AcasăȘTIRI EXTERNEDouă rachete balistice lansate de Coreea de Nord. Ultimele planuri ale lui...

Două rachete balistice lansate de Coreea de Nord. Ultimele planuri ale lui Kim Jong-un

Două rachete balistice lansate de Coreea de Nord. Ultimele planuri ale lui Kim Jong-un / Foto: printscreen

Coreea de Nord a lansat duminică două rachete balistice, la câteva zile după ce Phenian a anunțat că a testat cu succes un motor cu combustibil solid destinat dezvoltării unui nou sistem de armament.

 

Șeful Statului Major al armatei sud-coreene a declarat că a detectat rachete balistice lansate din zona Tongchang-ri din provincia Pyongan de Nord, în nord-vest, spre Marea de Est, cunoscută și sub numele de Marea Japoniei.

Rachetele au fost detectate între orele 11:13 a.m. (02:13 GMT) și 12:05 p.m. (0305 GMT).

Statut nuclear „ireversibil”

„Armata noastră a intensificat supravegherea și vigilența, în timp ce cooperează îndeaproape cu SUA și își menține starea de pregătire completă”, a adăugat statul major interarme sud-coreean într-un comunicat.

Lansarea are loc după ce Coreea de Nord a anunțat vineri că a testat un „motor cu combustibil solid de mare putere”, pe care agenția de presă de stat KCNA l-a descris ca fiind un test important „pentru dezvoltarea unui nou tip de sistem de arme strategice”.

În pofida sancțiunilor internaționale severe asupra programelor sale de înarmare, Phenian a construit un arsenal de rachete balistice intercontinentale (ICBM).

Cu toate acestea, toate rachetele sale balistice intercontinentale sunt alimentate cu combustibil lichid. Liderul nord-coreean Kim Jong-un consideră că dezvoltarea motoarelor cu combustibil solid pentru rachete mai avansate reprezintă o prioritate strategică.

Kim a declarat, în 2022, că își dorește ca țara sa să aibă cea mai puternică forță nucleară din lume și a declarat „ireversibil” ” statutul său de stat nuclear.

Printre obiectivele sale dezvăluite în 2021 se numără dezvoltarea de rachete balistice intercontinentale cu combustibil solid care ar putea fi lansate de pe uscat sau de pe submarine.

Testul motorului anunțat vineri a fost un pas spre atingerea acestui obiectiv, dar experții nu știu în ce stadiu de dezvoltare se află Coreea de Nord în ceea ce privește astfel de rachete, informează Le Journal de Montreal.

Reuniune crucială a partidului

Orientările politice ale țării izolate pentru 2023 vor fi prezentate luna aceasta, în cadrul unei reuniuni cheie a partidului. KCNA a relatat că Kim Jong-un a declarat că 2023 va fi un „an istoric”.

Timp de mai mulți ani, liderul nord-coreean a ținut un discurs la 1 ianuarie, înainte de a renunța la această tradiție în favoarea anunțurilor din cadrul ședinței plenare de sfârșit de an. În cel mai recent discurs al său, publicat în ajunul Anului Nou, s-a concentrat pe afacerile interne.

Experții spun că, deși Kim s-a abținut să se adreseze direct Washingtonului, de data aceasta ar putea schimba tonul. Phenianul a efectuat o serie record de teste de armament în acest an, inclusiv cea mai avansată rachetă balistică intercontinentală.

SUA și Coreea de Sud avertizează de luni de zile că Coreea de Nord ar putea pregăti ceea ce ar fi al șaptelea test nuclear din istoria sa și primul din ultimii cinci ani.

Din 2006, Coreea de Nord a fost supusă mai multor sancțiuni din partea Consiliului de Securitate al ONU din cauza programului său nuclear și de rachete.

author avatar
Tudor Borcea
137 afisari

3 COMENTARII

  1. KimJong a fost inarmat de ISRAEL prim AbrahamHoch-Maxwell si alti complici.Mult nu mai este si o sa vedeti ca asa este realitatea

    • Dupa reuniuneaG20 din Bali evreii si-au mutat afacerile langa GuantanamoBay adica zona Caraibiana-Panama unde sunt in siguranta.Adica au umplut Asia de arme nucleare si s-au carat tiptil in Cuba

      • Japonia o sa fie un loc de mare risc….vor fi invadati de comunisti cu ajutorul evreilor…dar totusi….exista o zi cand vei da socoteala pentru asemenea magarie
        Intr-o lume civilizata asemenea gunoaie nu mai exista
        Stau si ma intreb….daca nu respecti tablitele lui Moise esti „evreu”??? Sau un DIAVOL SPURCAT deghizat in evreu….

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger