AcasăȘTIRI EXTERNESoarta lumii, decisă prin videoconferință. A început summit-ul SUA-China

Soarta lumii, decisă prin videoconferință. A început summit-ul SUA-China

O întâlnire prin videoconferință a început luni, 15 noiembrie, la 19:45, ora Washingtonului (00:45 GMT marţi) între Joe Biden și Xi Jinping, pe măsură ce disputele se acumulează între SUA și China.

Nici Xi, nici Biden nu și-au făcut iluzii. O conversație care are scopul în special de a menține contactul într-un context de tensiuni crescânde. Președintele SUA a subliniat necesitatea unor „garanții” pentru a evita „un conflict” între cele două țări, iar președintele chinez a cerut o „comunicare” mai bună.

Xi Jinping: „Sunt gata să lucrez cu dumneavoastră”

Joe Biden a asigurat că „concurența dintre cele două țări nu trebuie să se transforme într-un conflict, intenționat sau nu”, în cadrul acestui schimb care are loc pe măsură ce se acumulează dispute între Washington și Beijing în legătură cu Taiwan, dar și cu comerțul și drepturile omului.

„China şi SUA trebuie să îşi îmbunătăţească comunicarea şi cooperarea”, a afirmat de partea sa Xi Jinping, care s-a declarat bucuros să îl vadă pe „vechiul său prieten” pentru prima dată prin videoconferinţă, în timp ce celelalte două conversaţii anterioare s-au desfășurat telefonic. „Sunt gata să lucrez cu dumneavoastră”, a continuat preşedintele chinez.

Conversația dintre cei doi lideri ar putea dura „câteva ore”, a declarat anterior purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki.

Rezultatele concrete mai așteaptă

Dar la Washington, ca și la Beijing, așteptările sunt temperate. Întâlnirea nu ar trebui să ducă la „rezultate concrete”, a avertizat Casa Albă. Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a declarat, luni, că cei doi lideri „vor avea un schimb de opinii sincer, profund și cuprinzător” cu privire la relațiile lor bilaterale, care se află la „o răscruce critică”.

Dacă după venirea la putere a lui Joe Biden, tonul s-a schimbat față de era Trump, relația dintre Washington și Beijing rămâne extrem de tensionată. Soarta Taiwanului este în prezent în centrul tensiunilor.

„Nu vă jucați cu focul”

Xi Jinping a avertizat Statele Unite „să nu se joace cu focul” în privința Taiwanului, pe care China îl vede ca o provincie rebelă care trebuie să se întoarcă sub influența sa.

„Autoritățile taiwaneze au încercat în mod repetat să se bazeze pe SUA pentru independență, iar unii americani încearcă să folosească Taiwanul pentru a controla China”, a spus liderul chinez. „Este o tendință foarte periculoasă care echivalează cu jocul cu focul”, a spus el, conform declarațiilor raportate de Ministerul chinez de Externe.

Cotidianul de stat chinez Global Times a notat luni într-un editorial: „Pentru a reduce riscul unei coliziuni strategice între China și SUA, acestea din urmă trebuie să facă un pas înapoi față de problema Taiwanului și să dea dovadă de reținere”.

Biden: „Nu e o idee bună să pariezi împotriva poporului american”

Un înalt oficial de la Casa Albă a denunțat „comportamentul coercitiv și provocator” al Chinei față de Taiwan și a subliniat că Joe Biden nu va omite să abordeze acest subiect „direct și sincer”. Așa cum va evoca, potrivit acestei surse, practici economice ale Chinei considerate abuzive și încălcări ale drepturilor omului.

Această întâlnire virtuală are loc într-un moment în care Xi Jinping continuă să-și întărească controlul asupra regimului. Partidul Comunist Chinez a adoptat un text săptămâna trecută prin care cere „întregului partid, armatei și poporului să se unească mai strâns în jurul Comitetului Central al cărui inimă este Xi Jinping”, scrie Le Point.

La finalul discursului său, președintele SUA a repetat una dintre frazele sale preferate: „Nu este niciodată, niciodată, o idee bună să pariezi împotriva poporului american”.

 

author avatar
Tudor Borcea
265 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger