Cauta

Putin reduce gazele. 10 țări din UE au activat alerta / Bruxelles: „Riscul unei întreruperi totale, mai real ca niciodată”

Putin reduce gazele.10 țări din UE au activat alerta / Bruxelles: „Riscul unei întreruperi totale, mai real ca niciodată” / Foto: Facebook

Ca urmare a reducerii livrărilor de gaze din Rusia, zece țări din Uniunea Europeană au decis să activeze primul nivel de alertă privind aprovizionarea cu gaze. Joi, Germania, care este puternic dependentă de gazul rusesc, a activat nivelul 2 al planului său de urgență.

Zece țări din UE au activat primul nivel de alertă privind aprovizionarea cu gaze, a declarat Frans Timmermans, șeful politicii climatice a blocului comunitar.

„Riscul unei întreruperi totale, mai real ca niciodată”

Săptămâna trecută, Rusia a redus debitul gazoductului său Nord Stream 1 la 40% din capacitate, invocând probleme de echipament. Rusia a tăiat deja gazul către Polonia, Bulgaria, Olanda, Danemarca și Finlanda din cauza refuzului acestora de a se conforma unui nou sistem de plată în ruble.

Timmermans a declarat că 10 din cele 27 de state membre au intrat în „alertă timpurie”, primul dintre cele trei niveluri de criză identificate în reglementările UE privind securitatea energetică. „Riscul unei întreruperi totale a aprovizionării cu gaze este acum mai real ca niciodată”, a spus el, informează Ouest-France.

UE depindea de Rusia pentru 40% din gazele sale înainte ca Moscova să invadeze Ucraina. Confruntate cu scăderea fluxurilor de gaze naturale din Rusia, unele țări au crescut utilizarea centralelor electrice pe bază de cărbune, insistând în același timp asupra faptului că aceasta este o măsură temporară care nu va compromite obiectivele privind schimbările climatice.

Trei niveluri de criză

Țările UE trebuie să dispună de planuri pentru a face față la trei niveluri de criză în aprovizionarea cu gaze: avertizare timpurie, alarmă și urgență. Stadiul de „avertizare timpurie” se concentrează pe monitorizarea aprovizionării, în timp ce o „alarmă” permite, teoretic, utilităților să transfere prețurile ridicate către consumatori și să contribuie la reducerea cererii.

Nivelul „de urgență” permite guvernelor să forțeze industria să reducă operațiunile pentru a economisi gazele. Reducerile operate de Rusia au făcut ca Europa să se teamă că stocurile de gaze sunt insuficiente pentru a face față unor noi șocuri de aprovizionare în perioada de vârf a iernii.

 

Ultimele stiri

  • Comunicat de presă GREENVIRO SRL
  • Caricatura Zilei
  • Horoscop 1 iulie 2025 – Astăzi este cazul să vă simțiți bine
  • Alege ce citești
  • Plecarea Annei Wintour înseamnă sfârșitul Vogue?
  • România, luată din nou ostatică de statul paralel / Evaziunea fiscală, pretextul pentru revigorarea protocoalelor „Binomului” Coldea-Kovesi
  • Pentru că nu-i mai poate jecmăni, Bolojan le taie românilor independența energetică
  • Sindicaliștii ANAF: Legea încurajează evaziunea fiscală
  • Marea revenire a piețelor europene, după 10 ani de criză
  • Stoichkov dă de pământ cu Klopp și Maresca: „Când luați 20 de milioane pe an, nu vă mai plângeți!”
  • Exit mobile version