Cauta

Primele fotografii desecretizate de la Guantanamo. America, în stare de șoc

Primele fotografii desecretizate de la Guantanamo. America, în stare de șoc

O serie de fotografii secrete și inedite ale primilor deținuți din închisoarea americană din Guantanamo Bay au fost publicate.

Fotografiile, postate de New York Times, arată bărbați în cătușe, legați la ochi și cu căști antifonice, la sosirea lor în controversata închisoare, în 2002. Sursa citată subliniază că singurele imagini care au fost publicate vreodată din închisoarea de pe coasta Cubei au fost publicate de WikiLeaks în 2011.

Măsuri de siguranță nemaivăzute

Printr-o cerere în baza Freedom of Information Act, vedem acum unele dintre primele fotografii ale primilor prizonieri care au ajuns la fața locului, la doar câteva luni după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 din SUA.

Fotografiile au fost făcute pentru a oferi secretarului apărării Donald Rumsfeld și altor lideri de la Washington o privire asupra începutului detenției și interogatoriilor în timp de război.

Deținuții sunt văzuți nu numai legați la ochi, ci și cu mâinile legate cu bandă adezivă, încercând să se miște în încercarea de a vedea ceva dincolo de ochelarii și bandaje negre ce le acoperă ochii.

Printre cei fotografiați se numără David Hicks, un australian capturat în timp ce lupta pentru talibani, în timp ce era condus pe rampa unui avion cargo.

Prizonierii au primit cătușe pentru ca soldații să îi poată deplasa mai ușor. Soldații de la acea vreme au observat că prizonierii erau destul de ușor de ridicat, deoarece este posibil să fi fost subnutriți.

Fiecare deținut primea inițial o saltea ISO militară pe care prizonierii o foloseau ca saltele și covoare de rugăciune.

Niciunul dintre soldați nu a fost identificat, deși o legendă din 2002 sugerează că doi soldați făceau parte din Batalionul 115 al Poliției Militare, care a fost ulterior repartizat la închisoarea Abu Ghraib, la fel de controversată.

Deținuții au fost îngrijiți după diversele afecțiuni în Spitalul Flotei 20, care este principala unitate de asistență medicală.

La 11 ianuarie 2002, armata a interzis fotografilor de la CNN și Miami Herald care se aflau la fața locului să facă poze. În schimb, un fotograf al Marinei Militare a trimis o fotografie cu primii 20 de prizonieri aflați în genunchi la Camp X-Ray.

„Cei mai răi dintre cei mai răi”

Aproximativ 780 de bărbați și băieți au fost aduși la Guantanamp în timpul președintelui George W. Bush, care s-a referit la prizonieri ca fiind „cei mai răi dintre cei mai răi”. Cu toate acestea, doar 18 persoane reținute în închisoare au fost inculpate și doar cinci dintre ele au fost condamnate.

În închisoare au mai rămas doar 35 de bărbați, dintre care 10 așteaptă să le înceapă procesele. Președintele Barack Obama a fost împiedicat să închidă Guantanamo, dar administrațiile recente au redus încet-încet numărul de persoane încă deținute.

DailyMail a relatat în 2021 că, dintre deținuții de la Guantanamo care au rămas, 17 sunt considerați „de mare valoare” și probabil nu vor fi niciodată eliberați. Dar restul „deținuților cu valoare redusă” sunt considerați ca prezentând un risc scăzut, iar nouă dintre ei au fost deja, teoretic, declarați oficiali „siguri” pentru a fi eliberați.

Ultimele stiri

  • ROMÂNIA, împinsă să intre în RĂZBOI cu RUSIA!
  • ȘOC la Barcelona: Gallardo în locul lui Xavi!
  • Rapidiștii beau Guinness
  • Laboratoarele acreditate RENAR analizează siguranța combustibililor și a calității apei
  • Panică totală în sistemul energetic. Burduja o dă înainte cu regenerabilele
  • Farmaciile, scăpate de sub control. Numărul uriaș al acestora face imposibilă supravegherea
  • „Mogadiscio pe Mediterana”. Nimeni nu conduce Gaza
  • Garanții de împrumut pentru Ucraina. Occidentalii visează „profituri excepționale” din activele înghețate ale Rusiei
  • Consecințele isteriei climatice: protecționismul va bântui industria energiei regenerabile
  • Mai tare ca Oțelul!
  • Exit mobile version