AcasăȘTIRI EXTERNE50 de ani, șterși în 50 de săptămâni. Rusia nu poate înlocui...

50 de ani, șterși în 50 de săptămâni. Rusia nu poate înlocui piața energetică distrusă de Putin

Rusia a petrecut aproape 50 de ani construindu-și piața energetică în Europa. Președintele Vladimir Putin a distrus-o în mai puțin de 50 de săptămâni. Găsirea unui înlocuitor de asemenea anvergură va fi practic imposibilă.

În timp ce Rusia a folosit piețe alternative pentru țițeiul său, mai ales în India, schimbarea vânzărilor de produse rafinate și – poate chiar mai mult – de gaze naturale va dura ani de zile și va avea costuri uriașe. Asta dacă este posibil să se creeze piețe pe măsură ce lumea se îndepărtează de combustibilii fosili.

Atunci când trupele Moscovei au invadat Ucraina pe 24 februarie, clienții săi europeni de energie s-au speriat. O piață care absorbea aproape 2,5 milioane de barili pe zi de țiței, încă 1 milion de barili de produse rafinate și 155 de miliarde de metri cubi pe an de gaze naturale a dispărut aproape complet.Fluxurile de petrol brut din Rusia către unele părți ale Europei au început să scadă imediat după ce trupele lui Putin au trecut granița.

Până la 5 decembrie, când a intrat în vigoare o interdicție a Uniunii Europene privind importurile maritime de țiței rusesc, singura piață rămasă a fost Bulgaria, care a obținut o scutire temporară. Fluxul de produse rafinate urmează aceeași traiectorie înaintea unor sancțiuni similare care vor intra în vigoare la 5 februarie.

De asemenea, Rusia a pierdut piața europeană pentru gazele sale naturale. O rețea uriașă de câmpuri și conducte, dezvoltată cu sute de miliarde de dolari de la primele livări în Austria, în 1968, a fost aruncată la gunoi.

În 2017, s-a estimat că s-au investit deja 100 de miliarde de dolari în dezvoltarea rezervelor de gaze din peninsula rusă Yamal, cea mai mare parte a acestora fiind legată de Europa prin conducte, inclusiv cele care trec pe sub Marea Baltică și care leagă Rusia de Germania. Această cifră  urma să se dubleze până în 2025. O mare parte din investiție pare acum redundantă.

În timp ce Rusia ar putea salva un fel de relație energetică cu Europa după încheierea războiului, ceea ce inevitabil se va întâmpla, este puțin probabil ca țările UE să își permită sau să aibă nevoie să fie la fel de dependente de gazul rusesc ca acum un an.

Companiile petroliere rusești au reușit să deturneze livrările de țiței evitate de cumpărătorii tradiționali europeni, datorită în mare parte setei rafinăriilor indiene de materii prime ieftine. Dar deturnarea a fost în pierdere: 35 de dolari pe baril, echivalentul unei reduceri de preț cu 40%.

Vor exista unele țări dispuse să cumpere motorină rusească ieftină în timp ce își exportă propriul combustibil produs local înapoi în Europa, dar acestea vor avea nevoie de reduceri suficient de mari pentru ca acest comerț să fie profitabil – un alt cost care va fi suportat de Kremlin și de companiile sale petroliere.

Costurile gazoductului Power of Siberia au fost evaluate de Gazprom la 55 de miliarde de dolari. Conducta este la 1500 de kilometri de câmpul Yamal care aproviziona Europa. Unii analiști susțin că această investiție nu va aduce niciodată profitul scontat.

“Operațiunea specială” a  lui Putin în Ucraina a costat Rusia piața energetică europeană. Nu va fi ușor de înlocuit. Oricare ar fi apropierea la care Moscova și Europa ar putea ajunge în cele din urmă, rușii vor număra costul războiului pentru generațiile următoare.

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
680 afisari

9 COMENTARII

  1. Logica articolului este impecabilă: Putin dădea gaz ieftin ieoropenilor cu reguli ca să-i cucerească și să-i țină ocupați. Ieoropa este cea câștigată în toată afacerea asta și Russia cea care pierde. Ne-ar trebui niște droguri ca să credem o astfel de variantă.

    • Bizon cācatule gros, 976 de pul.i sā su.gi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fu.t pe nevastā-ta pana imi dau drumu pe burta ei, lu.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pu.la in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas. Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi Sa imi ba.g toata pu.la in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scullam.ent de pe internet, sa ma f.ut in ambasada rusiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actio.narii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bul.an.gii La.che nemanc.ati care ati fost si sunteti niste expirati Jègurilor fùtù-va in gura de déjectii ruse si hoituri perimate sa-i sugéti pùlà lu Zelensky lábàgiilor pedérasti mùisti rusi. Fùtùtzi mortzii mätii si a familiei tale de viermi de cäcát vorbitori de limba romana dar déjectii rusesti imputzite fùtu-va in gura de milogi si trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti. Bag pùla in rassa ta de éxcrement imputit sùgi pùlá zilnic pentru o zama haurista putinista. Romanii sa-si borasca pùllile in gura ta si a familiei tale toata natia romana si Diaspora , fùtu-va in gura de milogi trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti Bizon cācatule gros, 976 de pul.i sā su.gi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fu.t pe nevastā-ta pana imi dau drumu pe burta ei, lu.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pu.la in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas. Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi Sa imi ba.g toata pu.la in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scullam.ent de pe internet, sa ma f.ut in ambasada rusiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actio.narii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bul.an.gii La.che nemanc.ati care ati fost si sunteti niste expirati.

      Bizon cācatule gros, 976 de pul.i sā su.gi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fu.t pe nevastā-ta pana imi dau drumu pe burta ei, lu.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pu.la in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas.

      Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi

      Sa imi ba.g toata pu.la in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scullam.ent de pe internet, sa ma f.ut in ambasada rusiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actio.narii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bul.an.gii La.che nemanc.ati care ati fost si sunteti niste expirati

      Jègurilor fùtù-va in gura de déjectii ruse si hoituri perimate sa-i sugéti pùlà lu Zelensky lábàgiilor pedérasti mùisti rusi.

      Fùtùtzi mortzii mätii si a familiei tale de viermi de cäcát vorbitori de limba romana dar déjectii rusesti imputzite fùtu-va in gura de milogi si trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti. Bag pùla in rassa ta de éxcrement imputit sùgi pùlá zilnic pentru o zama haurista putinista.

      Romanii sa-si borasca pùllile in gura ta si a familiei tale toata natia romana si Diaspora , fùtu-va in gura de milogi trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti
      Bizon cācatule gros, 976 de pul.i sā su.gi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fu.t pe nevastā-ta pana imi dau drumu pe burta ei, lu.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pu.la in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas.

      Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi

      Sa imi ba.g toata pu.la in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scullam.ent de pe internet, sa ma f.ut in ambasada rusiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actio.narii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bul.an.gii La.che nemanc.ati care ati fost si sunteti niste expirati

  2. Ma uit ce articole ati iinceput sa postati: tarile vaccinate au mortalitate mare – dar nu e de la vaccin, Putin care dadea gaz pe gratis in ciuda marsaviilor facut de vest de ani de zile – vinovat, etc. Sunt gustosi argintii lui Iuda?

    • Bizon cācatule gros, 976 de pul.i sā su.gi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fu.t pe nevastā-ta pana imi dau drumu pe burta ei, lu.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pu.la in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas. Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi Sa imi ba.g toata pu.la in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scullam.ent de pe internet, sa ma f.ut in ambasada rusiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actio.narii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bul.an.gii La.che nemanc.ati care ati fost si sunteti niste expirati Jègurilor fùtù-va in gura de déjectii ruse si hoituri perimate sa-i sugéti pùlà lu Zelensky lábàgiilor pedérasti mùisti rusi. Fùtùtzi mortzii mätii si a familiei tale de viermi de cäcát vorbitori de limba romana dar déjectii rusesti imputzite fùtu-va in gura de milogi si trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti. Bag pùla in rassa ta de éxcrement imputit sùgi pùlá zilnic pentru o zama haurista putinista. Romanii sa-si borasca pùllile in gura ta si a familiei tale toata natia romana si Diaspora , fùtu-va in gura de milogi trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti Bizon cācatule gros, 976 de pul.i sā su.gi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fu.t pe nevastā-ta pana imi dau drumu pe burta ei, lu.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pu.la in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas. Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi Sa imi ba.g toata pu.la in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scullam.ent de pe internet, sa ma f.ut in ambasada rusiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actio.narii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bul.an.gii La.che nemanc.ati care ati fost si sunteti niste expirati.

      Bizon cācatule gros, 976 de pul.i sā su.gi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fu.t pe nevastā-ta pana imi dau drumu pe burta ei, lu.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pu.la in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas.

      Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi

      Sa imi ba.g toata pu.la in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scullam.ent de pe internet, sa ma f.ut in ambasada rusiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actio.narii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bul.an.gii La.che nemanc.ati care ati fost si sunteti niste expirati

      Jègurilor fùtù-va in gura de déjectii ruse si hoituri perimate sa-i sugéti pùlà lu Zelensky lábàgiilor pedérasti mùisti rusi.

      Fùtùtzi mortzii mätii si a familiei tale de viermi de cäcát vorbitori de limba romana dar déjectii rusesti imputzite fùtu-va in gura de milogi si trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti. Bag pùla in rassa ta de éxcrement imputit sùgi pùlá zilnic pentru o zama haurista putinista.

      Romanii sa-si borasca pùllile in gura ta si a familiei tale toata natia romana si Diaspora , fùtu-va in gura de milogi trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti
      Bizon cācatule gros, 976 de pul.i sā su.gi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fu.t pe nevastā-ta pana imi dau drumu pe burta ei, lu.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pu.la in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas.

      Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi

      Sa imi ba.g toata pu.la in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scullam.ent de pe internet, sa ma f.ut in ambasada rusiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actio.narii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bul.an.gii La.che nemanc.ati care ati fost si sunteti niste expirati

  3. Singurii care sunt 100%pe pierdere sunt multinationalele dinEuropa care nu mai pot sa scoata produse competitive cu energie scumpa.Ceea ce cumparau europenii dinRusia cumpara acum chinezii indienii si altii.Asia are 4miliarde de consumatori toti vor gaze si petrol

  4. JACOTA ,PLANGI LA MORMANT STRAIN ?.O EUROPA TRAIA PE SEAMA GAZULUI IEFTIN RUSESC ,O EUROPA ERA COMPETITIVA DATORITA ENERGIEI IEFTINE CARE II SUSTINEA TOATE RAMURILE INDUSTRIALE SI NIVELUL DE TRAI !.
    AZI AMERICANII VA OFERA GNL LA PRET DE +400% !, DE ASTA AU IMPUS EMBARGOUL ,CU ASTA VOR SA SCOATA AMERICA DIN RAHAT !,CU ASTA VOR SA ACOPERE HOTIA FINANCIARA ,VEZI CELE PESTE 8000 MILIARDE $ ARUNCATI PE PIATA FARA ACOPERIRE !,VEZI INFLATIA !,VEZI DEZASTRUL GENERAT.
    RAZBOIUL DIN UCRAINA NU ESTE DECAT O CONSECINTA A POLITICILOR IRESPONSABILE .
    VEZI ARTICOLUL SUIEDEZ CRIZA ENERGETICA DIN EUROPA ,PLANIFICATA DE SUA !.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger