AcasăȘTIRI EXTERNESUA. Compania Merck a produs o pilulă anti-Covid-19

SUA. Compania Merck a produs o pilulă anti-Covid-19

SUA. Compania Merck a produs o pilulă anti-Covid-19

Laboratorul american Merck intenționează să solicite în scurt timp în Statele Unite autorizarea comercializării unei pilule care, conform unui studiu clinic, reduce la jumătate riscurile de spitalizare și deces ale pacienților cu Covid-19.

Dacă este aprobat, acest medicament numit molnupiravir ar reprezenta un progres major în lupta împotriva pandemiei, făcând posibilă reducerea  formelor severe ale bolii.

Anthony Fauci: Datele testelor clinice sunt impresionante

Merck a declarat că dorește să depună un dosar la agenția americană pentru medicamente, FDA, „cât mai repede posibil”, fără a oferi mai multe detalii. Anthony Fauci, consilierul de la Casa Albă pentru criza sanitară, a estimat deja că datele din studiul clinic au fost „impresionante”.

Studiul clinic al Merck și al partenerului său Ridgeback Biotherapeutics a fost efectuat pe 775 de persoane cu cazuri ușoare până la moderate de Covid-19 și cel puțin un factor de risc agravant. Ei au primit tratamentul în termen de cinci zile de la primele simptome.

Rata de spitalizare sau deces la pacienții care au primit medicamentul a fost de 7,3%, comparativ cu 14,1% la cei care au primit un placebo. Nu au fost observate decese la persoanele tratate cu molnupiravir, comparativ cu 8 din al doilea grup, scrie Boursorama.

Rezultate convingătoare

Rezultatele au fost suficient de convingătoare pentru ca un comitet independent de monitorizare a datelor, în consultare cu FDA, a decis să oprească prematur testele. Acest lucru ar putea indica faptul că membrii săi consideră că nu ar fi etic să continue administrarea unui placebo anumitor pacienți.

Antivirale acționează diminuând capacitățile unui virus de a se replica, încetinind astfel boala. Aplicarea lor poate fi dublă: atât pentru a permite persoanelor deja afectate să nu sufere de simptome grave, dar și celor care au fost în contact apropiat să nu o dezvolte.

Dar, în general, până acum nu au fost foarte convingătoare împotriva Covid-19.

„Molnupiravir pare promițător în laborator, dar veritabil test va consta să vedem dacă prezintă reale avantaje pentru”, a subliniat Peter Horby, profesor la Universitatea din Oxford. „Multe medicamente eșuează în acest stadiu, deci aceste rezultate intermediare sunt foarte încurajatoare”, a adăugat el într-un mesaj citat de organizația britanică Science Media Center.

„Nu este un medicament miraculos”

Deoarece piața este potențial imensă, mai multe laboratoare au intrat pe nișă, cum ar fi laboratorul Roche în parteneriat cu Atea Pharmaceuticals. Pfizer a anunțat luni că a început un studiu clinic pentru propria pastilă anti-Covid

Rezultatele studiului Merck au fost primite destul de favorabil în comunitatea științifică, cu unele note de precauție. Pentru Eric Topol, directorul institutului de cercetare Scripps, faptul că testele au fost oprite pentru că rezultatele au fost bune „ar putea fi considerat un punct de cotitură în lupta împotriva Covid”.

„Nu este un medicament miraculos, ci un instrument de însoțire a vaccinării”, a avansat pe Twitter Peter Hotez, profesor la Baylor College of Medicine din Houston, Texas, care este, de asemenea, îngrijorat de eventuala rezistență la apariția medicamentului dacă este utilizat pe scară largă.

Alți experți subliniază că acest tip de tratament trebuie luat foarte devreme, adesea înainte de apariția simptomelor îngrijorătoare, pentru a fi eficient.

Merck a început deja producția pe scară largă de molnupiravir și intenționează să fabrice dozele necesare pentru 10 milioane de tratamente până la sfârșitul anului. Grupul a încheiat deja acorduri cu unele guverne, inclusiv cu cel al SUA, care intenționează să cumpere 1,7 milioane în cazul aprobării molnupiravirului.

 

author avatar
Tudor Borcea
333 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger