AcasăNewsPremieră în lume. Condamnare istorică a unui călău al dictatorului sirian Bashar...

Premieră în lume. Condamnare istorică a unui călău al dictatorului sirian Bashar al-Assad

Premieră în lume. Condamnare istorică a unui călău al dictatorului sirian Bashar al-Assad

Pe măsură ce se apropie a zecea aniversare a declanșării revoltei populare din Siria, justiția germană a condamnat, miercuri, un fost membru al serviciilor de informații siriene la 4,5 ani de închisoare pentru „complicitate la crime împotriva umanității”. O premieră.

 

Este vorba de o condamnare istorică, în contextul primului proces din lume legat de abuzurile atribuite regimului președintelui Siriei, Bashar al-Assad.

Înalta Curte Regională din Koblenz (Germania) l-a condamnat pe sirianul Eyad al-Gharib, în ​​vârstă de 44 de ani, pentru participarea la arestarea, în septembrie sau octombrie 201i, a cel puțin 30 de manifestanți în Douma, lângă Damasc, și transferul lor la un centru de detenție al serviciilor siriene de informații.

Acuzatul și-a ascuns fața de camerele de luat vederi cu un dosar și a ascultat verdictul cu brațele încrucișate, privind fix, cu o mască medicală pe figură.Pedeapsa primită a fost mai mică decât cea cerută de parchet, cinci ani și jumătate cu închisoarea.

„Filiala 251”

În apropierea celei de-a zecea aniversări a declanșării revoltei populare din Siria, la 15 martie 2011, este prima dată în lume când o instanță se pronunță asupra unui caz legat de represiunea brutală și sângeroasă a manifestațiilor pentru libertate ale sirienilor, organizate în cadrul „Primăverii arabe”.

Eyad al-Gharib a răspuns pentru complicitate la crime împotriva umanității. El a fost acuzat că a participat la arestarea și încarcerarea manifestanților într-un centru secret de detenție al regimului lui Assad, „filiala 251” sau Al-Khatib.

El a fost primul din cei doi inculpați care apar, din 23 aprilie, în fața Înaltei Curți Regionale din Koblenz (vest) pentru a-și primi sentința, judecătorii alegând să împartă procedura în două.

Al doilea acuzat, Anwar Raslan, în vârstă de 58 de ani, considerat o figură mult mai centrală în vastul aparat de securitate sirian, este urmărit penal pentru crime împotriva umanității pentru moartea a 58 de persoane și torturarea a 4.000 de deținuți.

Procesul acestui fost colonel este de așteptat să dureze cel puțin până la sfârșitul lunii octombrie.

Pentru a-i judeca, Germania aplică principiul jurisdicției universale care face posibilă urmărirea penală a autorilor celor mai grave infracțiuni, indiferent de naționalitatea acestora și de locul în care au fost comise infracțiunile.

Torturi „la scară aproape industrială”

Apelurile în fața instanțelor naționale din Germania, Suedia și Franța sunt în creștere la inițiativa marii diaspore siriene care s-au refugiat în Europa.

Ele sunt în prezent singura posibilitate de a judeca atrocitățile comise în Siria din cauza paraliziei justiției internaționale.

Eyad al-Gharib a slujit în eșaloanele inferioare ale serviciilor de informații înainte de a dezerta în 2012, apoi a fugit în final din Siria, în februarie 2013.

Ajuns la 25 aprilie 2018 în Germania, după o lungă odisee în Turcia și apoi în Grecia, el nu și-a ascuns niciodată trecutul.

Când și-a relatat călătoria sinuosă către autoritățile responsabile cu pronunțarea asupra cererii sale de azil, sistemul de justiție german a început să se intereseze de el, ceea ce a dus la arestarea sa, în februarie 2019.

Procuratura asigură că Eyad al-Gharib făcea parte din meccanismul unui sistem în care tortura era practicată „la scară aproape industrială”.

Rămânând în umbra lui Anwar Raslan în timpul audierilor pe parcursul a zece luni,  Eyad al-Gharib a rămas tăcut și și-a ascuns fața de camerele de luat vederi.

Cu toate acestea, el a scris o scrisoare în care își exprima durerea pentru victime.

Un avocat al părților civile, Patrick Kroker, a deplâns mutismul lui Al-Gharib. Oamenii „de rangul său pot fi foarte importanți în a ne informa despre oficialii sirieni pe care îi vizăm cu adevărat, dar este ceva ce el a ales să nu facă”, a spus avocatul.

Peste o duzină de sirieni au defilat la bară pentru a depune mărturie despre abuzurile îngrozitoare pe care l-au îndurat în închisoarea Al-Khatib.

„Dosarul Cezar”

Unii martori au fost intervievați anonim, cu fețele ascunse sau purtând o perucă, de teama represaliilor împotriva rudelor lor aflate încă în Siria.

Pentru prima dată, în instanță au fost prezentate și fotografii ale „dosarului Cezar”. Acest fost fotograf al poliției militare a trimis, riscându-și viața, 50.000 de imagini care arată 6.786 deținuți sirieni înfometați, torturați sau uciși, scrie France 24.

Fotografii care au fost analizate în instanță de un medic legist, profesorul Markus Rotschild, constituind dovezi materiale copleșitoare.

 

author avatar
Tudor Borcea
366 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger