AcasăȘTIRI EXTERNEChina, joc de drone în Statele Unite

China, joc de drone în Statele Unite

Producătorul chinez de drone DJI Technology Co Ltd a construit o afacere atât de reușită în SUA în ultimul deceniu încât aproape i-a alungat pe toți concurenții din piață.

Însă DJI, care a devenit un simbol al inovației chinezești de la înființare în 2006, este una dintre zecile de companii prinse în focul încrucișat al ostilităților comerciale și diplomatice dintre Washington și Beijing, precum Huawei și Bytedance. Aproape o treime din echipa companiei, inclusive manageri cheie, a fost disponibilizată anul trecut din birourile din Palo Alto, Burbank și New York, notează Reuters. DJI, fondat și condus de miliardarul Frank Wang, a declarat că a luat decizia dificilă de a reduce personalul pentru a reflecta „nevoile în evoluție” ale companiei.

În decembrie, Departamentul american al Comerțului a interzis DJI să cumpere sau să utilizeze tehnologie sau componente din SUA. În aceeași lună, Romeo Durscher, șeful securității publice al DJI, care a jucat un rol central în dezvoltarea afacerii în furnizarea de tehnologie de drone către departamentele și agențiile guvernamentale non-militare din SUA, și-a rezentat demisia.

Durscher, fost manager de proiect NASA și o figură influentă în industria dronelor, lucrează acum la compania elvețiană Auterion, un concurent al DJI. Departamentul Apărării  a estimat că piața americană non-militară valora 4,2 miliarde de dolari anul trecut. Consultanța DroneAnalyst a spus că DJI controlează aproape 90% din piața de consum din America de Nord și peste 70% din piața industrială.

Listarea a Departamentului Comerțului și interdicția de a cumpăra piese din SUA pot afecta aplicațiile mobile ale companiei, serverele web și unele produse pentru baterii și camere video, a declarat David Benowitz, șef de cercetare la DroneAnalyst. Au urmat alte lovituri oficiale: în octombrie, Departamentul de Stat al SUA a declarat că va cumpăra doar drone de la companii acceptate de Departamentul Apărării, care în august a publicat o listă cu cinci furnizori autorizați către guvernul federal – patru americani și unul francez. Analiștii estimează că tensiunile persistente SUA-China și presiunea Washingtonului de a sprijini rivalii DJI ar putea vedea cota de piață din America de Nord a companiei în scădere.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
220 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger