AcasăȘTIRI EXTERNENaționalism vaccinal. UE acuză Rusia și China că folosesc vaccinuri în...

Naționalism vaccinal. UE acuză Rusia și China că folosesc vaccinuri în scopuri propagandistice

Naționalism vaccinal. UE acuză Rusia și China că folosesc vaccinuri în scopuri propagandistice

Președintele Consiliului European a respins acuzațiile de „naționalism vaccinal” care vizează Uniunea Europeană. Charles Michel crede că, spre deosebire de Statele Unite și Marea Britanie, blocul comunitar nu interzice în mod sistematic exportul de vaccinuri anti-Covid-19.

UE „nu folosește vaccinuri în scopuri propagandistice” spre deosebire de Moscova sau Beijing și nu practică „naționalismul vaccinal”, a declarat Charles Michel. Președintele Consiliului European a denunțat și „interdicțiile de export” ale SUA și ale Regatului Unit privind vaccinurile – pe care Londra le-a dezmințit.

„Să nu ne lăsăm păcăliți de China și Rusia, regimuri cu valori mai puțin de invidiat decât ale noastre, când distilează operațiuni foarte limitate, dar larg mediatizate” pentru a furniza vaccinuri altor țări, în special țărilor în curs de dezvoltare, a indicat Charles Michel într-un text publicat online.

Rusia și China înțeapă mai repede

Confruntate cu campanii de vaccinare lentă în UE, mai multe state membre au apelat la vaccinuri care nu au fost încă aprobate de autoritatea de reglementare europeană: Ungaria a început să administreze vaccinul rusesc Sputnik V și cel chinez, Sinopharm.

Sputnik V, pe care Agenția Europeană a Medicamentului a început să îl examineze, va fi fabricat în luna iulie în Italia. Dar Bruxelles, care nu și-a ascuns neîncrederea, nu intenționează să-l includă pentru moment în comenzile sale grupate.

„Rusia și China au administrat jumătate din dozele la 100 de locuitori decât UE”, a spus Charles Michel, apărând recordul european.

UE „nu a încetat niciodată să exporte” doze de vaccin

Președintele Consiliului s-a declarat „șocat” de acuzațiile de „naționalism vaccinal” împotriva blocului european, după instituirea unui mecanism de control al exporturilor de vaccinuri produse pe solul său.

UE „nu a încetat niciodată să exporte” și „majoritatea” dozelor care permit vaccinarea în masă în Israel provin din Belgia, în timp ce Marea Britanie și SUA „au decretat interdicția directă și exporturile  de vaccinuri sau componente”, a spus el.

Londra a negat categoric: „Guvernul britanic nu a blocat niciodată exportul unui singur vaccin. Orice referire la o interdicție sau orice restricție privind vaccinurile este complet greșită”, a reacționat un purtător de cuvânt.

Marea Britanie are însă doar două fabrici care produc vaccinul AstraZeneca, mobilizate masiv pentru campania de vaccinare din această țară, scrie France 24.

În Statele Unite, un „ordin executiv” prezidențial împiedică orice export de vaccinuri până când țara are o cantitate suficientă pentru a-și vaccina populația. Pe de altă parte, exportul componentelor vaccinurilor este supravegheat, sub rezerva unor autorizații specifice, potrivit unei surse europene care a raportat negocierile UE pentru a facilita aceste proceduri.

author avatar
Tudor Borcea
170 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger