AcasăȘTIRI EXTERNEPrima țară care aprobă pastila anti Covid-19

Prima țară care aprobă pastila anti Covid-19

Prima țară care aprobă pastila anti Covid-19

Primele tablete anti-Covid ajung pe piață. Marea Britanie a devenit joi, 4 noiembrie, prima țară care a autorizat molnupiravir, un tratament al laboratorului american Merck, considerat un instrument crucial în lupta împotriva pandemiei.

Pe măsură ce Europa se confruntă cu un val masiv de contaminări, aceste pastille, care pot fi luate cu un simplu pahar de apă, fiind în curs de evaluare în Uniunea Europeană, aduc o speranță considerabilă de a atenua serviciile spitalicești în timpul iernii.

Comercializat sub numele de Lagevrio

„Aceasta este o zi istorică pentru țara noastră, deoarece Marea Britanie este acum prima țară din lume care a aprobat un antiviral care poate fi luat acasă împotriva Covid-19”, a declarat ministrul Sănătății, Sajid Javid, într-un comunicat. „Va schimba jocul pentru cei mai vulnerabili și imunodeprimați, care vor putea primi în curând tratamentul revoluționar”.

Comercializat sub numele de Lagevrio, molnupiravir a fost autorizat de Agenția pentru Medicamente din Marea Britanie, MHRA, pentru utilizare la persoanele cu forme de Covid ușor până la moderat, care au cel puțin un factor de risc pentru dezvoltarea bolilor severe (obezitate, peste 60 de ani, diabet, boli de inimă).

Autoritățile sanitare recomandă ca acesta să fie luat „cât mai curând posibil după un test pozitiv”, a spus Ministerul Sănătății. Antivirale precum molnupiravirul acționează prin scăderea capacității unui virus de a se replica, încetinind astfel boala.

Aplicarea lor poate fi dublă: atât pentru a permite persoanelor deja afectate să nu sufere de simptome grave, dar și celor care au fost în contact strâns să nu dezvolte boala. Dat pacienților în câteva zile de la un test pozitiv, tratamentul reduce la jumătate riscul de spitalizare, potrivit unui studiu clinic realizat de Merck, numit și MSD în afara Statelor Unite, scrie France 24.

Nu este un glonț de argint

Guvernul britanic, confruntat cu rate de contaminare cu Covid-19 printre cele mai ridicate din lume, a anunțat pe 20 octombrie că a comandat 480.000 de tratamente cu molnupiravir. De asemenea, a semnat un contract pentru 250.000 de tratamente cu ritonavir, un alt antiviral de la laboratorul american Pfizer folosit deja împotriva HIV, a cărui eficacitate împotriva coronavirusului face obiectul unor studii clinice.

Aceste tratamente sunt destinate pacienților considerați a fi cel mai expuși riscului, pentru a reduce presiunea asupra spitalelor care crește în Marea Britanie, unde s-au înregistrat peste 140.000 de decese. Țara înregistrează o mie de spitalizări pe zi și peste 9.000 de pacienți sunt internați în prezent cu Covid-19. Chiar dacă rămâne departe de vârfurile ultimelor valuri, trezește temeri pentru o situație dificilă în această iarnă.

Anunțul Merck privind rezultatele studiilor clinice la începutul lunii octombrie a fost salutat ca un pas major către acest obiectiv. Dar experții au avertizat că acest tratament nu este un glonț de argint și ar trebui să completeze vaccinurile, nu să le înlocuiască.

Autoritățile de reglementare a medicamentelor din Statele Unite și Uniunea Europeană au inițiat o evaluare a acestui medicament. Merck a început deja producția pe scară largă de molnupiravir și intenționează să fabrice dozele necesare pentru 10 milioane de tratamente până la sfârșitul anului. Și grupul a încheiat deja acorduri cu anumite guverne, printre care Statele Unite (1,7 milioane de tratamente) și Franța (50.000 de doze).

 

author avatar
Tudor Borcea
681 afisari

3 COMENTARII

    • S-ar putea combina, sau l-au combinat „cineva”(EI (ha ha ha)) deja? Recunosc, e o intrebare de-a dreptul conspirationista, dar n-am putut sa ma abtin. Sa potrivea prea bine.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger