Cauta

Nefăcutele lui Putin. Moscova pune în pericol avioanele Royal Air Force. Londra: Rusia este cea mai acută amenințare la adresa noastră

Nefăcutele lui Putin. Moscova pune în pericol avioanele Royal Air Force. Londra: Rusia este cea mai acută amenințare la adresa noastră

Când a acordat independența Ciprului în 1960, Marea Britanie a negociat și a obținut menținerea a două baze militare importante în sudul insulei, și anume cea din Dhekalia, pentru Royal Navy, și cea din Akrotiri, pentru Royal Air Force (RAF).

Aceste două facilități ocupă în total 254 km2, sau 3% din teritoriul britanic. Având în vedere poziția lor strategică, găzduiesc stații de ascultare electronice.

În prezent, având în vedere tensiunile regionale, baza Akrotiri este centrul operațiunilor britanice desfășurate în special împotriva grupării teroriste Stat Islamic (Operațiunea Shader). În ultimele zile, aviația britanică a fost chemată de altfel să lovească organizația jihadistă în nordul Irakului.

Astfel, pentru prima dată, la 11 martie, un avion Eurofighter Typhoon a lansat o rachetă de croazieră Storm Shadow (sau SCALP) împotriva pozițiilor deținute de ISIS la sud-vest de Erbil. Două raiduri au fost efectuate apoi pe 12 și 13 martie de către RAF, în același sector.

Cu toate acestea, operațiunile RAF au fost recent perturbate prin blocarea semnalelor de geolocalizare prin satelit (GPS) în vecinătatea bazei de la Akrotiri. Ceea ce afirmă cotidianele The Times și The Telegraph, citând surse de informații militare britanice.

„Un stat ostil a încercat să interfereze”

Acesta din urmă au informat pentru The Times că „un stat ostil a încercat în mod regulat să interfereze cu comunicațiile prin satelit ale avioanelor de transport A400M care tocmai au decolat de la Akrotiri”.

The Telegraph, bazându-se pe o sursă din Ministerul britanic al Apărării, notează că „avioanele RAF care părăseau Ciprul și-au văzut semnalele GPS bruiate de acțiuni ostile. Precizând că „avioanele în cauză astfel afectate” ar fi modele Typhoon, F-35B, A400M și Voyager ” (avion de alimentare A330 MRTT).

Pentru moment, această blocare a semnalelor GPS nu a dat naștere la niciun incident. Dar rămâne faptul că poate fi periculoasă pentru navigația aeriană.

Pentru apărarea britanică, există puține îndoieli că forțele ruse desfășurate în Siria nu sunt responsabile, pentru că sunt singurele din regiune care au astfel de o capacitate tehnică de bruiaj.

Cu toate acestea, nu s-a putut stabili dacă blocarea semnalelor a fost efectuată din Siria sau dacă a fost efectuată de agenți ruși prezenți în Cipru.

În 2019, baza rusă de la Hmeimim, din Siria, a fost acuzată că se află indirect la originea pierderii semnalelor GPS observate atunci în mod regulat în Israel, care a afectat traficul aerian.

După toate probabilitățile, nu a fost o acțiune deliberată, forțele rusești din acel moment căutând protecție împotriva atacurilor cu drone, încercând în același timp să își afirme capacitățile de război electronic în fața coaliției antijihadiste condusă de Statele Unite.

În orice caz, pentru Londra, blocarea semnalelor GPS în vecinătatea bazei Akrotiri este tipică acțiunilor „sub pragul” unui conflict armat pe care Rusia îl poate desfășura. Totuși, a susținut un oficial britanic, există încă o „confruntare”.

„Spoofing” în Marea Neagră

Ca o reamintire, analiza strategică, prezentată săptămâna aceasta de guvernul britanic, consideră că Rusia reprezintă „cea mai acută amenințare directă împotriva Regatului Unit”, scrie Opex 360.

Nu este prima dată când Rusia este acuzată de blocarea semnalelor GPS. Acest lucru a fost făcut în mai multe rânduri de Norvegia și Finlanda. În plus, în Marea Neagră, se raportează în mod regulat cazuri de „spoofing”, adică atacuri constând în înșelarea unui receptor GPS prin trimiterea de semnale false acestuia.

Ultimele stiri

  • Cad ultimele redute Hamas din Gaza?
  • PSD vine cu propuneri pentru pachetul 2: Suprataxarea capitalului şi a marilor averi, reglementări privind înstrăinarea profitului/Ce a anunțat Grindeanu
  • Germania și Franța îndeamnă UE să pregătească represalii comerciale împotriva SUA
  • Sindromul oboselii cronice – de ce nu-ți mai revii, chiar dacă dormi?
  • Summitul China-UE. Mize mari, așteptări mici
  • Un dezastru: războiul lui Zelenski împotriva agențiilor anticorupție din Ucraina
  • Va ajunge Ceaușescu și la 80%?
  • UPDATE. Incendiu la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași: A fost activat Planul Roșu de Intervenție/Peste 220 de pacienți, evacuați – VIDEO
  • Insula iubirii: oglinda unei generații pierdute între TikTok, lacrimi false și „ispite” care-și caută soț
  • Matei Ursăchescu obține Aur la Olimpiada Internațională de Chimie și spune NU exodului academic
  • Exit mobile version