Cauta

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Putin sparge NATO. Ce se întâmplă cu avioanele de luptă promise Ucrainei

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Putin sparge NATO. Ce se întâmplă cu avioanele de luptă promise Ucrainei

Polonia nu va trimite avioane de luptă în Ucraina, a anunțat Varșovia, marți, un anunț similar fiind făcut și de alte țări NATO care au evidențiat confuzia timpurie cu privire la ceea ce va cuprinde de fapt noul sprijin militar al UE pentru Kiev.

Pe lângă Polonia, Bulgaria și Slovacia au făcut anunțuri similare, după ce UE a declarat duminică că va avea un rol mult mai asertiv în direcționarea armelor și a altor echipamente militare de la membrii săi către Ucraina, folosind chiar și 450 de milioane de euro finanțare comunitară pentru acest efort.

Totul până la bani

Anunțul UE făcea referire la 70 de avioane de luptă MiG-29 și Su-25, din Polonia, Bulgaria și Slovacia.

Premierul bulgar Kiril Petkov a explicat că țara sa are un deficit de avioane și piese și nu are suficiente avioane de luptă pentru a-și păzi propriul spațiu aerian, cu atât mai puțin pentru a împrumuta avioane Ucrainei.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Slovac al Apărării a negat marți totul: „Slovacia nu va furniza Ucrainei avioane de luptă”.

Marți, vorbind alături de secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, președintele polonez Andrzej Duda a spus că țara sa „nu va trimite niciun avion cu reacție în spațiul aerian ucrainean”, argumentând că „aceasta ar deschide o ingerință militară în conflictul ucrainean”.

Discuțiile despre livrările de avioane de luptă europene au fost declanșate de șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, dumimică. A doua zi, el a recunoscut că, deși avioanele de luptă fac parte „din cererea de ajutor pe care am primit-o de la Ucraina”, UE nu are suficiente mijloace financiare pentru a plăti aceste avioane, care ar trebui să fie donate „bilateral” de unele țări UE.

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version