AcasăȘTIRI EXTERNEEste oficial! „Rusia taie gazele, Europa trebuie să se pregătească imediat”. Anunțul...

Este oficial! „Rusia taie gazele, Europa trebuie să se pregătească imediat”. Anunțul Agenției Internaționale pentru Energie

Este oficial! „Rusia taie gazel, Europa trebuie să se pregătească imediat”. Anunțul Agenției Internaționale pentru Energie / Foto: Facebook

Agenția Internațională pentru Energie (IEA) a avertizat că Europa trebuie să se pregătească imediat pentru o oprire completă a exporturilor de gaze din Rusia în această iarnă, îndemnând guvernele să ia măsuri pentru a reduce cererea și a menține deschise centralele nucleare învechite.

Fatih Birol, șeful IEA, a declarat că decizia Rusiei de a întrerupe săptămâna trecută livrările de gaze către țările europene ar putea fi un precursor al unor reduceri suplimentare, deoarece Moscova încearcă să obțină „pârghii” în timpul războiului său din Ucraina.

„Cu cât ne apropiem de iarnă, cu atât înțelegem intențiile Rusiei”

„Europa ar trebui să fie pregătită în cazul în care gazul rusesc va fi complet tăiat”, a declarat Birol într-un interviu pentru Financial Times. „Cu cât ne apropiem mai mult de iarnă, cu atât înțelegem mai bine intențiile Rusiei, a spus el. „Cred că reducerile au ca scop să împiedice Europa să-și umple depozitele și să crească influența Rusiei în lunile de iarnă”.

IEA, care este finanțată în principal de membrii OCDE, a fost unul dintre primele organisme oficiale care a acuzat public anul trecut Rusia de manipularea aprovizionării cu gaze a Europei în vederea pregătirii invaziei din Ucraina.

Birol a declarat că măsurile de urgență luate de țările europene în această săptămână pentru a reduce cererea de gaze, cum ar fi pornirea vechilor centrale electrice pe cărbune, au fost justificate de amploarea crizei, în ciuda îngrijorărilor legate de creșterea emisiilor de carbon.

Recursul la cărbune, o măsură „temporară”

El a declarat că majorarea producției de energie pe bază de cărbune este „temporară” și va ajuta la menținerea rezervelor de gaz pentru încălzirea pe timp de iarnă. Orice emisii suplimentare de CO₂ generate de arderea cărbunelui foarte poluant ar fi compensate prin accelerarea planurilor Europei de a-și reduce dependența de combustibilii fosili importați și de a dezvolta capacități de generare a energiei regenerabile, a adăugat el.

Dar el a avertizat că măsurile luate până acum de guvernele europene nu vor fi probabil suficiente dacă exporturile rusești vor fi complet oprite și a spus că țările ar trebui să facă tot ce pot pentru a păstra rezervele acum pentru a se asigura că depozitele pot fi umplute înainte de lunile de iarnă.

După Germania, Austria și Olanda, Suedia și Danemarca au anunțat marți prima etapă a planurilor de urgență pentru a menține aprovizionarea cu gaze, dar niciunul dintre aceste planuri naționale nu include încă raționalizarea.

De la invazia Ucrainei, Europa și-a redus dependența de gazul rusesc la aproximativ 20% din aprovizionarea totală, de la aproximativ 40% înainte, potrivit companiei de consultanță ICIS, dar a apelat deja la cele mai multe opțiuni pentru a-și diversifica aprovizionarea, cum ar fi transporturile maritime de gaz natural lichefiat, GNL.

author avatar
Tudor Borcea
501 afisari

2 COMENTARII

  1. Romanasi nu va ingrijorati !
    Gasca de golani nationali au aranjat cu bideu sa ne trimita GNL .
    Sau poate rezolva Iancu cu prietenii de la Gazprom .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni

Senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală a Bucureștiului și-a prezentat Programul de guvernare locală 2024 – 2028. Candidatul PSD își propune să...

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...
proger