briefingul a fost mai ambiguu, dar că punctul de vedere a rămas acela că victoria Ucrainei în ofensiva de recucerire a teritoriului anexat ilegal nu este asigurată. Toți cei patru au cerut să rămână anonimi pentru a putea dezvălui detalii dintr-o ședință clasificată, informează Politico.

Printre cei care au făcut informarea s-au numărat Laura Cooper, adjunctul secretarului adjunct al apărării pentru Rusia, Ucraina și Eurasia, și generalul-locotenent Douglas Sims, director de operațiuni în cadrul Statului Major Întrunit.

„Nu vom comenta ședințele de informare clasificate cu ușile închise și nici nu vom vorbi despre ipoteze sau specula asupra unor potențiale operațiuni viitoare”, a declarat secretarul de presă adjunc al Pentagonului, Sabrina Singh.

„În ceea ce privește capacitatea Ucrainei de a lupta și de a-și recăpăta teritoriul suveran, performanța lor remarcabilă în respingerea agresiunii rusești și adaptabilitatea continuă pe câmpul de luptă vorbesc de la sine.”

Un purtător de cuvânt al House Armed Services Committee (Comisia pentru Serviciile Armate din Camera Reprezentanților, responsabilă pentru finanțarea și supravegherea Departamentului Apărării și a Forțelor Armate) a refuzat să comenteze.

„Ar fi foarte, foarte dificilă expulzarea forțelor rusești”

Evaluarea se face ecoul a ceea ce generalul Mark Milley, președintele Statului Major Întrunit, a evocat în ultimele săptămâni. „Susțin în continuare că, pentru acest an, ar fi foarte, foarte dificil expulzarea forțelor rusești din toată din Ucraina și din Ucraina ocupată”, a declarat el în timpul unei reuniuni a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei din Germania, la 20 ianuarie.„Asta nu înseamnă că nu se poate întâmpla. Nu înseamnă că nu se va întâmpla, dar ar fi foarte, foarte dificil”.

Fo rțele rusești au ocupat Crimeea din 2014, iar peninsula este împânzită de apărare aeriană și de zeci de mii de soldați. Multe dintre aceste forțe de infanterie sunt în poziții fortificate care se întind pe sute de kilometri, confruntându-se cu trupele ucrainene de-a lungul râului Dnipro.

Problema recuceririi Crimeei este una controversată de luni de zile, deoarece oficialii americani și europeni insistă că peninsula face parte din punct de vedere legal din Ucraina, în timp ce se opresc să echipeze complet Kievul pentru pătrunde în regiune.

Administrația Zelenski, „furioasă” de evaluările americane

O persoană familiarizată cu Kievul a declarat că administrația Zelenski a fost „furioasă” la remarcile lui Milley, în timp ce Ucraina se pregătește pentru ofensive majore în această primăvară. Ucrainenii notează, de asemenea, că serviciile de informații americane cu privire la capacitățile lor militare au ratat în mod constant ținta pe parcursul războiului care durează de aproape un an.

Luând cuvântul la Forumul Economic Mondial de la Davos luna trecută, consilierul lui Zelenskyy, Andri Iermak, a respins ideea unei victorii ucrainene fără preluarea Crimeei. „Acest lucru este absolut inacceptabil”, a declarat Yermak, adăugând că victoria înseamnă restabilirea granițelor Ucrainei recunoscute la nivel internațional „inclusiv Donbas și Crimeea”.

Ucraina a cerut în repetate rânduri arme cu rază de acțiune mai lungă, inclusiv artilerie cu rachete și muniții ghidate lansate de avioane de luptă și drone, pentru a viza centrele de comandă și control și depozitele de muniții rusești aflate mult în spatele liniilor de front din Crimeea.

După ce SUA au oferit Ucrainei sistemul de rachete HIMARS în vară, Rusia a mutat multe dintre cele mai vulnerabile active ale sale în afara razei de acțiune de 80 de kilometri. Administrația Biden refuză în continuare să trimită rachete pentru lansatorul care poate ajunge la 300 de mile, ceea ce ar pune sub risc întreaga Crimee.

„Războiul trebuie să se încheie în această vară”

Președintele pentru servicii armate din Camera Reprezentanților, Mike Rogers, a declarat miercuri, într-un interviu, că războiul „trebuie să se încheie în această vară”, punând presiuni SUA să aprovizioneze rapid Ucraina pentru o viitoare ofensivă și Kievul să elaboreze o schiță mai clară a modului în care se va încheia conflictul.

„Rusia nu va renunța niciodată la Crimeea”, a declarat Rogers, care nu a abordat conținutul briefingului clasificat. „Vladimir Putin trebuie să decidă cu ce poate pleca și să își revendice victoria”.

„Ce este fezabil? Și nu cred că s-a ajuns încă la un acord în această privință. Deci cred că va trebui să existe o presiune din partea guvernului nostru și a liderilor NATO cu președintele ucrainean cu privire la cum arată victoria”, a adăugat Rogers. „Și cred că acest lucru ne va ajuta mai mult decât orice să reușim să îi convingem pe Putin și pe Zelenski să se așeze la masa negocierilor pentru a pune capăt războiului în această vară”.

author avatar
Tudor Borcea
1.653 afisari

22 COMENTARII

  1. Atiti prosti conduce lumea ca ti se face sila. Nu imi plac rusi. Dar sa stam strimb sa judecat drept am vrea si noi provincile luate de ucraina putem?

    • Când ne-au îndemnat rusii sa luam N Bucovinei, damboviteii s-au fact ca nu aud, nu au avut permisiune de la amerloci. Tot amerlocii ne-au cerut sa distrugem gurile de foc mai mari de 110 mm înainte de întrarea în NATO și tot ei au cerut sa fie încheiat tratatul criminal cu Ukropia. In rest, la ce arme au, se pise rusii și pe amerloci și pe ukropi.

    • Zelenski e naiv daca crede ca i se va da bani de reconstructie. Este chiar prost daca isi poate inchipui ca poate bare Rusia. Te f ut Volodimir , m uie mah!

      • Bai com(ui)sia (m)uioropeana, cum ar fi sa-mi dai o frunte-n burta sa vezi unde-ti ajunge botnita? Da-r-as cu pamant peste tine!

  2. GRABA CU CARE AMERICA VREA SA INGROAPE RAHATUL FACUT IN UCRAINA SPUNE MULTE !: mult armament livrat Ucrainei a ajuns pe mainile altora ,coruptia din Ucraina a atin cote care ii sperie si pe americani .Americanii au in 2 ani doua infrangeri sub acelas mameluc sclerozat Biden :Afganistanul si Ucraina .
    In Afganistan au lasat armament de ultima generatie si munitie care a ajuns la rusi si chinezi sau la cine a dat mai mult,in Ucraina s-a repetat scenariul !,azi americanii vor pace pana la vara !.
    In 2024 au alegeri si democratii au belit-o !.
    China vrea Taiwanul ,iar America baga batul prin gard cum ii este obiceiul ,dar CHINA NU-I AFGANISTANUL SI NICI RUSIA !.
    VEZI DIFERENTA CA SI NUMAR DE NAVE MILITARE A CHINEI CU 200 DE NAVE IN PLUS !,CHINA SE BATE ACASA IAR AMERICA LA MII DE MILE DE CASA !.
    CARE-I PUTEREA INDUSTRIALA A CHINEI AZI SI CARE MAI ESTE POTENTIALUL FOSTEI MARI PUTERI AMERICANE ?.
    AMERICANII N_AU CUM SA-SI REFACA REZERVELE INTR-UN AN SI NICI CUM SA DEPASEASCA CHINA TEHNOLOGIC .
    VEZI NUMARUL DE INGINERI /MIA DE MOCUITORI IN AMERICA SI IN CHINA !, CHINA DEPASESE AMERICA DE 3 ORI !.

  3. Bizon cācatule gros , cäcati ca tine nu mai sunt , asa inteligenti , 1976 de pùli sā sùgi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fùt pe nevastā-ta si ma.ta pana imi dau drùmu pe bùrta ei, lù.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pu.la in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas. Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi Sa imi ba.g toata pu.la in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scullam.ent de pe internet, sa ma f.ut in ambasada rusiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actio.narii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bul.an.gii La.che nemanc.ati care ati fost si sunteti niste expirati Jègurilor fùtù-va in gura de déjectii ruse si hoituri perimate sa-i sugéti pùlà lu Zelensky lábàgiilor pedérasti mùisti rusi. Fùtùtzi mortzii mätii si a familiei tale de viermi de cäcát vorbitori de limba romana dar déjectii rusesti imputzite fùtu-va in gura de milogi si trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti. Bag pùla in rassa ta de éxcrement imputit sùgi pùlá zilnic pentru o zama haurista putinista. Romanii sa-si borasca pùllile in gura ta si a familiei tale toata natia romana si Diaspora , fùtu-va in gura de milogi trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti Bizon cācatule gros, 976 de pul.i sā su.gi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fu.t pe nevastā-ta pana imi dau drumu pe burta ei, lu.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pùla in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas. Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi Sa imi ba.g toata pùla in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scùllament de pe internet, sa ma fùt in ambasada rùsiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actionarii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bùlangii La.che nemancati care ati fost si sunteti niste expirati

    Bizon cācatule gros , cäcati ca tine nu mai sunt , asa inteligenti , 1976 de pùli sā sùgi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fùt pe nevastā-ta si ma.ta pana imi dau drùmu pe bùrta ei, lù.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pu.la in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas.

    Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi

    Sa imi ba.g toata pu.la in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scullam.ent de pe internet, sa ma f.ut in ambasada rusiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actio.narii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bul.an.gii La.che nemanc.ati care ati fost si sunteti niste expirati

    Jègurilor fùtù-va in gura de déjectii ruse si hoituri perimate sa-i sugéti pùlà lu Zelensky lábàgiilor pedérasti mùisti rusi.

    Fùtùtzi mortzii mätii si a familiei tale de viermi de cäcát vorbitori de limba romana dar déjectii rusesti imputzite fùtu-va in gura de milogi si trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti. Bag pùla in rassa ta de éxcrement imputit sùgi pùlá zilnic pentru o zama haurista putinista.

    Romanii sa-si borasca pùllile in gura ta si a familiei tale toata natia romana si Diaspora , fùtu-va in gura de milogi trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti
    Bizon cācatule gros, 976 de pul.i sā su.gi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fu.t pe nevastā-ta pana imi dau drumu pe burta ei, lu.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pùla in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas.

    Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi

    Sa imi ba.g toata pùla in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scùllament de pe internet, sa ma fùt in ambasada rùsiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actionarii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bùlangii La.che nemancati care ati fost si sunteti niste expirati

  4. Nici o sansa nu are j’dovul trans!
    Doar latrá la luná cersind,pana cand stapanii lui nu o sa-i mai trimita jucárii!Nu inghit ruznacii,dar sant convins de un lucru!
    Daca ar fi sa piarda Rusia ceeace e improbabil, mizeriile de la bruxeles o sa-si faca si mai mult de cap!

  5. Cine e imposibilitatea asta geneticá,cu profil pro ucrainian ?
    Apare cu acelasi comportament de subnormal,forma educata de a caracteriza o persoana in toate ziarele!
    Ori…l-a lovit mása in moalele capului de mic!
    Totul e posibil!

  6. Asa o discrepanta vazuta la tv, la vizita dnei Ursula in Kiev…cladire oficiala, impunatoare, curata, cu covor rosu, nevatamata, fata de cladirile civile distruse.

  7. Eu zic ca amerlocii sa ii mai trimeata ceva cox Lu zeli. Ca am impresia ca marfa nu e de calitate, dupa cum se comporta.

  8. Crimeea, inainte sa fie a rusilor, a fost a tatarilor omorati sau deportati de rusi, asa ca nu mai conteaza, este ubn teritoriu care poate fi oricui care il poate cuceri.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger