Cauta

Putin reduce gazele. 10 țări din UE au activat alerta / Bruxelles: „Riscul unei întreruperi totale, mai real ca niciodată”

Putin reduce gazele.10 țări din UE au activat alerta / Bruxelles: „Riscul unei întreruperi totale, mai real ca niciodată” / Foto: Facebook

Ca urmare a reducerii livrărilor de gaze din Rusia, zece țări din Uniunea Europeană au decis să activeze primul nivel de alertă privind aprovizionarea cu gaze. Joi, Germania, care este puternic dependentă de gazul rusesc, a activat nivelul 2 al planului său de urgență.

Zece țări din UE au activat primul nivel de alertă privind aprovizionarea cu gaze, a declarat Frans Timmermans, șeful politicii climatice a blocului comunitar.

„Riscul unei întreruperi totale, mai real ca niciodată”

Săptămâna trecută, Rusia a redus debitul gazoductului său Nord Stream 1 la 40% din capacitate, invocând probleme de echipament. Rusia a tăiat deja gazul către Polonia, Bulgaria, Olanda, Danemarca și Finlanda din cauza refuzului acestora de a se conforma unui nou sistem de plată în ruble.

Timmermans a declarat că 10 din cele 27 de state membre au intrat în „alertă timpurie”, primul dintre cele trei niveluri de criză identificate în reglementările UE privind securitatea energetică. „Riscul unei întreruperi totale a aprovizionării cu gaze este acum mai real ca niciodată”, a spus el, informează Ouest-France.

UE depindea de Rusia pentru 40% din gazele sale înainte ca Moscova să invadeze Ucraina. Confruntate cu scăderea fluxurilor de gaze naturale din Rusia, unele țări au crescut utilizarea centralelor electrice pe bază de cărbune, insistând în același timp asupra faptului că aceasta este o măsură temporară care nu va compromite obiectivele privind schimbările climatice.

Trei niveluri de criză

Țările UE trebuie să dispună de planuri pentru a face față la trei niveluri de criză în aprovizionarea cu gaze: avertizare timpurie, alarmă și urgență. Stadiul de „avertizare timpurie” se concentrează pe monitorizarea aprovizionării, în timp ce o „alarmă” permite, teoretic, utilităților să transfere prețurile ridicate către consumatori și să contribuie la reducerea cererii.

Nivelul „de urgență” permite guvernelor să forțeze industria să reducă operațiunile pentru a economisi gazele. Reducerile operate de Rusia au făcut ca Europa să se teamă că stocurile de gaze sunt insuficiente pentru a face față unor noi șocuri de aprovizionare în perioada de vârf a iernii.

 

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • ROMÂNIA, împinsă să intre în RĂZBOI cu RUSIA!
  • ȘOC la Barcelona: Gallardo în locul lui Xavi!
  • Rapidiștii beau Guinness
  • Laboratoarele acreditate RENAR analizează siguranța combustibililor și a calității apei
  • Panică totală în sistemul energetic. Burduja o dă înainte cu regenerabilele
  • Farmaciile, scăpate de sub control. Numărul uriaș al acestora face imposibilă supravegherea
  • „Mogadiscio pe Mediterana”. Nimeni nu conduce Gaza
  • Garanții de împrumut pentru Ucraina. Occidentalii visează „profituri excepționale” din activele înghețate ale Rusiei
  • Consecințele isteriei climatice: protecționismul va bântui industria energiei regenerabile
  • Exit mobile version