Cauta

Nou record de cazuri de Covid-19 în China, populația se revoltă. 6 milioane de oameni, puși în izolare după proteste violente – VIDEO

Nou record de cazuri de Covid-19 în China, populația se revoltă. 6 milioane de oameni, puși în izolare după proteste violente - VIDEO / Foto: printscreen

Numărul zilnic de cazuri de Covid în China a atins un nou record, au anunțat joi autoritățile, care au intensificat izolările stricte, testele în masă și restricțiile de călătorie, riscând să epuizeze populația deja furioasă.

China a raportat miercuri 31.454 de cazuri, dintre care 27.517 erau asimptomatice, a precizat biroul național de sănătate. Noile cifre sunt mai mari decât cele 29.390 de infecții înregistrate la mijlocul lunii aprilie, când Shanghai – al treilea cel mai populat oraș din lume – a fost închis, iar locuitorii s-au luptat să cumpere alimente și să aibă acces la asistență medicală.

Șase milioane de oameni, puși la izolare

Aceste cifre par relativ mici în comparație cu populația imensă a Chinei, de peste 1,4 miliarde de locuitori, și cu recordurile înregistrate în țările occidentale în perioada de vârf a pandemiei. Dar, în conformitate cu politica strictă a președintelui Xi Jinping , „zero Covid-19”, cea mai mică creștere a numărului de cazuri duce la închiderea unor orașe întregi și la plasarea contacților pacienților infectați în carantină strictă, informează France 24.

Această strategie necruțătoare provoacă oboseală și resentimente în rândul unor segmente largi ale populației, pe măsură ce pandemia, detectată la sfârșitul anului 2019 în China, se apropie de al treilea an. China este singura mare economie din lume care încă mai impune astfel de restricții, ceea ce a dus la proteste din ce în ce mai numeroase.

China Apple factory workers clash with security personnel

Zhengzhou, un oraș din centrul Chinei care găzduiește o imensă fabrică de iPhone, a ordonat joi izolarea a șase milioane de persoane, după ce o epidemie de Covid-19 a dus la proteste violente ale muncitorilor uzinei.

Foxconn protests turn violent, workers clash with security at massive iPhone factory in China

Sute de muncitori au mărșăluit miercuri în fața fabricii și s-au confruntat cu poliția, care era înarmată cu bastoane și îmbrăcată în costume albe de protecție.

Autoritățile din Zhengzhou au ordonat o amplă campanie de depistare în mai multe districte ale orașului. Aceste districte sunt închise pentru cinci zile, începând de vineri la miezul nopții.

Astfel, locuitorii din centrul orașului nu mai au voie să părăsească zona fără un test PCR negativ și fără autorizația autorităților locale. Aceștia sunt sfătuiți să nu-și părăsească locuințele „decât dacă este necesar”.

Aceste măsuri acoperă mai multe districte, afectând aproximativ jumătate din locuitorii din Zhengzhou. Acestea nu acoperă zona fabricii iPhone, unde muncitorii sunt deja supuși unor restricții de câteva săptămâni.

Violent Protests Erupt at Apple’s Main iPhone Plant in China

Un muncitor a declarat că protestele au început din cauza unei controverse legate de valoarea unei prime promise muncitorilor de la fabrică, deținută de gigantul taiwanez Foxconn, principalul subcontractant al Apple. Potrivit muncitorului, bonusul a fost redus de la 3.000 la 30 de yuani (de la 400 la 4 euro), ceea ce a provocat o mare nemulțumire în rândul personalului.

Foxconn își cere scuze: „a fost o eroare tehnică”

Mai mulți angajați sunt, de asemenea, supărați din cauza condițiilor de viață „haotice” de la fabrică din cauza restricțiilor anti-Covid, a declarat lucrătorul, care dorește să rămână anonim pentru a evita posibile represalii.

Foxconn și-a cerut scuze joi, spunând că o „eroare tehnică” în sistemul său de plată a fost cauza problemei cu bonusurile. Grupul a declarat că a „înțeles pe deplin” preocupările muncitorilor.

Mai multe orașe mari, printre care capitala Beijing, Shanghai, Guangzhou și Chongqing, au înăsprit, de asemenea, restricțiile privind cazurile pozitive. Centrul de producție din Guangzhou, în sudul țării, unde au fost descoperite aproape o treime din cazurile de Covid, a construit mii de camere de spital temporare pentru a găzdui pacienții.

La Beijing, care s-a confruntat cu o epidemie în ultimele zile, zeci de clădiri rezidențiale au fost izolate, iar companiile răspândesc teleworkingul. Capitala cere un rezultat negativ al testului PCR de 48 de ore pentru a intra în locuri publice, cum ar fi centrele comerciale, hotelurile și clădirile guvernamentale.

Reacția autorităților chineze pare disproporționată față de cea a multor alte țări din întreaga lume, care au învățat să trăiască cu virusul. Dar China nu a aprobat încă utilizarea publică a unor vaccinuri mai eficiente cu ARNm și doar 85% dintre adulții de peste 60 de ani au primit două doze de vaccin național până la jumătatea lunii august, potrivit autorităților sanitare chineze.

Ultimele stiri

  • România, hub logistic regional: direcție cheie asumată de Guvernul Ciolacu
  • JO 2024: lamele de scrimă ale campionilor sunt făurite manual. Meseria “atipică”
  • Cel mai modern sistem de apărare aeriană din lume: răspunsul Germaniei la rachetele Rusiei
  • Intelectualul dă România pe răzătoare cu mult spor și mult patriotism
  • Europa rămâne îngropată în datorii
  • Biden, un președinte sucit: alba-neagra cu armele pentru Israel
  • România a luat-o la vale. Creșteri pe deficitul bugetar și pe datoria externă
  • Vine vara mai devreme? Șefa ANM: „De la finalul acestei săptămâni, temperaturile vor fi…”
  • Ce s-ar fi întâmplat dacă un conservator ar fi împușcat un progresist?
  • Incendiu de vegetație cu urmări dramatice, în Vrancea! Un om a murit, alte două persoane – duse la spital
  • Exit mobile version