AcasăȘTIRI EXTERNERĂZBOI ÎN UCRAINA. Kiev și Chișinău vor să se conecteze la rețeaua...

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Kiev și Chișinău vor să se conecteze la rețeaua electrică a UE

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Kiev și Chișinău vor să se conecteze la rețeaua electrică a UE

Ucraina, care s-a deconectat, luna trecută, în cadrul unui test, de la rețeaua electrică din era sovietică, vrea să se conecteze la sistemul energetic al UE. Deconectarea de la rețeaua dominată de ruși este, întâi de toate, un proiect politic.

Chiar în ziua invaziei Ucrainei de Rusia, Kievul s-a deconectat de la rețeaua electrică din epoca sovietică, care o leagă de sistemele de electricitate din Rusia și Belarus, în cadrul unui test de regim izolat de funcționare.

Acum, Ucraina – împreună cu Republica Moldova, care a participat și ea la test – speră că ceea ce trebuia să fie un exercițiu de trei zile de independență electrică să devină un fapt permanent și că UE le va permite să se alăture rețelei sincrone a Europei continentale.

Sistemul energetic rezistă la atacurile Moscovei

Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Galușcenko, a prelungit testul până pe 6 martie. El pune presiune pe UE pentru permisiunea de a se sincroniza imediat cu Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport (ENTSO-E), în timp ce numără zilele în care Ucraina poate menține luminile aprinse cu sursele de energie pe care le are la îndemână.

Luni, comisarul UE pentru energie, Kadri Simson, s-a întâlnit cu reprezentanții ENTSO-E pentru a discuta despre aderarea anticipată, un proces numit sincronizare, declarând că procesul va dura câteva săptămâni și ar lega, de asemenea, Republica Moldova de rețeaua UE, scrie Politico.

Sincronizarea a fost programată inițial pentru începutul anului 2023, în așteptarea rezultatului testului de luna trecută, urmat de un al doilea test,  programat pentru august, ambele necesitând ca Ucraina și Moldova să demonstreze că își pot opera stabil sistemele la 50 Herți – standardul continental – fără nevoia de energie de urgență de la un vecin.

Săptămâna trecută, un purtător de cuvânt al ENTSO-E a declarat că operatorul de transport al energiei electrice din Ucraina, Ukrenergo, a trecut testul de iarnă.

Luni, la ora 14.00, sistemul energetic al Ucrainei era stabil – deși 332.000 de clienți din țară au fost tăiați parțial sau complet de la electricitate, iar 11.675 de consumatori au fost tăiați de la aprovizionarea cu gaz din cauza infrastructurii avariate în lupte, potrivit ministerului.

De-a lungul graniței de vest a Ucrainei, centrala electrică Dobrotvorskaya este conectată direct la rețeaua electrică a Poloniei prin cabluri de transport. Ea – împreună cu cea mai mare centrală termică din Ucraina, Burshtyn – formează o așa-numită insulă energetică căreia i s-a permis în trecut să se conecteze la rețeaua de vest pentru comerțul cu energie electrică la scară mică.

author avatar
Tudor Borcea
239 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger