AcasăȘTIRI EXTERNEPfizer a semnat un acord pentru accesul global la pilula sa anti-Covid-19....

Pfizer a semnat un acord pentru accesul global la pilula sa anti-Covid-19. Cine poate da 700 de dolari?

Gigantul farmaceutic american Pfizer a semnat un acord de licență voluntară care ar trebui să permită, dacă pilula sa contra Covid-19 este autorizată, difuzarea acesteia și în afara țărilor bogate, au anunțat în comun Pfizer și Medicines Patent Pool creat de inițiativa globală Unitaid, marți, 16 noiembrie.

Acest acord ar putea face posibilă adăugarea unui mijloc de combatere a Covid-19 la o paletă încă limitată. Producătorii de medicamente generice „care sunt sublicențiați vor putea furniza noul medicament în combinație cu ritonavir (un medicament folosit împotriva virusului SIDA) în 95 de țări, acoperind până la aproximativ 53% din populația lumii”, a declarat un purtător de cuvânt al Unitaid, Hervé Verhoosen, în timpul briefing-ului regulat al ONU de la Geneva.

Un medicament cu o eficacitate de 89%

La începutul lunii noiembrie, Pfizer, care comercializează deja cu BioNTech unul dintre cele mai eficiente vaccinuri împotriva Covid-19, a dezvăluit că la adulții cu risc crescut de a dezvolta o formă severă a bolii, antiviralul oral PF-07321332 a fost eficient în proporție de 89% în prevenirea, riscul de spitalizare sau decesul, conform rezultatelor intermediare din studiile clinice.

Prin acest acord, Pfizer calcă pe urmele concurentului său Merck, care a încheiat un pact similar cu MPP pentru propriul său anti-Covid oral, molnupiravir. Acesta din urmă prezintă, de asemenea, o rată de eficiență ridicată. Aceste rezultate promițătoare nu au fost încă confirmate, a avut grijă să sublinieze Esteban Burrone, șeful de dezvoltare a politicilor la MPP. Dar dacă da, disponibilitatea „va fi o chestiune de luni, nu de ani, dar nici de săptămâni”, a spus el.

Acordul anunțat marți include toate țările cu venit mediu inferior și inferior și țările cu venituri medii superioare din Africa subsahariană, precum și țările cu venituri medii superioare care au atins acest statut în ultimii cinci ani, a spus Hervé Verhoosen. Pfizer nu va primi redevențe pentru vânzări în țările cu venituri mici și va renunța în continuare la redevențe pentru vânzări în toate țările acoperite de acord, atâta timp cât Covid-19 rămâne clasificat drept o urgență de sănătate publică de interes internațional de către OMS, scrie 20 Minutes.

700 de dolari pentru bogați, „adaptat” pentru săraci

Pfizer și alte grupuri farmaceutice care produc vaccinuri anti-Covid sunt acuzate că acordă prioritate profiturilor, vând țărilor care își permit aceste vaccinuri și participă astfel la inegalitatea vaccinurilor dintre țările bogate și cele sărace. Deocamdată nu se cunoaște prețul, a indicat Esteban Burrone, dar conform Médecin Sans Frontières va fi în jur de 700 de dolari în țările bogate, la fel ca pentru molnuvipar, iar prețul acestuia va fi „adaptat pentru altele”. Nu se știe cum.

Potrivit lui Esteban Burrone, „într-un mediu competitiv (…) prețurile tind să scadă la un preț suportabil”. MSF a spus că este „descurajată” de acest acord parțial, care exclude Argentina, Brazilia sau chiar China, Malaezia și Thailanda, care au capacități semnificative de producție generică.

Marea Britanie a devenit prima țară care a autorizat molnupiravir pe 4 noiembrie. Usor de administrat deoarece pot fi luate acasa, aceste tratamente sunt o completare a vaccinurilor. Ca și molnupiravir, tratamentul Pfizer, care va fi comercializat sub numele de Paxlovid, trebuie administrat în termen de trei până la cinci zile de la debutul simptomelor.

author avatar
Tudor Borcea
442 afisari

1 COMENTARIU

  1. S-au gandit bine, pastila ar fi mai usor de administrat si foarte bine ca e 89% protectie.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger