Cauta

Petrol, gaze și cărbune din Rusia. Ipocrizia Occidentului a dublat vistieria Moscovei / Cât a plătit UE după invazia din Ucraina

Petrol, gaze și cărbune din Rusia. Ipocrizia Occidentului a dublat vistieria Moscovei / Cât a plătit UE după invazia în Ucraina / Foto: Facebook

În cele două luni de război din Ucraina, Rusia aproape că și-a dublat veniturile din vânzarea de combustibili fosili către UE, beneficiind de creșterea prețurilor chiar dacă volumele au fost reduse.

Rusia a încasat aproximativ 62 de miliarde de euro din exporturile de petrol, gaze și cărbune în cele două luni de la începutul invaziei, potrivit unei analize a mișcărilor de transport maritim și a încărcăturilor,  realizată de Centre for Research on Energy and Clean Air.

UE a trimis 12 miliarde de euro pe lună

Pentru UE, importurile au fost de aproximativ 44 de miliarde de euro în ultimele două luni, comparativ cu aproximativ 140 de miliarde de euro pentru întregul an trecut, adică aproximativ 12 miliarde de euro pe lună, scrie The Guardian.

Constatările demonstrează modul în care Rusia a continuat să beneficieze de pe urma dominației sale asupra aprovizionării cu energie a Europei, chiar și în timp ce guvernele au căutat cu disperare să îl împiedice pe Vladimir Putin să folosească petrolul și gazele ca armă economică.

Chiar dacă exporturile din Rusia au fost reduse din cauza războiului și a sancțiunilor, dominația acestei țări ca sursă de gaz a însemnat că întreruperea livrărilor nu a făcut decât să crească prețurile, care erau deja ridicate din cauza ofertei limitate, în timp ce economiile globale se redresau după pandemia Covid-19.

Transporturile de țiței din Rusia către porturile străine au scăzut cu 30% în primele trei săptămâni din aprilie, comparativ cu ratele din ianuarie și februarie, înainte de invazie, potrivit datelor CREA.

Europenii, prinși în capcană

Dar prețurile mai mari pe care Rusia le poate obține acum pentru petrolul și gazele sale înseamnă că veniturile sale, care ajung aproape direct la guvernul rus prin intermediul companiilor dominate de stat, au crescut chiar și în timp ce sancțiunile și restricțiile la export sunt dureroase. Rusia a prins efectiv UE într-o capcană în care restricții suplimentare vor crește și mai mult prețurile.

Lauri Myllyvirta, analistul principal al CREA, a declarat că banii au susținut efortul de război al lui Putin, iar singura modalitate de a dezactiva mașina de război a acestuia este de a renunța rapid la combustibilii fosili. „Importurile continue de energie sunt principalele lacune în sancțiunile impuse Rusiei. Toți cei care cumpără acești combustibili fosili sunt complici la încălcările îngrozitoare ale dreptului internațional comise de armata rusă”.

Rusia a decis să întrerupă aprovizionarea cu combustibili fosili a Poloniei și Bulgariei, ceea ce a provocat indignare în blocul comunitar. Datele CREA au constatat că multe companii producătoare de combustibili fosili au continuat să facă volume mari de comerț cu Rusia, inclusiv BP, Shell și ExxonMobil.

Germania, clientul numărul unu

Germania a fost cel mai mare importator în ultimele două luni, în ciuda declarațiilor repetate ale guvernului că oprirea dependenței de petrolul rusesc este o prioritate. Țara a plătit aproximativ 9 miliarde de euro pentru importuri în această perioadă. Italia și Țările de Jos au fost, de asemenea, mari importatori, cu aproximativ 6,8 miliarde de euro și, respectiv, 5,6 miliarde de euro, dar, având în vedere că aceste țări operează porturi importante, care preiau produse pentru rafinare și utilizare în industria chimică, precum și pentru consumul intern, multe dintre aceste importuri au fost probabil utilizate în altă parte.

„La două luni după ce Putin a invadat Ucraina, Germania încă finanțează fondul de război al Rusiei cu 4,5 miliarde de euro pe lună. Berlinul este cel mai mare cumpărător de combustibili fosili din Rusia”, a declarat Bernice Lee, director de cercetare la thinktank-ul Chatham House. „Lumea se așteaptă ca Germania să demonstreze putere și determinare față de Rusia, dar, în schimb, finanțează războiul și blochează un embargou european asupra petrolului rusesc”.

 

Ultimele stiri

  • Un bărbat a murit după ce a căzut de pe podul care trece peste Canalul Poarta Albă – Midia Năvodari
  • Dramă pe drumurile din România. Părinţii Părintelui Nicolae Zaharia au murit într-un accident de maşină
  • Burduja cere fotografii cu Bucureștiul pe care Nicușor Dan „refuză să îl vadă”: „Să îl aducem pe Primarul Capitalei cu picioarele pe pământ”
  • Criza forţei de muncă în România, rezolvată cu lucrătorii asiatici. Cine sunt oamenii care trăiesc în cartierul Komitat București Sud
  • Unde este Poiana Narciselor, peisajul de vis pe care românii îl caută pentru o vacanţă ca de neuitat
  • Imagini apocaliptice, cu sute de mii de pești morți, pe o suprafață de sute de hectare. Căldura, ucigaşul silenţios (VIDEO)
  • Florin Călinescu, atac dur la Klaus Iohannis: „Să ții un post blocat 27 de ani, asta este o mizerie…”
  • Românii care se aleg cu pensii mai mari cu 1.500 lei, după recalcularea de la 1 septembrie 2024
  • Meteorologii ANM anunţă, după ploi şi vijelii, canicula în mijlocul lunii mai. Zonele afectate
  • Cutremur în România, marți dimineață/Ce magnitudine a avut seismul din 7 mai
  • Exit mobile version